S 570 cm skočil v finale

V Pekingu se je s solidnimi slovenskimi dosežki začelo svetovno člansko atletsko prvenstvo, v katerem ni primorskega zastopstva. Z uvrstitvijo v finale in z državnim rekordom 570 cm je zablestel celjski skakalec s palico Robert Renner.

Celjan Robert Renner je na SP že v prvem poskusu s palico 
preskočil državni rekord, 570 cm.
Celjan Robert Renner je na SP že v prvem poskusu s palico preskočil državni rekord, 570 cm.  

PEKING > V kitajski prestolnici je sicer v absolutnem merilu (tekmuje 1931 športnikov iz 207 držav) v svetovni atletski eliti včeraj najbolj izstopal jamajški šprinter Usain Bolt, ki je osvojil še deveto zlato odličje na svetovnih prvenstvih. Dosegel ga je v teku na sto metrov (9,79) in je po številu osvojenih zlatih odličij najuspešnejši atlet v zgodovini svetovnih prvenstev. V metu kladiva je naslov ubranil Poljak Pawel Fajdek (80,88 m).

Med Slovenci sta državna rekorda dosegla kar dva člana celjskega Kladivarja. Odmevnejši je bil dosežek skakalca s palico Roberta Rennerja, ki je z novim državnim rekordom, 570 cm, dosegel olimpijsko normo in z njo neposredno uvrstitev v finale. To je uspelo še šestim atletom, s katerimi je Celjan delil prvo mesto z minimalnim številom skokov. Na vseh višinah je bil uspešen prvič - tudi na kritičnih 565 centimetrih, kolikor je znašal njegov tri tedne star državni rekord in nato na 570 cm. Med vodilno sedmerico je bil tudi svetovni rekorder, Francoz Renauld Lavillenie. Danes ob 13. uri po našem času bo Renner nastopil v finalu. Omeniti velja, da je njegov dosežek tudi izpolnjena olimpijska norma. To mu je uspelo po štirih letih rezultatskega tavanja, ko je daleč zaostajal za mladinskimi dosežki (bil je celo svetovni prvak med mlajšimi mladinci). Šele letos se je spet našel in postal evropski prvak med mlajšimi člani.

Izkazal se je tudi njegov klubski kolega Luka Janežič, ki je 400 metrov pretekel v času novega državnega rekorda - 45,28, kar je zadoščalo za 28. mesto, a je pomenilo izpolnjeno olimpijsko normo. Janežič je za 15 stotink izboljšal 16 let star državni rekord Ljubljančana Matije Šestaka. Najhitrejši v kvalifikacijah je bil Južnoafričan Yousef Ahmed Masrahi (43,93), Janežič pa je bil za uvrstitev v polfinale prepočasen za dve desetinki sekunde.

V prvem krogu kvalifikacij je na 100 metrov je izpadla Velenjčanka Maja Mihalinec s časom 11,42. Zasedla je 32. mesto. Najhitrejša je bila Jamajčanka Shaly Ann Fraser Price (10,88). Mihalinčeva se je borila po svojih močeh. Imela je najslabši prijavljen rezultat v skupini, a je v njej kot četrta le za mesto oziroma za dve desetinki sekunde zgrešila napredovanje v polfinale, za desetinko sekunde pa je zaostala za olimpijsko normo. Več si je v teku na 800 metrov obetal Ljubljančan Žan Rudolf, ki je poleti tekel nov državni rekord 1:46,00. Tokrat je v kvalifikacijah zmogel čas 1:47,24 in zasedel 17. mesto. Tek v visokem začetnem ritmu mu kot izrazitemu finišerju ni ustrezal. Za polfinale bi moral teči 21 stotink sekunde hitreje. Zmagovalec kvalifikacij je bil Kenijec Ferguson Cheruiyot Kiprotich s časom 1:45,83.

STA, IM


Najbolj brano