S Tokićem do brona?

V Luksemburgu se danes začenja ekipno evropsko namiznoteniško prvenstvo, na katerem Slovenci z novogoriškim olimpijcem Bojanom Tokićem in z nadarjenima Darkom Jorgićem ter Denijem Kožulom lahko pridejo zelo daleč - morda celo do boja za bron.

Novogoriški veteran Bojan Tokić bo tudi na tem EP prvi 
slovenski lopar. Foto: Leo Caharija
Novogoriški veteran Bojan Tokić bo tudi na tem EP prvi slovenski lopar. Foto: Leo Caharija

LUKSEMBURG >Slovenci so z Novogoričanom Bojanom Tokićem, Hrastničanom Darkom Jorgićem in Logatčanom Denijem Kožulom kvalifikacije za evropsko prvenstvo odigrali odlično in prišli nanje kot zmagovalci skupine z močnimi Poljaki in Belgijci. Ekipi bo z izkušnjami iz nemške lige pomagal še Prekmurec Jan Žibrat.

Kombinacija izkušenj (Tokić ima že 36 let), mladosti in nadarjenosti je prava. Tokić, ki je bil posamično bronast na EP 2011, na lanskih olimpijskih igrah pa je igral v osmini finala, ve, kako dobiti težke tekme, Jorgić in Kožul pa se na mednarodnih lestvicah hitro vzpenjata in sta v kvalifikacijah veliko prispevala k uspehu Slovenije.

Spored slovenskih tekem v skupini B - Slovenija : Portugalska 13. 9. ob 13.00 (Laola TV); Slovenija : Slovaška 14. 9. ob 10.00; Slovenija : Avstrija 14. 9. ob 19.00.

Potencial imamo, seveda pa bo v elitni skupini evropskega namiznega tenisa vsak tekmec nevaren. Turnirski razpored je Sloveniji že danes v skupini B namenil branilce naslova, Portugalce, jutri pa jih čakata še dvoboja z nekdanjimi evropskimi prvaki Avstrijci in z dokajšnja neznanko - s kitajskim znanjem okrepljeno Slovaško.

Izkušeni Tokić svari pred velikimi pričakovanji: “O odličju ne smemo razmišljati. Igramo v skupini smrti. Naša stvarnost je boj za deveto mesto, če pa se bo ponudila priložnost za preboj med osem najboljših, jo bomo poskusili izkoristiti. Za takšen dosežek bo vsak izmed nas moral zmagovati. Naš uspeh ne more več biti odvisen od dveh mojih zmag na dvoboj. Upam, da me ne bo ovirala poškodba noge, s katero se borim že vse leto, a se stanje v zadnjem obdobju izboljšuje. Forma raste. Sem optimist. Glede na moje izkušnje nihče od Portugalcev in Avstrijcev ni nepremagljiv. Težaven bo boj s slovaškima Kitajcema, ki nam zaradi obrambne igre ne ležita.”

Selektor Jože Urh, dodaja: “Za odličje smo še prezeleni, dobili pa smo tudi skoraj najslabši možni žreb. Verjamem pa, da bodo prišli časi, ko bomo stvarni kandidati za zmagovalne stopničke. Darko Jorgić in Deni Kožul napredujeta iz dneva v dan, Bojan Tokić pa bo še nekaj časa lahko pomagal. Že sedaj smo nevarni vsem, vendar se z uvrstitvijo ne smemo obremenjevati, ker v igri zaradi mladosti še zelo nihamo.”

Slovenke, pri katerih ni primorskega zastopstva, bodo na EP igrale v drugi jakostni skupini, kjer lahko v najboljšem primeru zasedejo 17. mesto. STA, IM


Najbolj brano