Rokometni obračun v katarski puščavi

Današnji tekmeci Slovenije imajo po dveh krogih prav tako poln izkupiček. Katarci, ki se jim bodo zoperstavili ob 17. uri, naj bi bili na papirju tudi glavni tekmeci v boju za drugo mesto v skupini A.

Slovenija se bo danes ob 17. uri pomerila z gostitelji prvenstva, Katarci.  Foto: STA
Slovenija se bo danes ob 17. uri pomerila z gostitelji prvenstva, Katarci.  Foto: STA

DOHA > Gostitelji svetovnega prvenstva so veliko vložili v organizacijski uspeh dogodka, občutno pa so podprli tudi tekmovalni projekt rokometne reprezentance, ki ima pooblaščen status. Zadnje štiri mesece se je tako posvečala izključno pripravam na domače svetovno prvenstvo (SP), posebna pa je še po nečem. V svojih vrstah ima osmerico naturaliziranih igralcev, kar predstavlja več kot polovico v zapisnik prijavljenih rokometašev. Ta pojav sicer ni nov, a je pri ostalih udeleženkah SP precej manj prisoten. Selektor Valero Rivera na tovrstna novinarska vprašanja nerad odgovarja.

Izidi 2. kroga skupine A - Slovenija : Belorusija 34:29, Katar : Čile 27:19, Španija : Brazilija 29:27; vrstni red - Slovenija, Katar in Španija 4, Brazilija, Belorusija in Čile 0; današnji pari 3. kroga - Španija : Čile, Belorusija : Brazilija. Slovenija : Katar.

“Nismo nikakršna izjema, o tem je brezpredmetno razpravljati. Govora je lahko le o igralskih predstavah in potencialih tega moštva,” je pojasnil najbolj trofejni rokometni trener, ki na igrišču med drugim stavi na rojaka Borjo Vidala, Francoza Bertranda Roina, Črnogorca Žarka Markovića, Kubanca Rafaela Capota, Tunizijca Youseffa Benalija ter tri igralce iz Bosne in Hercegovine, Eldarja Memiševića, Danijela Šarića in Gorana Stojanovića. Slednja tvorita odličen vratarski dvojec, zato ni naključje, da je obramba eden močnejših adutov katarske reprezentance. V prvih dveh dvobojih je prejela 42 golov, čeprav tekmeca (Brazilija, Čile) nista ustrezno merilo.

“Katarci imajo močno ekipo z igralci z evropskimi izkušnjami, kar je Valero Rivera seveda lepo izkoristil. Še pred dvema letoma so igrali precej divje, sedaj pa po španskem modelu prisegajo na agresivno obrambo 6-0, v kateri je zelo čvrst obrambni blok. Premorejo pa morda tudi najboljši vratarski dvojec na tem SP,” je tekmeca razčlenil pomočnik selektorja Bojan Čotar. Katar torej ni od muh, a tudi za gostitelje bo Slovenija tekmec zahtevnejše kategorije, kot sta bila to za uvod Brazilija in Čile. Tega se zaveda tudi Danijel Šarić: “Slovenija ima odlično reprezentanco. Ne nazadnje je osvojila četrto mesto na zadnjem SP. Igralci so že dolgo skupaj, reprezentanca pa je sestavljena iz posrečene mešanice mladosti in izkušenj. Za nas je pomembno, da smo dobili uvodni tekmi in se znebili začetnega pritiska,” je povedal Šarić. Vratar Barcelone bo, potem ko je vseh 60 minut proti Čilu branil Stojanović, začel tekmo proti Sloveniji, ki je na prvih dveh dvobojih zabila 70 golov, od tega najboljši strelec Dragan Gajić več kot tretjino.

“Proti Čilu smo se izkazali v prvem, proti Belorusiji pa v drugem polčasu. Čas je, da obdobja kakovostne igre raztegnemo s 30 na 45 minut in po možnosti še dlje. Rezerv imamo še dovolj,” je pojasnil slovenski selektor Boris Denič. Ena od primerjalnih prednosti Slovenije je širina igralskega kadra. Proti Belorusiji je tako svoje prve minute na SP sploh in to prav za 21. rojstni dan zabeležil Blaž Blagotinšek, ki je v prvem polčasu čvrsto odigral svojo vlogo v obrambi.

V ogromni dvorani Lusail na obrobju katarske prestolnice, kjer bo predvidoma kakih 100 slovenskih privržencev z vidnim idrijskim zastopstvom, ne bo velikega pritiska s tribun, čeravno so španske okrepitve Katarcev pospešile navijaški utrip. Privrženci na tribunah gostiteljem gotovo ne predstavljajo dodatnega igralca, kot ga denimo Egipčanom, ki imajo največjo podporo v Dohi. Slovenski rokometaši - kar precej jih ima klubsko izkušnjo v Katarju - pred današnjo tekmo bolj poudarjajo vselej vpliven sodniški kriterij.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano