Rupnik blesti v Španiji

Nova košarkarska klubska sezona se je šele dobro začela, v domačih nižjeligaških tekmovanjih se med eno in drugo preložitvijo tekem šele dobro ogrevajo. Slovenski legionarji v tujini so za začetek v dobri formi.

Luka Rupnik (v zelenem reprezentančnem dresu) doživlja 
igralski razcvet na Pirenejskem polotoku. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Luka Rupnik (v zelenem reprezentančnem dresu) doživlja igralski razcvet na Pirenejskem polotoku. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Pred natanko tednom dni se je s podelitvijo zmagovalnih prstanov za preteklo sezono košarkarjem Cleveland Cavaliers začela nova sezona lige NBA. Pričakovati je, da bosta tudi letos v ospredju dve ekipi: aktualni prvaki in ekipa Golden State Warriors, ki je v pretekli sezoni blestela v rednem delu, ko je slavila na 73 tekmah, kar njo še ni uspelo nobeni ekipi.

V domačem državnem prvenstvu ni več neporaženih moštev, potem ko je Olimpija premagala Helios Suns. Kar šest ekip na vrhu lestvice je do oddaje besedil v tisk imelo enako razmerje zmag in porazov - 3:1. V nižjeligaških tekmovanjih je bilo veliko preloženih tekem, zato v tretji ligi niti prvi krog tekmovanja še ni popoln.

Čeprav je v igri 28 moštev, je liga NBA zadnji dve sezoni v domeni le dveh klubov. Prvaki z LeBronom Jamesom, ki je igral v šestih od zadnjih sedmih finalov, imajo začetno peterko, vredno več kot 100 milijonov dolarjev, kar je več kot bo polovica drugih klubov v ligi namenila celotnemu moštvu. Jamesu v lovu na četrti naslov - dva je osvojil z Miamijem - v prvi vrsti pomagajo J. R. Smith, Kevin Love, Kyrie Irving in Tristan Thompson.

Golden State Warriors so zvezdniški zasedbi s Stephenom Curryjem dodali najodmevnejšo okrepitev prestopnega roka Kevina Duranta. Golden State bo imel v peterki najboljša igralca rednega dela 2014 (Durant), 2015, 2016 (Curry) ter Klayja Thompsona, Draymonda Greena in Andreja Iguodalo. Njun prvi letošnji dvoboj bo na božični dan.

V tekmi pokala Alpe Adria je v soboto v Kopru moštvo Zlatoroga z 59:53 (30:29) ugnalo novoustanovljenega prvoligaša Sixt Primorska. V tekmi z veliko nihanja v igri nobena od ekip ni uspela obdržati večjega vodstva. Gostitelji so v prvem delu vodili tudi že za 12 točk. Za ekipo Sixt Primorska so igrali: Franklin 15,Sanadze 10, Radulović 6 (9 skokov), Kosi 6, Morina 5, Glas 3, Zupan 3, Gajić 2, Zadnik 2, Petrovič 1, Lisica, Ožegovič.

Slovenija ima v ligi letos tri igralce. Prvo ime je Goran Dragić, ki že v uvodnih tekmah pri sicer oslabljenem Miamiju upravičuje visoko plačo. Gogi, za katerega se govori, da naj bi ga med sezono čakala selitev v drugi klub, je vmes izgubil soigralca, saj Benu Udrihu niso podaljšali pogodbe, vendar se je 34-letni Savinjčan hitro znašel. Podpisal je pogodbo z moštvom Detroit Pistons, kjer že uspešno igra. Tretji Slovenec v ligi je Saša Vujačić, član New Yorka, ki sta ga poleti okrepila Joakim Noah in Derrick Rose.

Vse številnejša je slovenska kolonija v evropskih klubih in v začetku sezone so igralci v izvrstni formi. Med tistimi, ki so šli po zaslužek na tuje, je tudi Primorec Luka Rupnik, ki je zablestel v drugi španski ligi. Medtem ko mu v Olimpiji ni šlo ali pa je dobil malo priložnosti, so njegove igre v dresu Forca Lleide, ki v prvih petih krogih ni poznala poraza, že zbudile zanimanje prvoligaških klubov. Tako naj bi se se za 23-letnega in 185 centimetrov visokega Idrijčana, ki povprečno doseže 14,4 točke in ima 7,4 podaje na tekmo, ogrel prvoligaš Fuenlabrada. V prvi španski ligi ABC sicer igra kar sedem slovenskih igralcev, od katerih so najbolj izpostavljeni čudežni deček Luka Dončić, Jaka Blažič in Boštjan Nachbar. Druga največja prvoligaška kolonija je v Turčiji, kjer igrajo štirje Slovenci. ROK MAVER


Najbolj brano