Rio do iger 2016 s podkupnino?

Francoski časnik Le Monde je konec tedna poročal, da je Rio de Janeiro dobil organizacijo olimpijskih iger 2016 s plačilom podkupnine v višini 1,5 milijona dolarjev. V časniku pišejo, da je brazilski poslovnež vsoto nakazal sinu Lamineja Diacka, takrat prvega moža svetovne atletike in člana Mednarodnega olimpijskega komiteja.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Časnik se pri tem sklicuje na francosko pravosodje, ki ima informacije, da so zaradi tega plačila postali vprašljivi postopki pri izboru organizatorja poletnih olimpijskih iger 2016. Francozi namreč vodijo preiskavo proti Senegalcu Diacku, ki je osumljen pranja denarja in korupcije, obenem pa je predstavljal vrh piramide v korupcijski aferi Mednarodne atletske zveze, ki jo zdaj vodi Britanec Sebastian Coe. Diack je trenutno v Parizu v hišnem priporu, njegovega sina Papaja Massato, ki je prejel omenjeno podkupnino, pa iščejo z mednarodno tiralico.

Rio je igre dobil 9. oktobra 2009 na zasedanju skupščine Mednarodnega olimpijskega komiteja v Koebenhavnu. Tekmeci so bili Madrid, Tokio in Chicago. Kot piše Le Monde, je do plačila podkupnine prišlo le tri dni pred izborom. Francoski novinarji so našli tudi iskanega Massato in ga poprosili za komentar, a je ta odvrnil le: "Veliko sreče s člankom." Tiskovni predstavnik Ria Mario Andrada pa je za Le Monde dejal: "Izbor prireditelja je bil čist. Rio je dosegel gladko zmago na izboru s 66:32 glasov."

Z zadevo se ukvarjajo tudi na Mednarodnem olimpijskem komiteju, kjer je v preteklosti zaradi nepravilnosti pri izboru prirediteljev iger že prihajalo do korupcije, Mok pa je bil prisiljen v temeljito reformo postopkov. "Mok se bo vnovič povezal s francoskimi pravosodnimi organi in zaprosil za informacije, na katerih temelji članek Le Monda," so zapisali pri krovni svetovni olimpijski organizaciji. V preteklosti sta obe strani že tesno sodelovali in Mok je na osnovi preiskave Diacku novembra 2015 vzel tudi častno članstvo.

V zvezi z afero "Rio" se je neposredno pojavilo tudi ime nekdanjega namibijskega sprinterja Frankieja Fredericksa. "Takoj po pogovoru z novinarjem nas je obvestil o obtožbah na svoj račun, zadevo pojasnil in zatrdil, da je nedolžen," so še pojasnili na Moku. Fredericks je obenem pozval etično komisijo Moka, da obtožbe temeljito preišče in popolnoma razjasni, kaj se je dogajalo.

Le Monde, ki se je skliceval na ameriške davčne organe, je poročal, da naj bi Papa Massata Diack 2. oktobra 2009 nakazal 299.300 dolarjev na račun podjetja na Sejšelih, pri tem pa se je razkrila povezava s Fredericksom, ki je bil v volilni komisiji Moka ob izboru prireditelja OI 2016.

STA


Najbolj brano