Rezultat kariere!

Solze sreče najboljšega primorskega veslača in stoječe ovacije gledalcev na polni tribuni na cilju veslaške proge v Veliki Zaki. Tako je Rajko Hrvat včeraj doživel uspeh kariere, ko je v finalu lahkih enojcev na tekmi svetovnega pokala na Bledu osvojil drugo mesto. Slovenski uspeh je zaokrožil skifist Gašper Fistravec s četrtim mestom.

Rajko Hrvat, včerajšnji slovenski junak na Bledu, s trenerjem Foto: Alja Tasi
Rajko Hrvat, včerajšnji slovenski junak na Bledu, s trenerjem Foto: Alja Tasi

BLED > Rajko Hrvat, 28-letni član izolskega Arga, je lani že veslal v finalu svetovnega pokala, ko je v Luzernu osvojil šesto mesto. Tokrat pa je na Blejskem jezeru blestel že v predtekmovanju in polfinalu ter se v finale uvrstil kot eden glavnih favoritov za zmago.

“Rajko je trenutno v tako dobri formi, da sva lahko začrtala taktiko, ki je iz regate v regato krepila njegovo samozavest,” je pojasnil Hrvatov klubski trener Iztok Butinar. “Odločila sva se, da tudi v predtekmovanju in polfinalu štejejo le zmage in da ne bo taktiziral.”

Hrvat je načrt v celoti izpolnil in v soboto tako v predtekmovanju kot v polfinalu suvereno zmagal. Sledil je trenutek resnice, ko se je včeraj dve minuti čez enajsto uro pognal na dva kilometra dolgo progo po Blejskem jezeru. Finale je začel v svojem značilnem slogu - z nekoliko počasnejšim startom. Hrvat namreč ni zelo močan ali eksploziven veslač; njegovi kvaliteti sta odlična tehnika in vzdržljivost. Prav s tema dvema odlikama je do konca proge počasi zmlel skoraj vse nasprotnike.

Na 500 metrih je bil Izolan še na petem mestu, a je za vodilnim Slovakom Lukašom Babačem zaostajal le za približno meter. Vodilne je napadel na polovici proge, ko se je prebil na drugo mesto in ga obdržal vse do cilja. Za zmagovalcem Babačem je zaostal za polovico čolna oziroma za sekundo in 87 stotink.

Ko je prečkal ciljno črto, je Hrvat zmagoslavno dvignil roke in se veselil uspeha kariere. Tudi podelitev medalj je doživel zelo čustveno. “Ponosen sem na ta uspeh in se ga neizmerno veselim, še posebej zaradi tistih, ki niso verjeli vame. Razen trenerja in mojih najbližjih namreč vame ni verjel nihče,” je v solzah dejal Hrvat. “Malce sem razočaran, saj sem si želel zmage, ampak upam, da bom Babaču vrnil na evropskem prvenstvu.”

Drugi finalist v slovenski reprezentanci, Mariborčan Gašper Fistravec, je v enojcu osvojil četrto mesto. Zmagal je Kubanec Angel Fournier Rodriguez. Njegovemu strahovitemu ritmu je uspel slediti le Hrvat Damir Martin, medtem ko so v ozadju ostali veslači vozili svojo regato. Fistravec je začel kot peti in vse do cilja ni popuščal, kar mu je na koncu prineslo za mesto boljšo uvrstitev, v boj za medalje pa ni posegel.

Slovenske barve sta na tekmi svetovnega pokala zastopala še Janez Zupan in Aleš Jalen. Prvi je v enojcu zmagal v malem finalu in osvojil skupno sedmo mesto, drugi pa je bil v lahkem enojcu deseti. Na Bledu je sicer nastopilo skoraj 200 tekmovalcev iz 34 držav. Konkurenca je bila zelo močna, z izjemo nekaterih reprezentanc, ki se uvodne regate niso udeležile, na primer Velika Britanija, Nova Zelandija in Avstralija.

Še pred tekmo svetovnega pokala so se veslači v petek na Bledu pomerili na zelo močni mednarodni regati. Koprski veslač Gašper Ostanek je v dvojnem dvojcu z Gašperjem Ferlincem v finalu B osvojil tretje, skupno torej deveto mesto. Lahki skifist Marko Bolha iz izolskega Arga je v malem finalu zasedel peto, skupno pa enajsto mesto.

ALJA TASI


Najbolj brano