Ratejeva zmagala na evropskem pokalu na Portugalskem

Slovenska rekorderka Martina Ratej je na evropskem zimskem pokalu v metih, ki bo do nedelje potekalo v portugalskem mestu Leiria, zmagala v metu kopja. Na vrh se je zavihtela v zadnji seriji z 62,43 metra in še tretjič osvojila zlato na evropskem pokalu.

Mateja Ratej Foto: STA
Mateja Ratej Foto: STA

LIZBONA > Na drugem in tretjem mestu sta bili Nemki Linda Stahl (62,12 m) in Katharina Molitor (62,08). Stahlova je bila bronasta na olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu in po evropskem naslovu leta 2010 tretja na naslednjih dveh prvenstvih stare celine.

Danes nastopa še Nejc Pleško med člani v metu kladiva, preostali slovenski predstavniki pa bodo tekmovali v nedeljo.

“Zelo sem zadovoljna z zmago. Izid dneva sem dosegla v šesti seriji, ko sem se iz šestega mesta ponovno prebila nazaj na prvega. Zelo je pihalo in so bili pogoji zelo težki. Bilo je tudi igra sreče v vetrom, ko je bilo potrebno zadeti tudi trenutke brez vetra. Zelo sem vesela, ker mi je to uspelo v zadnji seriji. Konkurenca je bila zelo dobra, tudi največje tekmice pa so imele le po en dober met. Zelo sem zadovoljna s to tekmo,” je pojasnila Ratejeva.

V lasti ima najboljši izid sezone na svetu; 65,75 m je vrgla na Ptuju 28. februarja. Tudi zaradi tega si je želela, da bi na Portugalskem stopila na zmagovalne stopničke, po možnosti na najvišjo.

“Želela sem zmage in ponoviti izid sezone. Toda glede na pogoje sem dosegla izjemno daljavo. Zimsko sezono lahko tako ocenim kot odlično. Sedaj bom imela malo premora, potem pa bom začele priprave na poletno sezono. Prvič bom tekmovala na diamantni ligi 17. maja v Šanghaju. Cilj je nadgradnja zimskih dosežkov ter ponavljati izide iz lanske diamantne lige, v kateri sem bila v skupnem seštevku druga,” je dodala Ratejeva.

Vodila je po prvi seriji, v kateri je vrgla 57,31 m. V drugi jo je prehitela Francozinja Matilde Andraud (57,52 m) ker Ratejeva ni presegla svojega uvodnega dosežka (56,73 m). V tretji seriji je ostala brez veljavnega rezultata in bila po polovici tekme četrta, saj so jo prehiteli še Katharina Molitor (62,08 m) in Latvijka Lina Müze (57,66 m), ki sta bili na prvih dveh mestih.

V četrti seriji je slovensko rekorderko ugnala še Rusinja Viktorija Sudaruškina (59,06 m), Ratejevi pa so v četrti seriji namerili 56,43 m, v peti pa je znova prestopila. Pred tem je v četrti seriji Stahlova povedla z 62,12 m. Prav v zadnji, šesti seriji, jo je prehitela Ratejeva, Stahlova pa je v zadnjem poskusu prestopila.

Lani je bila Ratejeva na tem tekmovanju tretja, predlani pa šesta. Leta 2012 je zmagala črnogorskem Baru, ko je s 63,59 metra ponovila uspeh izpred dveh let. Presenečenje je pripravila marca 2010, ko je v francoskem Arlesu prvič zmagala in s 65,96 metra za več kot dva metra in pol izboljšala svoj prejšnji slovenski rekord (63,44 m).

V nedeljo bodo nastopili še Barbara Špiler med članicami v metu kladiva, Veronika Domjan med mlajšimi članicami v metu diska, Blaž Zupančič med mlajšimi člani v suvanju krogle, Matija Kranjc med člani v metu kopja, Matija Muhar v kategoriji do 23 let v metu kopje in Klavdija Štravs do 23 let v metu kladiva.

Lani je na tovrstnem tekmovanju, ki je bilo prav tako na Portugalskem, bron poleg Ratejeve osvojila tudi Špilerjeva, Muhar je bil četrti, Domjanova pa peta.

STA


Najbolj brano