Rokometašice Mlinotesta s podelitvijo brona v državnem prvenstvu sklenile sezono

S podelitvijo bronastih odličij za uspeh v državnem prvenstvu in s srečanjem igralk ter vodstva kluba s pokrovitelji je tudi uradno končana sezona rokometašic Mlinotesta, ki bodo gotovo igrale v Evropi. Ostaja pa vprašanje, ali jih bo za ta podvig dovolj.

Takole je pomočnik generalnega sekretarja RZS Polde Kalin 
(levo) podelil bronasta odličja rokometašicam Mlinotesta in 
predsedniku kluba Ivanu Vodopivcu (v belem).  Foto: Igor Mušič
Takole je pomočnik generalnega sekretarja RZS Polde Kalin (levo) podelil bronasta odličja rokometašicam Mlinotesta in predsedniku kluba Ivanu Vodopivcu (v belem).  Foto: Igor Mušič

VIPAVA > Na protokolarno - družabnem srečanju ob obloženih mizah kadrovska križanka za Evropo seveda ni bila v ospredju. Na vrsti je bilo slavje. V dvorcu Lanthieri, kjer ima del prostorov Univerza v Novi Gorici, ki je eden od osmih večjih pokroviteljev rokometašic (novogoriška doktorska študentka je tudi članica prve postave Slavica Schuster), je pomočnik generalnega sekretarja RZS, Ajdovec Polde Kalin, prvoligaški ženski ekipi podelil bronasta odličja. Pokal za prvo mesto v zahodni skupini državne lige so za prvo mesto iz njegovih rok prejele še ajdovske mlajše deklice B.

Gostitelj, predsednik Univerze v Novi Gorici Danilo Zavrtanik, je poudaril: “Zelo smo ponosni na igralke, ki so do tretjega mesta prišle tako, da so premagale tudi Krim. Posebno pohvalo si zaslužijo igralke, ki ob tem uspešno študirajo. Užitek je bilo opazovati, kako ekipa raste. Imamo vsestransko nadarjene igralke. Dolžnost tega okolja je, da jim pri razvoju pomaga. Pri tem računam na pomoč vseh podjetij na Vipavskem in Goriškem.”

Predsednik uprave družbe Mlinotest, David Nabergoj, je dodal: “Dekleta so zastavljeni cilj - peto mesto s tretjim presegla. Zato se bomo tudi mi potrudili. Dolgov ni, dogovori z igralkami za nadaljevanje v novi sezoni so bili uspešni, denar za Evropo pa bomo s pomočjo zvestih sponzorjev zbrali in upam, da bodo dekleta tako v vrhu domačega prvenstva kot v Evropi vse sponzorje kakovostno zastopala.”

Spodbudnim besedam sta se pridružila tudi ajdovski in vipavski župan. Po slavju so igralke odšle na dopuste oziroma na priprave za izpite oziroma mature, klubsko upravo pa čaka zelo težko delo. Jasno je, da je imel trener Dušan Vidmar na nedavnem srečanju z novinarji ob koncu sezone prav, ko je opozarjal, da bo imela ekipa s štirimi izkušenimi članicami in z osmimi igralkami, ki odhajajo na študij, ob že siceršnji podhranjenosti v napadu prekratko klop za obrambo tretjega mesta in za dostojno tekmovanje v Evropi. Vzdrževanje visokega ritma igranja na več frontah, ob tem, da so Ajdovke že to sezono zmogle tudi zaradi sreče s poškodbami, zahteva svoje.

Ekipo je mogoče v nekaj mesecih kakovostno razširiti le z nakupi. Predsednik Ivan Vodopivec še ni mogel postreči z novostmi: “Cene igralk, ki so za nas zanimive, so se v zadnjem času še dvignile, zato ob čakanju na morebitne drugačne razmere iščemo tudi druge možnosti. Vsekakor dolgov ne bomo ustvarjali.”

Časa je malo, stroški evropskega tekmovanja pa utegnejo biti visoki, je opozoril gost srečanja Leopold Kalin, sicer tudi predsednik tekmovalne komisije evropske rokometne zveze: “Pričakujem, da bo Krim šel v ligo prvakov, Gen I v pokal EHF, Mlinotest pa v nižje ranginrani pokal Challenge. Res je, da je denarja za rokomet v večjem delu Evrope manj in bo morda mogoče kaj doseči za manjši denar kot nekoč, vendar pa žreb ekipam, ki le redko sodelujejo v evropski pokalih, pogosto nameni tekmece iz oddaljenih krajev, kar je lahko velik strošek. Spomnimse začetka devetdesetih let, ko so morale Ajdovke na Madeiro, kar je tedaj odneslo polovico klubskega proračuna. Žreb bo v začetku julija. Tedaj bo jasno, kakšni bodo začetni stroški potovanj. Denar bo po tem treba zbrati do oktobra, ko je lahko že na vrsti prvi gostovanje.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano