“Recept za morebitno presenečenje je enostaven”

Pred današnjim obračunom slovenske moške rokometne reprezentance s francosko v polfinalu SP v Pariz smo o razpletu tekme povprašali domače trenerje.

Zoran Jovičić Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Zoran Jovičić Foto: Tomaž Primožič/Fpa

Zoran Jovičić, trener RD Koper 2013:

“Proti Katarju smo bili odlično osredotočeni na igro, vsak posameznik je prispeval svoj delež k velikemu uspehu. Psihološka priprava na tekmo in taktika sta bili očitno vrhunski. Katarskega sicer odličnega vratarja so naši igralci z nezgrešljivimi zaključki dobesedno uničili. Odlična obramba, natančne podaje na krožnega igralca in učinkoviti protinapadi so bili ključ do četrtfinalne zmage. V današnjem polfinalu so Francozi veliki favoriti. Na njihovi strani je domač ambient, naša pa je želja, da se borimo do konca. Recept za morebitno presenečenje je enostaven. V končnico tekme moramo priti poravnani z gostitelji, ki bi jim takrat pričakovanja domačega občinstva lahko postala tudi breme. Francozi so resda boljši, toda to velja tudi za Dance proti Madžarom ali pa Nemce proti Katarcem, pa vemo, kako sta se tekmi končali.”

Branko Leban, trener RK Ajdovščina:

“Za slovensko reprezentanco je polfinale lep dosežek. Je dokaz, da je dobro prestala pomladitev, za razliko od nekaterih drugih moštev. Bržkone je dosegla še več, kot smo realno pričakovali. S tem pa ni rečeno, da je svoje na tem svetovnem prvenstvu že opravila. Gostitelji so v polfinalu sicer favoriti, a ne tako izraziti, kot morda kdo meni. V odstotkih bi dal Francozom prednost 60:40, vendar v tovrstnih dvobojih neredko odloča dnevna forma. Ne nazadnje so se favorizirane reprezentance na tem prvenstvu že nekajkrat opekle. Svetovna kakovost se je razpršila, kar je vsekakor dobro. Odločilni dvoboji za medalje pa so vselej nepredvidljivi, tako kot je nepredvidljiva hrvaška reprezentanca. Težko bi rekel, da je favorit v tekmi z Norveško, prav tako ni moč napovedati, kdo bi nam v zadnjem dvoboju bolj ustrezal.”

Konrad Božeglav, trener RK Škerjanc Jadran:

S Katarjem smo odigrali tako, kot je bilo treba. Nasploh je Slovenija na prvenstvu odigrala le eno slabo tekmo, s Španijo v predtekmovanju, vse ostale pa na visoki ravni. Prvenstvo je pokazalo, da lahko od boljših ekip vsaka reprezentanca premaga vsako, mogoča so tudi presenečenja. To naj bo vodilo tudi za drevišnji polfinale s Francozi, ki na prvenstvu slabih trenutkov še niso imeli. Morda pa jih bodo danes. S Francozi smo pred prvenstvom odigrali dve prijateljski tekmi, ju resda izgubili, a iz njiju vendarle zbrali dovolj informacij za pripravo na drevišnjo tekmo. Ponavljam, da imamo dobro reprezentanco, ki je odlično vodena, zato sem optimist. Tudi če se bo izšlo drugače, še vedno ostajamo v igri za kolajno. Kot dolgoletni rokometaš pa moram izraziti razočaranje nad odnosom nacionalne televizije do velikih dosežkov rokometašev v Franciji, ki si v informativnih oddajah zaslužijo celo bistveno manj pozornosti od kakšnih smučarskih tekem.”


Najbolj brano