Real Madrid na Zahodnem bregu trenira palestinske otroke

Danes je okoli petsto palestinskih otrok na Zahodnem bregu obiskalo prvi nogometni trening, ki ga je vodil španski nogometni klub Real Madrid. Gre za dobrodelni projekt, ki ga izvajajo Združeni narodi (OZN). Dobrodelni projekt sicer gosti 1.100 otrok, treningi pa bodo potekali tri dni.

Zahodni breg Foto: Arhiv Pn
Zahodni breg Foto: Arhiv Pn

GAZA > Fundacija Real Madrida je na palestinsko ozemlje poslala profesionalne trenerje, ki bodo otroke, ki nimajo dostopa do zunajšolskih dejavnosti, naučili, kako igrati nogomet. Vse šole iz katerih otroci prihajajo, so pod vodstvom Agencije Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA).

Deklici Sumi Abdelrahman so izraelske oblasti dovolile odhod iz Gaze. Deklica je na prvi trening odšla z repliko dresa Real Madrida, na katerem je ime branilca Sergia Ramosa. “V Gazi živimo v omejeni družbi, deklice tam ne igrajo nogometa. Vendar je fundacija Real Madrida dovolila, da se njihovemu programu priključijo tudi dekleta,” je dejala Abdelrahmanova. Dodala je še, da bo vse kar se bo naučila na treningih odnesla v Gazo.

Medtem je veliko njenih učiteljev, ki so želeli sodelovati v projektu, moralo ostati v Gazi, saj jim oblasti niso dovolile zapustiti domovine. Dva izmed prehodov iz Gaze nadzoruje izraelska oblast, enega pa egiptovska.

V Gazi je lani 250 dni divjala vojno med Izraelom in muslimanskim gibanjem Hamas, v katerem je bilo po poročanju OZN ubitih 2.200 ljudi, 100.000 jih je ostalo brez domov, 1000 otrok pa je ostalo trajno invalidnih.

STA


Najbolj brano