Risi se vračajo

Jutri se na Češkem začenja svetovno prvenstvo v elitni hokejski diviziji, v katero se je lani vrnila tudi Slovenija. Prva tekma rise čaka v soboto, ko se bodo pomerili z Belorusijo.

Slovenska reprezentanca (v modrih dresih) si bo na svetovnem prvenstvu elitne divizije poskušala zagotoviti obstanek. Foto: Arhiv Pn
Slovenska reprezentanca (v modrih dresih) si bo na svetovnem prvenstvu elitne divizije poskušala zagotoviti obstanek. Foto: Arhiv Pn

NOVA GORICA > Glavni cilj izbrancev Matjaža Kopitarja je obstanek. Zato se bodo morali v skupini B, ki bo svoje tekme igrala v Ostravi, izogniti zadnjemu mestu. Poleg Belorusije so tekmeci Slovenije še branilka naslova Rusija, s katero se bodo risi pomerili v nedeljo, ZDA, Finska, Slovaška, Danska in Norveška.

Potem ko so slovenski hokejisti na olimpijskem turnirju v Sočiju zablesteli s prebojem v četrtfinale, se je letvica pričakovanj domače hokejske javnosti dvignila do te mere, da nekateri razmišljajo o podobnem podvigu tudi na 79. svetovnem prvenstvu (SP). Optimizem je podkrepil prihod dvakratnega zmagovalca Stanleyjevega pokala Anžeta Kopitarja, ki se z Los Angeles Kingsi letos ni uvrstil v končnico severnoameriške poklicne lige NHL. Z njegovo prisotnostjo na ledeni ploskvi dobiva igra slovenske reprezentance drugačne razsežnosti. Lani so se risi tudi brez Kopitarjeve pomoči sicer vrnili v elitni hokejski razred, kjer pa so v preteklosti praviloma plesali le eno leto. Le dvakrat so povezali dve sezoni (2002/03 in 2005/06) med najboljšimi.

Obstanek se zdi za novinca oziroma povratnika med elito realen cilj, uvrstitev med najboljšo skupinsko četverico v zgoščenem tekmovalnem koledarju turnirskega sistema pač ne. Slovenija ima sicer kar nekaj adutov, od že vrsto let znanega jedra reprezentance, ki bo zaigrala v najmočnejši postavi, do dokazane konkurenčnosti na posameznih dvobojih s hokejskimi velesilami, ki na vsakoletnih izvedbah SP igrajo s spremenjenimi postavami, odvisno od razvoja dogodkov v končnici lige NHL in strateških usmeritev posameznih reprezentanc.

Nenazadnje imajo risi kar nekaj dobrih izkušenj z nasprotniki v skupini. Vse so povezane z olimpijskim turnirjem v Sočiju. Tekmeci po meri se zdijo Norvežani ter predvsem Danci in Belorusi, po drugi strani pa se lahko omenjene tri reprezentance pohvalijo z desetletjem nepretrganega nastopanja v elitni diviziji.

Razpored SP, 2. maj - Belorusija : Slovenija (16.15); 3. maj - Rusija : Slovenija (12.15); 5. maj - Slovaška : Slovenija (20.15); 7. maj - Finska : Slovenija (20.15); 8. maj - Norveška : Slovenija (16.15); 10. maj - ZDA : Slovenija (16.15); 11. maj - Danska : Slovenija (20.15); 14. maj - četrtfinale; 16. maj - polfinale; 17. maj - finale.

Medsebojni dvoboji so praviloma postregli s tesnimi razpleti. V obračunih z velesilami, kamor nominalno sodijo Rusija, Finska, ZDA in Slovaška, pa so risi doslej potegnili krajšo. Izjema so Slovaki, ki jih je Slovenija ugnala prav na olimpijskem turnirju v Sočiju. Bodo pa češki sosedje, poleg močne zasedbe z Marjanom Gaborikom, lahko v Ostravi računali tudi na številčno podporo s tribun, ki tudi za rise ne bo izostala.

V skupini A v Pragi bodo ob gostiteljih z legendarnim Jaromirom Jagrom merili moči Kanadčani s prvim zvezdnikom SP Sidneyjem Crosbyjem, Švedska, Švica, Francija, Nemčija, Avstrija in Latvija.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano