S Srbkinjo Krunićevo in tudi s Španko Arrubarreno

Ker neuspešne serije od Rolland Garrosa ni prekinila niti sezona na travi, je po Wimbledonu aktivnega teniškega sodelovanja med 29-letno Koprčanko Andrejo Klepač in dve leti starejšo Poljakinjo Klaudijo Jans Ignacik konec.

Andreja Klepač in Klaudija Jans Ignatik kot četrtfinalistki 
turnirja za grand slam v Melbournu.
Andreja Klepač in Klaudija Jans Ignatik kot četrtfinalistki turnirja za grand slam v Melbournu. 

KOPER > Andreja Klepač ta teden igra na turnirju v Bukarešti, kjer je njena soigralka 22-letna srbska igralka Aleksandar Krunić. Klepačeva je sicer trenutno 32. igralka na svetovni jakostni lestvici dvojic, Srbkinja pa 101., a tudi 67. med posameznicami. Na turnirju dvojic, ki v romunski prestolnici poteka na peščeni podlagi, sta prvi nosilki, v četrtfinale pa sta se prebili po zmagi nad manj znanim ukrajinskim parom (Strakhova-Vasilyeva) kar po dvakrat s 6:0. Izid je vsekakor dober za samozavest nove dvojice, ki bo prihodnji teden igrala tudi na turnirju v avstrijskem Bad Gasteinu, kjer je bila Klepačeva predlani z domačinko Sandro Klemenschits zmagovalka, lani pa je tam s Španko Mario Thereso Torro Flor izgubila v finalu. Nato čaka Koprčanko teden dni premora, po katerem se bo odpravila na ameriško turnejo. Na turnirjih v Washingtonu, Torontu, Cincinnatiju, New Havnu in nazadnje še v New Yorku pa bo njena teniška partnerka Španka 23-letnaLara Arrubarrena, 39. igralka na svetu pri dvojicah in 80. posamezno. S Špankami ima sicer Andreja Klepač že dobre izkušnje, saj je lani ob zmagi v Baastadu s Torro Flor, z njeno rojakinjo Silvio Soler Espinosa dobila tudi turnir v New Havnu.

Andreja Klepač in Klaudija Jans Ignacik sta bili skupaj od novega leta. Na začetku sezone sta bili odlični, saj sta se na grand slam turnirju v Avstarliji uvrstili v četrtfinale, na prestižnem turnirju v Indian Wellsu pa celo v polfinale. Danes je Klepačeva 32. igralka na svetu v konkurenci dvojic, Jans Ignatikova pa 44. Med stalnimi dvojicami, ki lovijo uvrstitev na zaključni turnir osmih najboljših dvojic sezone v Singapurju, sta bili dolgo med deseterico.

“Ocenili smo, da Andreja v igri potrebuje novost oziroma svežino. Po večjih pričakovanjih na peščeni podlagi jima s Poljakinjo Jans Ignacikovo ni šlo prav nič od rok niti v Wimbledonu. Ko je Andreja padla v igri, na zadnjih turnirjih ni bilo več prave Klaudijine pomoči. Dobro sta igrali le takrat, ko je bila Andreja stoodstotna. Po odličnem začetku sezone, zadnje mesece ni bilo več nobenega napredka v njuni igri, zato smo se odločili za spremembo,” je povedal Andrejin trener Primož Starčič.

Združenje poklicnih teniških igralk tudi vodi natančno razvrstitev igralk po zaslužkih v sezoni. Andreja Klepač je na 136. mestu z zaslužkom nekaj čez 125.000 ameriških dolarjev, Klaudija Jans Ignacik je tri mesta za njo s približno desetimi tisočaki manj. Lara Arrubarrena je 66. (293.000 dolarjev), Aleksandra Krunić pa 83. (253.000 dolarjev). Katarina Srebotnik je 103. z nekaj več kot 206.000 dolarji. Absolutno najboljša in daleč pred vsemi je Američanka Serena Williams, ki je samo s turnirskimi nagradami letos že zaslužila 9,174.915 ameriških dolarjev. Gre za bruto zneske.

Dodal je še, da ima Andreja že dalj časa ponudbe drugih dobrih igralk, vendar pa je pri izbiri odločilno, v kolikšni meri se je partnerka pripravljena posvetiti igranju dvojic. Večina jih namreč lovi tudi uveljavitev med posameznicami, tako da je igranje dvojic pri njih bolj ali manj v drugem planu, Andreja Klepač pa igra izključno dvojice.

BOJAN GLUHAK


Najbolj brano