Ratejeva in Šutejeva četrti na diamantni ligi

Slovenska rekorderka Martina Ratej je na atletski diamantni ligi v britanskem Birminghamu v metu kopja zasedla četrto mesto (60,72 m) in ostala druga v točkovanju discipline. Tina Šutej, druga slovenska predstavnica, je bila v skoku s palico prav tako četrta (4,32 m).

Martina Ratej Foto: STA
Martina Ratej Foto: STA

BIRMINGHAM > V metu kopja je presenetljivo slavila Kanadčanka Elizabeth Gleadle (64,49 m), v skoku s palico pa je bila najboljša Grkinja Katerina Stefanidi, srebrna na letošnjem EP (4,57 m).

Ratejeva je v uvodnih serijah vrgla 57,42, 58,38 in 59,52 m, s tem pa se je po polovici tekme prebila na četrto mesto. V četrti seriji je njeno orodje poletelo 57,07 m. V tretji in četrti seriji je imelo osem tekmovalk skupaj kar deset neveljavnih metov. Ratejeva je nato končala s 56,96 in 60,72 m. S svojim zadnjim metom, edinim prek 60 m, pa se ji ni uspelo zavihteti na tretje mesto, za katerim je zaostala za dobra dva metra.

“Težko mi je bilo po minulem prvenstvu v Zürichu, težko sem se sestavila, tako da sem s tekmo vseeno zadovoljna, prav tako s četrtim mestom. Daljava je nekje povprečna. Nič, zdaj se bom do zadnje tekme poskušala sestaviti, mislim, da mi bo v dobrem tednu dni to uspelo, in grem na zadnjo tekmo zmagat. Želim pokazati, da sodim v ožji vrh. Moj cilj je zmaga in met, dolg 65 metrov. Lepo bi bilo, da bi s tem končala sezono. S tem bi bila zadovoljna,” je po tekmi povedala Ratejeva, ki jo zadnja tekma sezone čaka 5. septembra v Bruslju.

Elizabeth Gleadle, 12. na OI v Londonu, je prišla do prve odmevne zmage in je le za centimeter zaostala za osebnim rekordom. V drugi seriji je dosegla največjo daljavo tekme. Za njo je na drugem mestu zaostala tudi svetovna rekorderka Čehinja Barbora Špotakova (62,89 m). Olimpijska in evropska prvakinja je povečala prednost pred Ratejevo v skupnem seštevku. Ima 14 točk, Ratejeva deset, na tretjem mestu pa sta s po petimi točkami tokrat odsotna Avstralka Kimberley Mickle in Stahlova.

“Zelo sem zadovoljna z uvrstitvijo na svoji prvi tekmi v diamantni ligi. Rezultat ni nič posebnega, vendar je bila začetna višina zelo visoka. Moja sezona ni ravno najboljša, zato sem zadovoljna, ker nisem ostala brez izida. To je doletelo tri tekmovalke, tudi ostale pa so imele težave, saj je bilo za drugo mesto dovolj že 4,47 m. Le Stefanidijevi je uspel lep skok na 4,57 m,” je dejala Šutejeva.

Začela je na višini 4,32 m in letvico preskočila v drugem poskusu, na naslednji višini, 4,47 m, pa je bila trikrat neuspešna. S tem je končala tekmovanje, četrto mesto pa je delila z Američanko Mary Saxer. Za Stefanidijevo, ki je edina preskočila 4,57 m, je bila druga njena rojakinja Nikoleta Kyriakopoulou, bronasta na EP pred dvema letoma, tretja pa Američanka Jennifer Suhr, olimpijska zmagovalka iz Londona. Obe sta preskočili 4,47 m, Grkinja v prvem, Američanka pa v drugem skoku.

Brez doseženega izida je ostala nekdanja svetovna prvakinja iz leta 2011 Brazilka Fabiana Murer, ker ni preskočila svoje začetne višine (4,47 m). Kljub temu je ostala vodilna v seštevku discipline.

Naslednji, predzadnji diamantni miting v sezoni, bo 28. avgusta v Zürichu, kjer je bilo nedavno evropsko prvenstvo, zadnji 5. septembra v Bruslju.

STA


Najbolj brano