S krosa v kaverne

Sezona primorskega tekaškega pokala se je na Goriškem začela kar z dvema tekmama. Na krosu v Batujah se je pomerilo 150 tekačev, z vzponom na Sabotin pa se jih je spoprijelo 74.

V Batujah se je pomerilo 150 ljubiteljev krosa. Foto: Igor Mušič
V Batujah se je pomerilo 150 ljubiteljev krosa. Foto: Igor Mušič

BATUJE, SOLKAN > Sredina februarja je bila za redne udeležence primorskega tekaškega pokala v krosu in gorskem teku izredno delovna, saj sta se v dveh dneh zvrstili tekmi v Batujah in na Sabotinu. Nekateri tekači so pokazali odlično pripravljenost, saj so se po sobotnem krosu v Batujah spoprijeli še z nedeljsko strmino od Solkana do vrha Sabotina.

Potem ko je batujski kros najprej odpihnila burja, je teden kasneje (minulo soboto) tekače sprejelo neprijazno rosenje pri petih stopinjah nad ničlo. V nedeljo so bile razmere na Sabotinu še bolj strupene, kar pa ni bistveno zmanjšalo udeležbe.

Ostali najboljši primorski rezultati po kategorijah, Batuje: l. 2008 in ml.: 1. Mathias Mlekuž (Bovec) in Sara Kopatin; 2006 in 2007: 1. Rok Kopatin (oba Nanos) in Gaja Leban Jež (Posočje); 2004 in 2005: 1. Franc Jan Kopatin in Ema Rodman (oba Nanos); 2002 in 2003: 1. Tobi Gaberšček in Barbi Melihen; 2000 in 2001: 1. Žiga Kravanja in Tanja Žgajnar (vsi Bovec); mladinci: 1. Jaka Grže (Po); 1960 - 1969: 1. Simon Strnad (oba Nanos) in Nataša Aljančič; m. veterani: 1. Borut Malavašič (Nanos) st. veterani: Miro Vogrič. Sabotin, člani: 1. Sandi Furlan; st. člani 2. Borut Malavašič (oba Nanos); ml veterani: 1. Simon Strnad (vsi Nanos); veterani: 1. Miro Vogrič (Filipides); st. veterani: 1. Cveto Tavčar (Nanos).

Kulturno prosvetno društvo Batuje (mimogrede - v tem kraju je doma najboljša Slovenka jesenskega ljubljanskega maratona, Lucija Krkoč), je devetič vzorno pripravilo kros za vse kategorije.

Članski tek na osem kilometrov po razgibanem in blatnem gričevju je s časom 26:23,7 dobil Uroš Vodopivec (Komenda), najboljši Primorec pa je bil David Curk (Nanos) s tretjim časom (27:39,2). Med članicami je na 6 km slavila Rebeka Petrovčič (Pivka, 27:22,9). Gorski tek izpod Solkanskega mostu (70 m nad morjem) na 608 metrov visoki Sabotin je gostilo novogoriško društvo Filipides. Udeleženci so se spoprijeli s štirimi kilometri vzpona po cesti, grušču, stezi in niti plazenje po kaverni ni manjkalo. Progo je najhitreje zmogel kobariški član kamniškega KGT Papež, Rok Bratina, ki je prišel na vrh v dobrih 24 minutah (24,05). Drugi je bil Simon Strnad (Nanos, 25,32). Med dekleti je slavila Vipavka Ana Čufer (29,26), ki je prepričljivo ugnala Uršo Trobec (Setnik, 32,11). Oba zmagovalca sta sicer državna reprezentanta v gorskem teku.

Sezona primorskega pokala se bo nadaljevala s Tekom po Panovcu (22. februarja), s krosom v Šmarjah pri Sežani (15. marca in z gorskim tekom v Gradišču pri Vipavi (6. aprila).

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano