S Cipra na Ciper?

Mariborčani bodo danes nekaj po 12. uri izvedeli za ime tekmeca v zadnjem predkrogu nogometne lige prvakov. Salzburg, Steaua, Apoel, Bate Borisov in Ludogorec so možne ovire na poti do elitnega klubskega tekmovanja.

Agim Ibraimi (v sredini) bo eden glavnih adutov Mariborčanov tudi v četrtem predkrogu lige prvakov Foto: STA
Agim Ibraimi (v sredini) bo eden glavnih adutov Mariborčanov tudi v četrtem predkrogu lige prvakov Foto: STA

NYON > Slovenski državni prvaki so se, potem ko so izločili telavivski Maccabi, še tretjič zapored uvrstili v četrti predkrog. V pretekli sezoni jih je zaustavila češka Viktoria Plzen, predlani pa zagrebški Dinamo. V tretje, pravijo, gre rado.

Zanimivo, Mariborčani bodo zadnjo stopničko do lige prvakov poskušali preskočiti s tretjim trenerjem: predlani z Darkom Milaničem, lani z Antejem Čačićem, letos pa z Antejem Šimundžo. Slednji je v pretekli sezoni že postavil en mejnik. Mariborčani so kot prvi slovenski klub prezimili v Evropi in dočakali spomladanske izločilne boje v evropski ligi. Bo Šimundža podpisal še eno odmevno zgodbo?

Žreb 4. predkroga lige prvakov, boben prvakov, nosilci: Salzburg, Steaua, Apoel Nikozija, Bate Borisov, Ludogorec; nenosilci: Maribor, Aalborg, Malmö, Legia Varšava, Slovan Bratislava.

Maribor se je leta 1999 sicer že prebil v ligo prvakov, pri čemer je bila pot do sanjskega uspeha - prek belgijskega Genka in Lyona - takrat težja. To je leta 2004 izkusila tudi Gorica, ki se je prek Köbenhavna prebila v zadnji predkrog lige prvakov, kjer pa jo je čakala misija nemogoče: aktualni evropski podprvak Monaco. Pot do elite je v zadnjih letih nekoliko lažje prehodna. Ekipe, ki niso državne prvakinje v najmočnejših evropskih ligah, se namreč pomerijo med seboj že v tretjem in nato v četrtem predkrogu. Maribor bi imel bržkone le teoretične možnosti, če bi mu nasproti stali Arsenal, Napoli, Porto...

Romunski, avstrijski, bolgarski, beloruski ali ciprski prvak so na papirju in tudi dejansko bistveno boljša opcija. Mariborčani tako kot v tretjem tudi v zadnjem predkrogu lige prvakov ne bodo imeli statusa nosilcev, kar pa ne pomeni nepremostljive ovire. To so dokazali že sami, slovenski prvaki pa niso osamljen primer. Švedski Malmö je izločil praško Sparto, varšavska Legia škotski Celtic, danski Aalborg pa je bil v seštevku boljši od Dinama.

Žreb 4. predkroga lige prvakov, boben neprvakov, nosilci: Arsenal, Napoli, Porto, Zenit, Bayer Leverkusen; nenosilci: Athletic Bilbao, Lille, Standard Liege, Bešiktaš, Köbenhavn.

Če bi tekmece razvrstili po (finančni) moči, potem bi bil na vrhu seznama nezaželenih avstrijski prvak. Salzburg je v pretekli sezoni kot že nekajkrat pokoril domačo konkurenco, a na poti do lige prvakov mu praviloma spodrsne. Kljub kopici poletnih ponudb so zadržali glavne akterje, med katerimi je tudi slovenski reprezentant Kevin Kampl. Njegov kolega v izbrani vrsti Roman Bezjak brani barve Ludogorca. Klubu je v kratkem času uspel meteorski vzpon, Pred tremi leti se je prebil v prvo bolgarsko ligo, kjer je nato trikrat zapored osvojil naslov državnega prvaka. V pretekli sezoni je že blestel v evropski ligi, letos pa je v tretjem predkrogu lige prvakov tako kot lani izločil beograjski Partizan Branka Ilića.

Steaua je še najbolj slovito ime med potencialnimi tekmeci. Zvezda iz Bukarešte je ob beograjski Crveni zvezdi edini vzhodnoevropski klub, ki je doslej slavil v ligi prvakov oziroma predhodniku, pokalu državnih prvakov. V finalu leta 1986 je po enajstmetrovkah padla Barcelona, tri leta kasneje pa je Steaua v zaključnem dvoboju morala priznati premoč Milanu. Po padcu železne zavese je vojaški klub izgubil svoj pooblaščen status in tudi tekmovalni primat v državi. V zadnjih dveh letih je Steaua, ki je še najbolj znana po svojem lastniku, kontroverznem političnem povzpetniku Georgu Bacaliju, spet osvojila prvo mesto v romunskem prvenstvu, v pretekli sezoni pa se je prebila v skupinski del lige prvakov.

Apoel ima z Mariborčani še neporavnane račune. Lani so vijoličasti v tretjem predkrogu izločili prav ciprske prvake, v torek pa so v Larnaki potrdili napredovanje proti Maccabiju. Zato gotovo ne bi imeli prav nič proti, če bi se v kratkem vrnili na sredozemski otok. Bate Borisov je serijski beloruski prvak od leta 2006, njegov ustroj pa ima tudi nekaj socialističnega pridiha. V moštvu je zbrana skoraj vsa beloruska nogometna kakovost. Načrtno sestavljenemu mozaiku vsako leto dodajo kakšen kamenček. V preteklih šestih letih pa so se kar trikrat prebili do skupinskega dela lige prvakov.

Prve tekme četrtega predkroga lige prvakov bodo na sporedu 19. in 20. avgusta, povratne pa teden dni kasneje.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano