Renče: mladi pred ministrom

Danes ob 8.15 se je s prvimi tekmovanji v renški kotalkarski dvorani začelo štiridnevno evropsko prvenstvo za kadete in mlajše mladince. Svečana otvoritev bo ob 21. uri.

Renčanke (z leve) Lana Pregelj, Jessica Marka in Zoja Muhič (z odličji na nedavnem DP) se bodo tudi na EP borile za visoka mesta Foto: Igor Mušič
Renčanke (z leve) Lana Pregelj, Jessica Marka in Zoja Muhič (z odličji na nedavnem DP) se bodo tudi na EP borile za visoka mesta Foto: Igor Mušič

RENČE >V Renče so prispeli vsi napovedani tekmovalci in spremljevalci evropskega prvenstva za kadete in mlajše mladince v umetnostnem kotalkanju. Na včerajšnjem celodnevnem uradnem treningu je glavni gostitelj, Kotalkarski klub Renče, uspešno preizkusil vse tekmovalne in spremljevalne službe. V naslednjih dneh bodo imele veliko dela, saj bo v dvorani in okoli nje vsak dan približno 500 gostov.

Današnji prvi tekmovalni dan se je ob 8.15 začel z obveznimi liki za kadete in kadetinje. Dopoldanski del bo končan do 13. ure. Sledili bodo treningi, ob 19. uri pa bo na vrsti večerni tekmovalni del. V kratkih programih se bodo predstavili kadeti in mlajši mladinci, s tekmovanjem pa bodo začeli tudi plesni in športni pari. Slovesna otvoritev bo ob 21. uri, prihod pa je potrdil tudi minister za šolstvo in šport dr. Jernej Pikalo.

Strokovni svet Kotalkarske zveze Slovenije je določil člansko reprezentanco, ki bo 31. avgusta začela z nastopi na EP v italijanskem Roccarasu. V njej so Primorke Lucija Mlinarič, Ana Rejec, Teja Arcon in Veronika Brešar.

V devetčlanski slovenski reprezentanci so izključno primorska imena, osem je članov domačega KK Renče. V kadetski kategoriji bosta Jessica Marka in Lana Pregelj tekmovali v kombinaciji, Zoja Muhič v prostem programu, Tamara Kerševan pa v obveznih likih. V mlajši mladinski kategoriji bodo Tanita Kaja Černe (iz Prvačine, članica domžalske Piruete), Ana Turel,Jan Kerševan in Natan Muhič tekmovali v kombinaciji, Aneja Klaut pa v obveznih likih.

V konkurenci 118 tekmovalcev iz 13 držav domači tekmovalci merijo visoko. Napovedi v mlajših kategorijah so sicer zelo nehvaležne, a lanski rezultati z EP o posameznikih že nekaj povedo. Kadetinja Jessica Marka je tedaj osvojila srebro v kombinaciji in bron v prostem programu. Jan Kerševan je bil med mlajšimi mladinci bronast v kombinaciji. Kandidatka za odličja med mlajšimi mladinkami je Tanita Kaja Černe, ki se je kotalkanja naučila v Renčah, v letih 2011 in 2012 pa je že stopila na oder za najboljše Evropejke v kadetski konkurenci. Štiridnevno tekmovanje v Renčah bo priložnost za turistično promocijo Goriške, saj tekmovanje spremlja približno 90 uradnih oseb, ob tem pa je s kotalkarji dopotovalo še blizu 200 staršev, spremljevalcev in navijačev z vseh koncev - od Portugalske do Izraela. Obiskovalcem bodo na voljo stojnice in različni ogledi.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano