Real enajstič evropski prvak, Oblak praznih rok

Nogometaši madridskega Reala so evropski prvaki za sezono 2015/16. V finalu lige prvakov v Milanu so po streljanju enajstmetrovk premagali Atletico slovenskega vratarja Jana Oblaka s 5:3. V rednem delu in po podaljšku se je tekma končala z 1:1. Za Real je v 15. minuti zadel Sergio Ramos, za Atletico je izenačil Yannick Carrasco v 79.

Cristiano Ronaldo Foto: Sergio Carmona
Cristiano Ronaldo Foto: Sergio Carmona

MILANO > Real je ujel rekordni enajsti naslov najboljšega v Evropi, Atletico, pri katerem brani slovenski reprezentant Jan Oblak, pa je ostal brez prvega.

Madridski dvoboj na stadionu Giuseppe Meazza je bil ponovitev finala iz leta 2014. Takrat je bil Atletico blizu slavja, a v izdihljajih rednega dela tekme prejel izenačujoči zadetek za podaljške, v katerih je prevladoval Real in zmagal. Tokrat so odločale enajstmetrovke, zmagovalec pa je bil isti.

Jan Oblak se je moral hitro ogreti. Že v peti minuti je prosti strel z desne strani izvajal Gareth Bale, po njegovem močnem strelu je bil pred golom v gneči Casemiro, a je Oblak z nogo še odbil žogo.

Real je narekoval ritem, Atletico pa v uvodnih minutah ni prihajal pred Keylroja Navasa. Ko pa so igralci v belem naslednjič prišli do vrat Oblaka, so ga tudi premagali. Tokrat je prosti strel z leve strani izvajal Toni Kroos, njegovo podajo je pred golom z glavo podaljšal Bale, pred golom pa je bil, morda tudi v prepovedanem položaju, Sergio Ramos. Krvnik Atletica s finalne tekme izpred dveh let je mestnim tekmecem zadal še en udarec, z dveh metrov je žogo potisnil ob slovenskem vratarju v mrežo.

Atletico se je v nadaljevanju prvega polčasa prebudil, ni pa bil posebej nevaren. S streli je poskušal predvsem Griezmann, toda bil je predaleč od vrat, da bi bili njegovi poskusi nevarni.

V drugem polčasu pa so rdeče-beli začeli precej živahneje. Že v prvi nevarni akciji se je po podaji Griezmana v kazenski prostor in po obrambnem posredovanju Pepeja na tleh znašel Fernando Torres, ki ga je tekmec brcnil in zrušil, sodnik Mark Clattenburg pa je z nekaj oklevanja pokazal na belo točko.

A veselja za Atletico ni bilo. Njihov najboljši strelec Griezmann je sicer meril silovito, vendar premalo natančno, saj je vratarja Navasa poslal v kot gola, žogo pa po sredini v prečko, od koder se je odbila nazaj v polje.

V naslednjih desetih minutah je pritisk rdeče-belih prinesli še dva nevarna strela, vendar je bil najprej za malenkost s kakšnih šestih metrov nenatančen Stefan Savić, v 59. pa Saul Niguez po voleju s sredine kazenskega prostora.

Oblak se je moral spet potruditi v 70. minuti, ko je Real izvedel protinapad, žogo je dobil Benzema na desni strani, toda Oblak je s pravočasnim zapiranjem prostora ubranil njegov strel s kakšnih osmih metrov.

V 79. minuti je najprej Oblak opravil odlično delo v obrambi, po strelu Ronalda pa je Real prišel še do ene priložnosti; Bale je preigral Oblaka, vendar je bil pred golom na pravem mestu Savić in žogo odbil.

Česar ni zadel Real, je takoj zatem Atletico. Juanfran je z desne strani poslal natančno podajo čez ves kazenski prostor, kjer je bil na levi korak pred branilci tekmecev Yamnnick Carrasco, ki je vstopil v igro v drugem polčasu, ter s šestih metrov neubranljivo zadel.

Strel Torresa s treh metrov mimo gola in na drugi strani poskus Bala, ki ga je Oblak ubranil, sta bili zadnji nevarni akciji v rednem delu tekme, ki je šla v podaljšek.

V dodatnih 30 minutah nobena od ekip ni želela več tvegati. Utrujenost nekaterih igralcev je bila očitna, krči so bili vse pogostejši, zaradi tega je v 109. minuti moral z igrišča tudi eden ključnih mož Atletica Felipe Luis. A pravih priložnosti za zadetek oziroma nevarnosti za vratarja ni bilo in očitno so nogometaši čakali na strele z bele točke. Tik pred koncem podaljška so bili sicer bolj živahni igralci v belem, v 119. je poskušal Lucas Vazquez, a so branilci Atletica strel blokirali, ob strelu Danila v 120. pa je posredoval Oblak.

Pri strelih z bele točke so bili boljši realovci: uspešni so bili vsi, Vazquez, Marcelo, Garreth Bale, Ramos in Cristiano Ronaldo. Za Atletico pa so bili uspešni Antoine Griezmann, Gabi in Saul Niguez, Juanfran pa je zadel vratnico.

> Stadion San Siro, gledalcev 71.000, sodniki: Clattenburg, Beck, Collin, Taylor, Marriner (vsi Anglija).

> Strelec: 1:0 Ramos (15.), 1:1 Carrasco (79.).

> Real Madrid: Keylor Navas, Carvajal (od 52. Danilo), Sergio Ramos, Pepe, Marcelo, Modrić, Casemiro, Kroos (od 72. Isco), Bale, Benzema (od 77. Vazquez), Ronaldo.

> Atletico Madrid: Oblak, Juanfran, Savić, Godin, Felipe Luis (od 109. Hernandez), Saul Niguez, Gabi, Augusto Fernandez (od 46. Carasco), Koke (od 116. Partey), Torres, Griezmann.

> Rumeni kartoni: Navas, Casemiro, Ramos, Carvajal, Danilo, Pepe; Torres, Gabi.

> Rdeč karton: /

STA


Najbolj brano