Reševalna akcija zaradi valov

Veslaški krst sezone je bil moker, da bolj ne bi mogel biti. Na mednarodni regati za pokal Luke Koper je v soboto dopoldan veslače pral rahel dež, čolne pa so jim zalivali visoki valovi. Kljub težavnim razmeram je organizatorjem iz VK Nautilus uspelo izpeljati vse starte. Nastopilo je skoraj 300 tekmovalcev iz treh držav.

Morje se je na koncu umirilo, tako da so lahko nastopili vsi 
veslači. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Morje se je na koncu umirilo, tako da so lahko nastopili vsi veslači. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ANKARAN > Na prvi veslaški regati sezone je že običajno, da se več govori o vremenu kot o rezultatih. Tudi tokrat dramatika ni izostala, pihala pa je z južne smeri. V cilju je bilo morje dokaj mirno, na startu regatnega polja ob ankaranskem nabrežju pa so bili valovi okrog 9. ure po pripovedovanju veslačev visoki skoraj meter, zato so morali uro po začetku tekmovanja interventno izprazniti regatno polje. Nekatere čolne so morali zvleči na nabrežje, saj so bili polni vode in so skoraj potonili.

“Vedeli smo, da bo veter menjal smer in da se bodo valovi dvignili ter nato spustili, vendar smo pričakovali, da se bo to zgodilo okoli 11. ure. Imeli smo malo reševalno akcijo. Sodniška služba veslaške zveze je utečena in je brez težav izpraznila regatno polje,” je pojasnil predsednik organizacijskega odbora Borut Kocjančič iz koprskega VK Nautilus.

Po prekinitvi, ki je trajala dve uri, je veter zapihal s severne smeri, kar pa ni razburkalo na jug obrnjenega regatnega polja. Progo so z 2000 skrajšali na 500 metrov in do 14. ure izpeljali vse starte. Skoraj 300 veslačev iz 16 italijanskih, hrvaških in slovenskih klubov je tako doživelo vsestransko moker krst sezone.

“Z velikimi napori smo kljub vremenu in tehničnim težavam pripravili korektno tekmovalno polje. S prekinitvijo smo celo izpeljali vse starte. Sploh za mlajše veslače, ki letos prvič tekmujejo, je to zelo velikega pomena,” je bil na koncu zadovoljen Kocjančič, ki so mu pri organizaciji pomagali vsi člani kluba.

Kljub drugačnim napovedim so na regati nastopili tudi nekateri slovenski članski veslači, saj je bil reprezentančni trening na Bledu tisti dan odpovedan. V enojcu je bil najhitrejši Marko Bolha (Argo), medtem ko njegov klubski kolega Rajko Hrvat zaradi zalitega čolna ni končal regate. Bolha in Hrvat sta zmagala tudi v dvojnem dvojcu. Pri mlajših članih je slavil Gašper Ostanek iz VK Nautilus.

Med primorskimi mladinci so se v enojcu najbolj izkazali veslači izolskega Arga. Martin Jug, Tim Mahne in Nejc Donaval so v svojih skupinah osvojili srebrne medalje. V dvojnem dvojcu je posadka Mahne-Donaval zmagala, Jug pa je skupaj z Davidom Jazičem osvojil tretje mesto.

Tudi najboljše mladinke imajo v Izoli. Alja Škrlj (VK Izola) in Tina Kersikla (Argo) sta v svojih skupinah v enojcu zmagali, Lara Hrvatin (VK Izola) pa je osvojila tretje mesto. Kersikla je v enojcu zmagala tudi med članicami, medtem ko je bila Andreja Kekič (VK Izola) v drugi skupini tretja. Škrljeva in Hrvatinova sta v dvojnem dvojcu osvojili drugo mesto.

Pri mlajših mladincih sta v enojcu v svojih skupinah slavila Nautilusova veslača Mark Ule in Jure Rebernik. Piranska posadka Leon Mikuletič in Matic Krajnik je bila v dvojnem dvojcu druga, mlajša mladinka Sara Stankovič (Piran) pa je bila v enojcu tretja.

Med pionirji sta v enojcu v svojih skupina zmagala Enej Rojc in Rok Božič (oba Nautilus), bronaste medalje pa so osvojili Matija Jerman (Argo), Rok Ličen (Nautilus), Jan Glavina (Piran) ter Aleksandar Drnič in Ilaria Macchi (oba Argo). V dvojnem dvojcu sta se s tretjim mestom izkazali piranski posadki Jan in Adrijan Nusdorfer ter Thomas Mahnič in Gregor Bažec.

Skupno zmago je odnesel italijanski Timavo pred Dravskimi elektrarnami in Bledom, najboljša primorska kluba pa sta bila Argo na petem in Nautilus na šestem mestu. ALJA TASI


Najbolj brano