Rosberg prvič v karieri svetovni prvak formule 1

Z dirko v Abu Dabiju se je končala sezona svetovnega prvenstva formule 1. Naslov prvaka si je na zadnji preizkušnji privozil Nemec Nico Rosberg. Edini tekmec v boju za lovoriko, njegov moštveni sotekmovalec pri Mercedesu Britanec Lewis Hamilton, je kljub zmagi ostal na skupno drugem mestu.

Nico Rosberg je prvič v karieri svetovni prvak formule 1. Foto: Hoch Zwei
Nico Rosberg je prvič v karieri svetovni prvak formule 1. Foto: Hoch Zwei

ABU DABI > Boj Mercedesovih dirkačev je bil v ospredju zadnje postaje sezone. Boljše izhodišče je imel Nico Rosberg, ki je imel pred Lewisom Hamiltonom 12 točk prednosti, sezono pa je zdaj končal še s petimi točkami naskoka (385-380). Hamilton je dosegel že 53. zmago v karieri.

Za Rosberga je to prvi naslov v karieri, z lovoriko pa je ponovil uspeh očeta Kekeja, ki je bil svetovni prvak leta 1982. Hamilton ostaja pri treh lovorikah iz sezon 2008, 2014 in 2015.

Današnjo dirko je na tretjem mestu končal Nemec Sebastian Vettel (Ferrari).

Pred Abu Dabijem je bilo vprašanje le eno: ali bo Rosberg zadržal prednost in ne bo podlegel pritisku ali pa bo Hamilton z zmago in še z nekaj sreče ter z morebitnim slabim nastopom tekmeca vendarle prišel do četrtega naslova prvaka. Uresničil se je prvi scenarij, Rosberg pravzaprav ni imel večjih težav, na poti do naslova pa sta bila zanj danes le še dva nekoliko težja trenutka oziroma krajši obdobji v dirki, ki pa ju je zrelo prestal ter se na koncu veselil največjega uspeha v karieri.

Start je potekal po pričakovanjih, Hamilton je izkoristil sobotno prvo mesto in pobegnil v vodstvo, Rosberg pa mu je sledil. Mercedesa sta kmalu prvič zapeljala v bokse na postanka, pri Rosbergu so bili mehaniki nekoliko počasnejši, tako da se je po vrnitvi na stezo pred njim na drugem mestu znašel Max Verstappen. Mladi Nizozemec se je v letošnjem letu že večkrat izkazal za trd oreh, Rosberg pa ni smel po nepotrebnem tvegati ob prehitevanju, zato je trajalo nekaj krogov, preden se je odločil za napad. Tako je bil po tesnem manevru spet na varnem drugem mestu (čeprav bi mu za naslov ob takem razpletu zadoščalo tudi tretje, četrto pa ob Hamiltonovi zmagi ne več).

Po drugih postankih se vrstni red na vrhu ni spremenil, Mercedesa sta bila povsem skupaj, Rosberg pa razumljivo ni niti poskušal napasti Hamiltona. Zato pa je v zadnjih krogih postalo vroče za njim, saj je bil zelo dobro razpoložen nekdanji svetovni prvak Sebastian Vettel. Najprej se je mimo Verstappna prebil na tretje mesto, potem pa za ovratnik dihal še rojaku. Rosbergu je verjetno postalo kar malo vroče ob misli, da bi moral v zadnjih treh krogih sezone še braniti drugo mesto in se spopadati z njim, zelo blizu pa je bil tudi Verstappen, toda Vettel se je nazadnje zadovoljil zgolj s preganjanem in ni skušal napasti.

Skozi cilj je tako prvi privozil Hamilton, ki pa je vedel, da je njegova 53. zmaga v karieri v boju za letošnji naslov Pirova, saj je bil tik za njim Rosberg, tretji je na stopničke še privozil Vettel, četrti je bil Verstappen.

“To so bile moje sanje vse od otroštva. Zdaj so se mi uresničile in zdaj pa bomo le še proslavljali. Dali si bomo duška,” je po osvojenem naslovu dejal nemški dirkač in priznal, da je ob koncu dirke potočil tudi nekaj solz sreče.

Rosberg je za sedemkratnim svetovnim prvakom Michaelom Schumacherjem in Vettlom, ki je bil najboljši v letih 2010 do 2013, tretji nemški svetovni prvak formule 1.

“Ponosen sem, da mi je uspelo ponoviti dosežek svojega očeta,” je dejal presrečni Rosberg, ki se verjetno še nikoli na dosedanjih 206 dirkah ni razveselil drugega mesta kot tokrat. Z naslovom pa je dobil nekaj tolažbe za izgubljeni bitki z moštvenim sotekmovalcem v prejšnjih dveh letih.

Oče in sin Rosberg sta poskrbela za drugo družinsko zmagoslavje v zgodovini formule 1. Starejši Rosberg je bil prvak leta 1982, pred njima pa je takšne dosežek uspel Britancema Grahamu in Damonu Hillu. Oče Graham je bil prvak v letih 1962 in 1968, sin Damon pa 1996.

V ozadju boja za krono v sezoni 2016 sta se dva dirkača poslovila od karavane. Z današnjo preizkušnjo sta karieri končala dva veterana, nekdanji svetovni prvak Britanec Jenson Button (2009) in Brazilec Felipe Massa, ki nikoli ni bil prvak - bil pa je zelo blizu naslovu leta 2008 -, a se je v dolgih letih dirkanja prikupil številnim ljubiteljem tega športa s srčnostjo in nepopustljivostjo.

Zadnja dirka v karieri se je končala z različnim uspehom; Massa je bil z Williamsom deveti in je zadnjič prišel do točk, medtem ko je Button svojega McLarna zaradi tehničnih težav moral po 13 krogih zapeljati v bokse, kjer je končal svojo 305. dirko formule 1.

STA


Najbolj brano