S tremi Primorci do novih zmag

Po včerajšnjem treningu v Hali Tivoli je slovenska moška odbojkarska reprezentanca danes odpotovala na nadaljevanje evropske lige v Belorusijo. Med stebri reprezentance so Primorci Mitja Gasparini, Jani Kovačič in Dejan Vinčič.

V Belorusiji se bodo borili  Primorci Jani Kovačič, Mitja Gasparini in Dejan Vinčič (z leve). Foto: Igor Mušič
V Belorusiji se bodo borili Primorci Jani Kovačič, Mitja Gasparini in Dejan Vinčič (z leve). Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA > Selektor slovenske reprezentance, Italijan Andrea Giani, je včerajšnji zadnji trening pred odhodom na gostovanja evropske lige v Belorusijo in Romunijo odprl za javnost. V ljubljanski Hali Tivoli so brez zdravstvenih težav s polno paro vadili vsi izbranci. Med njimi so bili tudi primorski nosilci igre - izolski napadalec Mitja Gasparini, kanalski libero Jani Kovačič in novogoriški organizator Dejan Vinčič.

Danes bodo Slovenci poleteli proti beloruskemu mestu Brest, ki je precej bolj kot po odbojki znano po rokometu (Meškov). Tam se bodo v soboto in nedeljo dvakrat pomerili z Belorusijo. Sledil bo polet v Craiovo, kjer bodo dvakrat igrali še z Romuni. Pričakovanja so velika, saj imajo po štirih tekmah štiri zmage.

Vrstni red skupine B evropske lige (po 4. krogu) - Slovenija in Grčija po 12, Romunija 6, Belorusija in Hrvaška po 3, Turčija 0.

Selektor Giani je trening posvetil posameznim tehničnim elementom. Napotke in pripombe je dajal tiho in individualno, skorajda šepetajoč na uho. Vlogi favorita se je izognil in poudaril: “Čakajo nas štiri težke tekme, vendar pa dvoboje proti ekipam, ki nas lahko spravijo v težave, potrebujemo, saj le tako lahko napredujemo. Če bo priložnost, bomo preizkusili še nekatere kombinacije igralcev in se predstavili nekoliko drugače kot doslej. Raznolikost nam bo prišla prav v nadaljevanju evropske lige in na evropskem prvenstvu. Zame je pomembno, da imam v ekipi štirinajst odbojkarjev, na katere se lahko v vsakem trenutku zanesem. Gradimo ekipo, ki jo bomo skušali pripeljati v vrh evropske odbojke.”

S priložnostmi za spremembe je imel selektor v mislih veselo novico, ki si jo obeta najučinkovitejši mož reprezentance, Mitja Gasparini:“Pričakujemo še rojstvo četrtega družinskega člana. To se bo zgodilo v naslednjih dneh, in ko se bo, sem se dogovoril, da lahko odidem domov. Vsekakor bom odigral tekmi z Belorusijo, ki je doma zelo nevarna. Popustiti ne smemo niti za trenutek. Naš cilj je, da vsako tekmo odigramo bolje, da bi prišli v finale evropske lige in se borili za svetovno.”

Pot v Belorusijo z veseljem pričakuje Jani Kovačič: “V Belorusiji še nisem bil in z njihovo reprezentanco še nisem igral. Verjamem v naš uspeh, a se bo treba potruditi, ker so Belorusi eno tekmo s Hrvati dobili. Zmagi z Belorusijo bi nam dali dodatno samozavest pred tekmami z Romunijo, ki je gotovo kakovostnejša. Z njihovo odbojko že imam nekaj izkušenj iz časov evropskih klubskih tekem, ki sem jih odigral za Salonit. ”

Dejan Vinčič je že spoznal tudi Belorusijo, ki mu je v spominu ostala predvsem zaradi doživetij izven igrišča: “Potrebno se bo osredotočiti na odbojko in potisniti v ozadje vse ostalo, kar bi nas utegnilo motiti. Ko sem bil nazadnje v Belorusiji, smo spali v zastarelem, umazanem hotelu z dotrajanimi ležišči in slabo hrano. Če se bo kaj takega ponovilo, bo treba kljub temu zmagati. Kakovost je na naši strani.”

Precej verjetno je, da bo v Romuniji na mestu napadalca zaigral član mladinske reprezentance, Kamničan Tonček Štern, ki se je to pomlad na kvalifikacijskem turnirju v Novi Gorici odlično predstavil v selekciji, ki se je uvrstila na svetovno prvenstvo.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano