Rossi v Jerezu do 113. zmage

Italijan Valentino Rossi (Yamaha) je zmagovalec motociklistične dirke za svetovno prvenstvo v Jerezu v razredu motoGP. Na veliki nagradi Španije je 37-letnik slavil prvo letošnjo zmago. Za njim so končali trije Španci, drugi je bil njegov moštveni kolega pri Yamahi Jorge Lorenzo, tretji Marc Marquez, četrti pa Dani Pedrosa (oba Honda).

Italijan Valentino Rossi (Yamaha) je zmagovalec motociklistične dirke za svetovno prvenstvo v Jerezu v razredu 
motoGP. Foto: Daniel Munoz
Italijan Valentino Rossi (Yamaha) je zmagovalec motociklistične dirke za svetovno prvenstvo v Jerezu v razredu motoGP. Foto: Daniel Munoz

JEREZ > Rossi je v sobotnih kvalifikacijah pridirkal do prvega "pole positiona" v sezoni, dan pozneje pa se je veselil prve zmage v sezoni. Vodil je praktično od starta do cilja, le za nekaj trenutkov ga je ogrožal Lorenzo, ki je na začetku dirke vozil tik za oziroma ob njem, nato pa ga resneje ni več ogrozil.

"Perfekten vikend. Od začetka sem se dobro počutil. Dobro smo delovali, bil sem hiter vse dni. Motocikel je bil hiter, hvala vsem. Danes sem imel dober ritem, dobro sem startal," je bil Rossijev povzetek dirkaškega vikenda, ki ga je končal na najlepši način, proslavil pa je 113. zmago v karieri.

"Ritem od začetka ni bil hiter. Valentino je bil hitrejši. Sredi dirke sem se približal, ga lovil. Toda pnevmatika ni bila dobra, ni se dobro vrtela. Kot bi bil na mokri stezi. Izgubljal sem. Škoda je. Lahko bi zmagal z veliko prednostjo," pa ni bil najboljše volje Lorenzo.

"Na začetku nisem imel dobrega občutka. Poizkušal sem. Dvakrat, trikrat sem poizkusil, skoraj padel, nato sem se vdal. Pomembno je, da vodim v SP. Vesel sem. Pred temi čudovitimi gledalci sem upal na kaj več, ampak ni bilo mogoče," pa je priznal Marquez.

Mladi Španec na štirih dirkah SP v sezoni še ni končal izven prve trojice, ima dve zmagi in dve tretji mesti, v skupnem seštevku pa ima 24 točk prednosti pred Lorenzom in še sedem več od Rossija.

V šibkejših razredih sta zmagi odšli v Veliko Britanijo oziroma v Južnoafriško republiko. V moto2 je zmagal Sam Lowes, drugi je bil Nemec Jonas Folger, tretji Španec Alex Rins, v moto3 pa je Brad Binder za seboj pustil Italijana Nicolo Bulego in Francesca Bagnaia. Naslednja dirka bo 8. maja v Le Mansu.

STA


Najbolj brano