Rijeka se začasno seli, v Vidmu vse novo

Stadion Friuli dobiva iz dneva v dan jasnejšo podobo. Popolnoma dokončan bo decembra. Pri Milanu so dobili zemljišče za postavitev nove sodobne arene, to pa bodo gradili tudi na sosednji Reki.

Udinesejev ponos
Udinesejev ponos 

VIDEM, REKA >V Vidmu na povsem novih severni in vzhodni tribuni že nameščajo sedeže v pisanih barvnih kombinacijah, s čimer so se pred desetletjem kot prvi predstavili trije portugalski objekti: stadion Sportinga v Lizboni, ekipe Beira-Mar iz Aveira ter objekt v Leirii. Medtem so furlanski prestolnici takoj po končani sezoni podrli še zadnjo staro (južno) tribuno, na njenem mestu pa že raste poslednja četrtina objekta. Po napovedih bo Udinese novi dom dobil decembra, povsem mogoče pa je, da bodo obe že postavljeni in skoraj dokončani tribuni odprli prej. V naslednjem letu bodo na stadionu pričeli z razvijanjem dodatnih vsebin, s poudarkom na družinskem druženju. Svoje mesto bodo dobili tudi lokalni podjetniki. Cilj kluba je, da bi novi objekt živel 365 dni na leto. Kljub temu lastnik Udineseja Giampaolo Pozzo še naprej opozarja: “Nujno moramo spremeniti pravila. Na tem projektu smo izgubili deset let. Vemo, da je gradbeništvo v krizi. S skupnimi močmi - z občinami in pokrajinami, pa bi lahko na tak način ustvarili nova delovna mesta. Če se klubi borijo sami, to pelje v katastrofo.”

Medtem so se pri Milanu za najem zemljišča za obdobje 50 let končno dogovorili z družbo, ki upravlja z mestnim sejmiščem. Pri klubu so se odločili, da bodo začeli s projektom gradnje novega stadiona na območju sejmišča, imenovanem Portello. Sedaj morajo najprej zaprositi občinske oblasti za spremembo namembnosti zemljišča. Direktor sejmišča je povedal, da bjim bo Milan od novega leta plačeval najemnino, kaj pa bo na območju počel, ni več njihova stvar. V Italiji birokracija vzame veliko časa, če pa bo šlo vse gladko, bi lahko nov sodoben športni center dobili leta 2018. Pri Milanu so odločitve mestnega sejmišča, da jim prepusti del območja, izjemno veseli. “Želimo si, da bo Milano podoben Londonu. Stadion bo dosegljiv z metrojem, v njegovem sklopu pa bodo številne dodatne vsebine. Želimo spremeniti miselnost meščanov,” je povedala direktorica Barbara Berlusconi. Pri klubu ocenjujejo, da bi s trženjem novega stadiona zaslužili od 50 do 80 milijonov evrov na leto. Če bo Milanu dejansko uspelo zgraditi nov stadion, bo ta po Juventusovi areni in novemu domu Udineseja šele tretji sodoben objekt na Apeninih.

Tudi navijači sosednje Rijeke se bodo z moštvom za čas gradnje novega objekta na Kantridi preselili na obrobje mesta. V klubskem vadbenem centru na Rujevici so že postavljeni sedeži in žarometi, delavci pa hitijo z dokončanjem igralne površine. Rezervni stadion sprejme 5000 gledalcev in bo novi dom reškega kluba približno dve leti, ko naj bi zgradili sodoben objekt na območju sedanjega stadiona na Kantridi.

PETER MARAŽ


Najbolj brano