Reprezentanca polna neznank

Bliža se dvojna doza košarkarskih reprezentančnih kvalifikacij, saj se bosta ženska in moška izbrana vrsta čez mesec dni začeli potegovati za pot na evropsko oziroma svetovno prvenstvo leta 2019. Osrednja pozornost je, kajpak, veljala moški izbrani vrsti, kjer so selektorju načeloma na voljo vsi zlati carigrajski fantje. A zgolj načeloma.

Novi selektor Rado Trifunović (levo) in generalni sekretar KZS 
Rašo Nesterović. Foto: STA
Novi selektor Rado Trifunović (levo) in generalni sekretar KZS Rašo Nesterović. Foto: STA

LJUBLJANA > Prvič je v vlogi članskega selektorja včeraj nastopil Radovan Trifunović, ki je v času igralske kariere nosil tudi dres koprskega prvoligaša. Njegovo imenovanje je tudi logična varčevalna odločitev, saj je od leta 2012 zaposlen na Košarkarski zvezi Slovenije. “Novega selektorja smo iskali med tremi Kokoškovimi pomočniki,” je potrdil generalni sekretar KZS Rašo Nesterović. Trifunović bo nadaljeval delo Igorja Kokoškova, s katerim sta stalno v stiku. “Slišala sva se tudi danes, pred to tiskovno konferenco,” je potrdil Trifunović, ki je v sodelovanju s tvorcem naslova evropskih prvakov tudi sestavil seznam igralcev za kvalifikacije.

Do tu je položaj idiličen. Na širšem seznamu je 22 imen, prostora je še za dve. Na njem so vsi košarkarji, ki so pred mesecem dni na EP osvojili zlato odličje v Carigradu, z izjemo Gorana Dragića, ki je sicer napovedal konec kariere, a pojasnjeno je bilo, da ga na seznamu ni, ker igra v ligi NBA. Na seznamu so tudi igralci klubov evrolige (ECA), ki je, ko je že kazalo na dogovor s Fiba, zavrnila kompromisni predlog in igralcem ne bo dovolila igranja (vsaj) v novembrskem reprezentančnem oknu. Ti so: Luka Dončić, Anthony Randolph (oba Real Madrid), Edo Murić (Anadolu Efes), Aleksej Nikolić (Brose Basket) in Zoran Dragić (Olimpia Milano), ki po poškodbi ni v prvem planu. Včeraj so sicer predstavniki največjih nacionalnih zvez klubom ECA zagrozili, da bodo v spor vključili Evropsko komisijo.

Širši seznam: Jaka Blažič (Andorra), Vlatko Čančar (Bemax), Žiga Dimec (Krka), Luka Dončić (Real), Zoran Dragić (Milano), Tadej Ferme (Primorska), Gregor Hrovat (Olimpija), Jan Kosi (Primorska), Miha Lapornik (Zlatorog), Jurij Macura (Baskonia), Blaž Mahkovic (Helios Suns), Blaž Mesiček (Brindisi), Edo Murić (Anadolu Efes), Aleksej Nikolić (Bamberg), Alen Omić (Hapoel), Klemen Prepelič (Pariz Levallois), Anthony Randolph (Real), Matic Rebec (Enisej Krasnojarsk), Luka Rupnik (Fuenlabrada), Žan Mark Šiško (Ilirija), Gašper Vidmar (Banvit), Saša Zagorac (Sopron).

Med povabljenimi je tudi center Gašper Vidmar, ki je prav tako napovedal upokojitev. “Ni mi rekel ne ne, ne ja. Obiskal ga bom v soboto in upam, da ga bom uspel prepričati,” pravi Trifunović. Novi selektor bo moral diplomatske veščine kar najbolje uporabiti pri še enem igralcu. Kvalifikacije je pripravljen igrati tudi Randolph, a je bolj realna opcija drugi naturalizirani košarkar Alen Omić. “Z Omićem sva že imela dolg in odkrit pogovor in si povsem razkrila karte. Težko mu je bilo težko sprejeti dejstvo, da je na evropskem prvenstvu namesto njega nastopal Randolph, a zdajšnjega vpoklica zato še ni zavrnil. Rekel je, da bo razmislil in da se slišiva,” pravi selektor.

Na seznamu sta dva mlada košarkarja, Jurij Macura in Blaž Mesiček. Zanimivo je, da ima Sixt Primorska enega igralca več kot Olimpija - znova je povabljen Jan Kosi in novinec Tadej Ferme. “Sam sem še igral v podobnem formatu kvalifikacij in tedaj se je na seznam uvrščalo tudi igralce iz domače lige, ki v tistem času igrajo v dobri formi,” pojasnjuje Trifunović. Primorske barve zaokrožajo Matic Rebec, Gregor Hrovat, Vlatko Čančar in Luka Rupnik.

Pomlajena ženska ekipa

V novembru bodo kvalifikacije za EP 2019 začele tudi slovenske košarkarice, ki so letos prvič v zgodovini nastopile na eurobasketu. Selektor Damir Grgić se je bil prisiljen soočiti s pomlajevanjem. Kariero sta končali Živa Zdolšek in Sandra Piršič, konec reprezentančne poti pa je objavila Maja Erkić. “V kvalifikacijah za EP bomo priložnost ponudili igralkam, ki so na evropskem prvenstvu do 20 let osvojile srebrno medaljo in upam, da bomo pri tem uspešni,” pravi Grgić. Slovenija bo igrala v skupini s Finsko, Romunijo in Francijo. Na seznamu so tri Primorke: Tina Jakovina (Pecsi), Sara Meden (Adareva) in Tina Trebec (Fribourg).

Zagotovo bo napredovanje iz kvalifikacij na SP sila težavna naloga, če najboljših ne bo, predvsem bi ostali bosi na položajih krilnega in klasičnega centra. “Po uspehu na evropskem prvenstvu so pričakovanja normalna. A pot bo vse prej kot lahka. Dali bomo vse od sebe,” pravi Trifunović.

ROK MAVER


Najbolj brano