Roman Jazbec - Jazo (1943 - 2016)

Čeprav je Roman Jazbec v življenju kljuboval tudi najbolj zapletenim problemom, je bil zadnji boj za življenje tudi zanj nerešljiv.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

Njegovi koprski športni prijatelji se še dobro spominjamo, kako smo v Žusterni dolga leta skupaj plavali, igrali vaterpolo, organizirali delo v klubu in tudi veliko potovali na mnoga tekmovanja. Ne bomo pozabili, da sta nas šport in druženje oblikovali v osebnosti, s svojim zgledom pa nam je pot kazal kar Očka Jazo, kot smo ga klicali. Poskrbel je, da smo bili člani takratnega Plavalnega in vaterpolo kluba Koper kot ena družina in smo tako tudi delovali. Vedno je bil v ospredju pri prostovoljnih akcijah, s katerimi smo izboljševali vadbene razmere in prirejali prva tekmovanja. Pod njegovim vodstvom je Plavalni in vaterpolo klub zelo napredoval. Vse zapisano je danes prava redkost. Kot plavalec je bil predvsem dober v prsnem slogu, leta 1982 je bil ob četrt stoletja delovanja kluba v preglednici desetih najboljših klubskih dosežkov naveden kot plavalec z najboljšim rezultatom v disciplini na 100 metrov prsno. Bil je tudi plavalni trener, član uprave kluba, predsednik kluba. Leta 1966 je postal tudi plavalni sodnik, izpit je opravil med prvimi v klubu in začrtal pot samostojni sekciji klubskih sodnikov, ki je pričela delovati dve leti kasneje. Za svoje delo v koprskem plavalnem in vaterpolo klubu je tudi prejel srebrno Bloudkovo značko. Tudi potem ko si je dom ustvarili na Kobariškem, se je redno udeleževal državnih veteranskih prvenstev, ki jih v Plavalnem klubu Koper prirejajo v okviru dnevov slovenskega plavanja v Kopru in veteranskih vaterpolo tekmovanj.

Plavanje in vaterpolo pa nista bila njegov edini izziv, poleg velike ljubezni - radioamaterstva in dobrih voženj z avtomobili ga je zanimalo še marsikaj. Zadnja leta se je ukvarjal tudi z jadralnim padalstvom, ki mu je nudilo veliko veselja in zadovoljstva.

RASTKO BRADAŠKJA


Najbolj brano