S srebrom in bronom izpolnile cilj

Slovenske balinarke so se na evropsko prvenstvo v italijanski Saluzzo odpravile z velikimi ambicijami in jih s srebrom Sare Jenčič v igri v krog in bronom Denis Vidmar v igri posameznic tudi izpolnile.

Slovenski dobitnici kolajn: srebrna Sara Jenčič (desno) in  
bronasta Denis Vidmar
Slovenski dobitnici kolajn: srebrna Sara Jenčič (desno) in bronasta Denis Vidmar 

SALUZZO > Po lanskem spodrsljaju na svetovnem prvenstvu v Franciji so se članice slovenske balinarske reprezentance na prvenstvu stare celine v Piemontu ponovno vrnile na mesta na zmagovalnem odru na velikih tekmovanjih. Pred potjo v Italijo so v slovenskem taboru napovedovali lov na medalje in varovanke Sežanca Jureta Rijavca so napovedi uresničile z dvema odličjema. Izjemen debitantski nastop med najboljšimi evropskimi balinarkami je uspel Trboveljčanki Sari Jenčič. Že v skupinskem delu tekmovanja je v igri v krog prikazala solidne predstave, ki jih je še nadgradila v igri v izločilnih bojih. Na poti do finala je v četrtfinalu ugnala Švicarko Marie Franchini z 20:12, v polfinalu Francozinjo Brune Le Noblet z 22:18, šele v velikem finalu pa je morala priznati premoč domačinki Barbari Zurini, ki je bila boljša z 20:16. “Med polfinalnim dvobojem nisem čutila prevelike nervoze, podobno pa je bilo tudi v finalu, tako da sem zaigrala dokaj sproščeno. Lahko bi zadela kakšno kroglo več, vendar sem ssrebrom zelo zadovoljna,” je po finalnem nastopu dejala slovenska junakinja.

Prvič je do odličja na največjih tekmovanjih prišla Ljubljančanka Denis Vidmar, ki se je v igri posameznic z dvema zmagama v skupini zlahka prebila med najboljšo osmerico, kjer jo je čakala Srbkinja Dušica Orlović. Po zelo izenačenem začetku je slovenska reprezentantka v zadnjih dveh obratih nanizala šest zaporednih točk in se z zmago s 13:7 zavihtela na zmagovalne stopničke. V boju za veliki finale je morala priznati premoč Hrvatici Nives Jelovica, ki je suvereno slavila s 13:2, a kljub prepričljivemu porazu ni bila preveč razočarana: “Končno se mi je posrečilo in zelo se veselim te medalje. Verjamem, da bi bilo lahko tudi bolje, a se zavedam, da je konkurenca iz leta v leto močnejša.”

Blizu odličja je bila v natančnem zbijanju Kozinčanka Helena Ludvik, ki jo je v četrtfinalnem nastopu le točka ločila od mesta na zmagovalnem odru, po dodatnem zbijanju pa je zasedla končno šesto mesto. Odlično je tekmovanje odprla tudi dvojica Helena Ludvik-Ana Vorih, ki je v uvodnem nastopu suvereno ugnala francosko dvojico, nato pa izgubili s švicarsko, s 4:5 pa tudi drugi dvoboj s francosko navezo. Glede na rezultate v pripravljalnem obdobju je bila med favoritinjami za medalje v tekaških disciplinah tudi Idrijčanka Nina Volčina, ki pa se ji nastopi proti izkušenejšim tekmicam niso najbolj posrečili. Tako v štafeti, kjer je nastopila skupaj z Ano Vorih, kot v hitrostnem zbijanju, je 15-letnica tekmovanje končala na nehvaležnem petem mestu, glavni razlog za slabše rezultate pa so bili številni prestopi: “Z nastopi sem dokaj zadovoljna, kljub temu pa sem pričakovala več. Zaradi dosojenih prestopov sem morala malce spremeniti zalet, in to se je na koncu poznalo.”

Selektor Jure Rijavec je po debiju na klopi slovenske ženske izbrane vrste takole ocenil nastope svojih izbrank: “Predvsem sem vesel, da so punce vse prvenstvo delovale kot ekipa in zdržale do konca. Sara Jenčič je odlično nastopila, morda ji je v finalu malce zmanjkalo moči in zbranosti. S končnim izkupičkom sem zadovoljen.” Med posameznicami in v natančnem zbijanju je naslov evropske prvakinje osvojila Italijanka Caterina Venturini, v hitrostnem zbijanju pa je bila najboljša Francozinja Barbara Barthet, ki je slavila tudi v štafetnem zbijanju skupaj z reprezentančno kolegico Melanie Fabry.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano