Risi poraženi, ne pa ponižani

Slovenska hokejska reprezentanca je v drugi tekmi na svetovnem prvenstvu elitne skupine v Ostravi izgubila z Rusijo s 3:5 (0:3, 2:1, 1:1).

Anže Kopitar Foto: Lucy Nicholson
Anže Kopitar Foto: Lucy Nicholson

OSTRAVA > Slovenija v obračunu s svetovnimi prvaki teoretično ni imela veliko možnosti, resna igra tekmecev in hitro vodstvo pa sta pomenila, da so branilci naslova v četrti medsebojni tekmi na velikih tekmovanjih dosegli še četrto zmago. A Slovenija je pokazala borbeno predstavo in se ni osramotila.

Selektor Matjaž Kopitar je že po prvi tekmi proti Belorusiji napovedal rošade v ekipi. Potem ko je zaradi bolezni že prvo tekmo izpustil Jan Urbas, kot posledica pa so razbiti drugi napad in iskanje zamenjave za Urbasa vodili v poraz z Belorusijo, je danes precej premešal zasedbo.

Napadu z Anžetom Kopitarjem in Janom Muršakom je namenil vlogo prvega, dodal je še Tomaža Razingarja, ki je v njem igral že zadnjo tretjino prve tekme. Postave Žiga Jeglič-Rok Tičar-Robert Sabolič seveda ni spreminjal, je pa v tretji napad postavil Aleša Mušiča, Kena Ograjenška in Žigo Panceta, v četrtem pa so ostali Marcel Rodman, Boštjan Goličič in Miha Verlič.

V vratih je danes začel Luka Gračnar, brez nastopa pa je proti Rusiji ostal še branilec Andrej Tavželj - namesto njega je igral Žiga Pavlin.

Rusi so, čeprav so napovedali drugače, v postavo uvrstili tudi Viktorja Tihonova, pridružila pa sta se še zvezdnika Jevgenij Malkin in Nikolaj Kuljomin.

Rusi so svoj status velikih favoritov hitro upravičili. Le na začetku se je Slovenija poskušala z nekoliko pogumnejšo igro zoperstaviti hokejski velesili. Toda Rusi so pokazali, da bodo igrali brez popuščanja. Neusmiljeno so izkoristili že prvo priložnost, ko je po nekoliko bolj odprti igri Slovenije veliko prostora ostalo za prodor Ilije Kovalčuka, ki ga je končal s strelom med nogami Gračnarju.

Le pol minute pozneje pa je bilo že 2:0, ko je slovenski vratar še ubranil prva dva poskusa tekmecev, toda plošček je ostal pred vrati in Viktor Antipin ga je porinil v gol. V naslednjih minutah se je moral mladi slovenski vratar še nekajkrat precej izkazati, da se izid ni povišal, napadi Slovenije pa so bili redki in Konstantin Barulin je bil brez pravega dela.

Slovenci so sicer imeli prvi "power-play" na tekmi, ki pa je ob ruskem pritisku prinesel več priložnosti za izbrance Olega Znaroka. Ti pa so minuto pred koncem svojo prednost z igralcem več rutinsko izkoristili in po šolski akciji vodili že s 3:0.

A nadaljevanje je le prineslo malo olajšanja slovenskim hokejistom in navijačem, ki so bili sicer v manjšini v dvorani ČEZ Arena. Najprej je Gračnar ubranil hiter ruski protinapad, potem pa je Kopitar ušel Rusom po desni strani in z močnim strelom premagal Barulina, ki se je sicer dotaknil ploščka, ni pa ga mogel zaustaviti. Sledila pa je še lepa priložnost Aleša Kranjca, ki pa podaje Muršaka pred gol ni dobro ujel. Toda predah je bil kratek, Rusi so na polovici tekme dosegli še četrti zadetek.

Slovenci pa so kljub temu postajali vse nevarnejši in pogumnejši, si priigrali še nekaj priložnosti, Pance pa je nato v 35. minuti po skoraj enakem scenariju in s podobnega mesta kot prej Kopitar dosegel še drugi zadetek, tudi tokrat je Barulin slabo posredoval in plošček mu je ušel v gol. V naletu pa je bil še Muršak, ki pa lepe podaje pred gol ni izkoristil, vratar Rusije je bil tokrat bolj zbran. A semafor je po 40 minutah z izidom 2:4 le kazal lepšo podobo kot po prvi tretjini.

Rusi so v zadnji spet stopili na plin. Prodor Malkina je Gračnar še ustavil, nemočen pa je bil ob natančnem strelu Dadonova ob vratnici. Rusija je tako prihajala do pričakovane visoke zmage, Slovenci pa se še niso predali; Gračnar je ustavil še nekaj nevarnih strelov, nagrada za borbenost pa je prišla v 55. minuti, ko je po uigrani akciji prvega napada s strelom pod prečko tretji gol dosegel Sabolič.

Po dveh tekmah v manj kot 24 urah zdaj Slovence le čaka nekaj več počitka. V ponedeljek je zanje tekmovalno prost dan, v torek pa jih čaka večerna tekma s Slovaki.

> Dvorana ČEZ Arena, gledalcev 7550, sodniki: Bjork (Švedska), Sidorenko (Belorusija, glavna), Fluri (Švica), Lederer (Češka).

> Strelci: 0:1 Kovalčuk (Dadonov, Barulin, 5.), 0:2 Kuljomin (Antipin, 5.), 0:3 Dadonov (Panarin, Šipačjov, 19.), 1:3 Kopitar (Pretnar, Kranjc, 24.), 1:4 Šipačjov (Panarin, 30.), 2:4 Pance (35.), 2:5 Dadonov (Šipačjov, Panarin, 46.), 3:5 Sabolič (Tičar, Jeglič, 55.).

> Kazenske minute: Slovenija 4, Rusija 4.

STA


Najbolj brano