S težavo do treh točk

V slovenski kvalifikacijski skupini F so sinoči slavili vsi trije favoriti. Slovenija je s tesno zmago proti Malti, ki se je izkazala za čvrstega tekmeca, ohranila ugoden položaj za uvrstitev na SP v Rusijo. Anglija je s 3:0 v otoškem derbiju ugnala Škotsko, s 4:0 pa je Slovaška premagala Litvo.

Benjamin Verbič (levo)  je odločil tekmo na Malti.  Foto: Anze Malovrh/Sta
Benjamin Verbič (levo) je odločil tekmo na Malti.  Foto: Anze Malovrh/Sta

TA' QALI Sredi pozne jeseni so razmere za nogometno igro na Malti naravnost idealne. Na zelenico nacionalnega stadiona je pritekla pričakovana postava slovenske reprezentance, s tremi spremembami v primerjavi z zadnjo tekmo z Anglijo. Na obeh zadnjih bočnih položajih in na mestu napadalca so poškodovane oziroma kaznovane Bojana Jokića, Aljaža Struno in Romana Bezjaka zamenjali Nejc Skubic, Dejan Trajkovski in Milivoje Novaković. Selektor Srečko Katanec je na klop za rezervne igralce posedel vse igralce, ki jih je poklical na reprezentančno akcijo.

Slovenska vrsta ima na tekme z Malto sicer lepe spomine; ne le zaradi tega, ker z njo še ni izgubila, ampak tudi zato, ker je prvo zmago v gosteh dosegla prav na Malti, 12. februarja 1994, z zadetkom Primoža Glihe. Na to tekmo so se spomnili tudi gostitelji v priložnostni publikaciji pred tekmo.

Slovenci so tekmo začeli precej energično, nekaj začetne energije pa je sicer proti koncu polčasa pošlo. Že v 8. minuti je imel Josip Iličić lepo priložnost za zadetek. Podajo Benjamina Verbiča v kazenski prostor so domači branilci že prestregli, vendar je Dejan Trajkovski zmedel domačega branilca, da je podal žogo naravnost Iličiću, ki pa jo je nato poslal mimo druge vratnice. Slovenija je imela prevlado v posesti žoge, vendar se je ob obetavnih akcijah Malta vedno nekako ubranila. Gostitelji so se v 13. minuti lahko le zahvalili domačemu vratarju Andrewu Hoggu, ki je trikrat zapored preprečil pot žogi v gol. Najprej je odbil močan strel Valterja Birse, potem pa sta se dvakrat zapored do odbite žoge prebila Verbič in Novaković. Je pa bilo nekaj panike tudi pred slovenskimi vrati. In to kar dvakrat, obakrat so gostitelji prodrli po desni strani. Najprej je prvič v 24. minuti dlani Jana Oblaka ogrel Luke Gambin, nato pa so si gostje priigrali še lepšo priložnost. Oblak je strel večnemu kapetanu Michaelu Misfudu še ubranil, potem pa bi žoga šla v mrežo, če ne bi Andreu Schembriju odskočila mimo vrat. Do konca polčasa pravih priložnosti ni bilo več, zato pa je Slovencem uspelo zatresti mrežo v že v drugi minuti nadaljevanja. Jasmin Kurtić, ki ga v prvem polčasu ni bilo veliko videti, je z desne strani podal v kazenski prostor, kjer je žogo v mrežo pospravil Verbič. Zatem je moral Katanec zaradi poškodbe Trajkovskega na njegovo mesto v igro poslati Bobana Jovića. Drugi polčas je bil bolj dolgočasen, brez prave izrazite priložnosti.

Malta : Slovenija 0:1 (0:0)

Nacionalni stadion, gledalcev 4200, sodnik Raczkowski (Poljska) 6,5. Strelec – 0:1 Verbič (47)

Malta: Hogg, Agius, Camilieri (od 68. Borg), Magri, Zerafa, R. Muscat, Sciberras, z. Muscat, Schembri, Mifsud (od 78. Faruggia). Selektor: Pietro Ghedin.

Slovenija: Oblak 6,5, Skubic 6,5, Trajkovski 5,5 (od 64. Jović 6), Cesar 6,5, Samardžić 6,5, Krhin 6, Kurtić 6,5, Verbič 7,5, Birsa 6,5 (od 71. Omladič-), Iličić 7, Novaković 6 (od 83. Šporar-) . Selektor: Srečko Katanec.

Rumeni kartoni: Agius, R. Muscat, Z. Muscat, Sciberras, Zerafa; Trajkovski.

ROK MAVER


Najbolj brano