S traktorja na stadion

Na državnem prvenstvu za starejše mladince (DP) je minuli vikend nase opozoril novi državni dvoranski prvak v teku na 60 metrov, član AK Gorica, Enej Leban. S četrtim časom sezone absolutno je tudi v krogu kandidatov za odličje na jutrišnjem članskem državnem prvenstvu.

Enej Leban  Foto: Igor Mušič
Enej Leban  Foto: Igor Mušič

CELJE >Mesto ob Savinji je bilo minulo soboto srečen kraj za 19-letnega člana AK Gorica Eneja Lebana iz Prvačine. Dijak srednje strojne šole, ki ga domačini najpogosteje srečujejo na traktorju in pri delu s konji na družinski kmetiji, je na državnem prvenstvu starejših mladincev s časom 6,92 postavil nov mejnik v karieri. Lanska sezona, ko je bil na DP šele deveti, ni veliko obetala. O vzrokih za preboj je Leban za PN povedal: ”Pred zimsko sezono sem veliko več vadil na moči. Več je bilo tudi teka, ob tem pa sem bil zdrav in tako so se prav na državnem prvenstvu pokazali sadovi sicer že triletnega sistematičnega dela s trenerjem Oliverjem Batageljem. Lani so me še ovirale posledice zloma roke, pred tem tem pa mi je bila atletika predvsem konjiček.”

> Kaj pričakujete od sobotnega nastopa na članskem prvenstvu v Ljubljani?

“Čutim, da lahko čas še izboljšam, vsekakor računam na tek v finalu. Dober začetek sezone je velika spodbuda v lovu na normo za evropsko prvenstvo starejših mladincev v teku na sto metrov.”

> Koliko vam še manjka do norme?

“Precej, saj moram doseči čas 10,70, moj osebni rekord pa je 11,14, vendar bom skušal kar najbolje izkoristiti zadnjo sezono, v kateri sem starejši mladinec. Telesno sem že zdaj dobro pripravljen. Še bom delal na vzdržljivosti v tistih dodatnih 40 metrih. Mislim, da imam že v nogah čas pod 11 sekundami. Po tem se bom v sezoni na prostem, od začetka maja, boril iz tekme v tekmo. Eevropsko prvenstvo pa je šele sredi julija.”

> Kako vam je uspelo v skromnih razmerah tako napredovati?

“Predvsem z dobrim trenerjem in z veliko podporo družine. Denarja je malo. Varčujemo, kjer se le da. Zato se vsakič, ko je vreme lepo, iz dvorane ŠC Hit preselim na stadion. Naprej me vleče tudi dobra sprinterska ekipa, v kateri sta še Aleš Peloz in Andrej Gregorič.

Zanimivo je, da je Enej Leban na DP letos zmagal z enakim časom (6,92) kot lanski prvak, Celjan Luka Janežič, ki je pred nekaj dnevi izboljšal absolutni državni dvoranski rekord v teku na 400 metrov na 46.59. Morda se tudi Primorcem odpira še kakšna priložnost v nekoliko daljših sprintih.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano