Renata Oražem je svetovna prvakinja!

Na 18. svetovnem prvenstvu z match samostrelom na 30 metrov, ki poteka ob Bajkalskem jezeru v sibirskem mestu Ulan-Ude, je izkušena portoroška strelka z grosupeljsko tekmovalno licenco Renata Oražem poskrbela za uspeh kariere.

Suzana Oražem in Robert Markoja na otvoritveni slovesnosti 
prvenstva.
Suzana Oražem in Robert Markoja na otvoritveni slovesnosti prvenstva. 

ULAN-UDE > V klečečem položaju je Renata Oražem na 30 metrov zmagala z odličnim dosežkom 287 krogov (po serijah 97, 98 in 92). Velik slovenski uspeh je dopolnil še turniški strelec Robert Markoja, ki je bil v isti disciplini šesti.

Oražmova je zablestela v težkih vremenskih razmerah, saj je zadnjih nekaj dni priprav na pripravljalnih tekmah vse oviral močan veter. Od prve serije je Oražmova streljala z odliko in si že po dveh serijah s 97 in 98 krogi priborila zajetnejšo prednost pred zasledovalci. Vodila je namreč s prednostjo petih krogov pred Švicarjem Jonadom Hansenom.

Z zadnjo serijo 92 krogov so se ji zasledovalci sicer močno približali, vendar izkušena Oražmova ni dovolila presenečenja in je zmagala s prednostjo dveh krogov. Srebrnega odličja se je veselil Rus Stanislav Kuznetsov, tretji je bil Švicar Hansen. Dobro streljanje v zahtevnih pogojh je pokazal tudi Markoja in se s skupnimi 283 krogi veselil visokega šestega mesta. Z naslovom svetovne prvakinje se je Oražmova postavila ob bok dosedanjima slovenskima svetovnima prvakoma s samostrelom Rajmondu Debevcu in Robertu Markoji.

“Vso tekmo sem se trudila po svojih najboljših močeh, vsak strel posebej. V takšnih razmerah še nisem streljala. Pihal je zelo močan veter, tako da nam je samostrel kar prestavljalo. Zato je obstajala se toliko večja bojazen za strel celo mimo tarče, kar seveda predstavlja hendikep zaradi puščice, s katero streljaš. Zavedala sem se, da bo prišel tudi kak slab strel zaradi vetra, a je ta nagajal tudi konkurenci. Bilo je potrebno zdržati do konca in biti čimbolj potrpežljiv. Ko sem končala s stoječim položajem, se nisem predala in sem šla v boj do konca,” je po tekmi povedala presrečna nova svetovna prvakinja. NR


Najbolj brano