Ratejeva 6., Šutejeva 10. v finalu EP

Martina Ratej je tretji dan evropskega atletskega prvenstva v Zürichu v finalu meta kopja zasedla šesto mesto in bila zelo razočarana. Orodje je največ vrgla 61,58 m. Tina Šutej, druga slovenska finalistka, pa je v skoku s palico zasedla deseto mesto. Tekmovanje je prav tako razočarana končala na višini 4,35 metra.

Martina Ratej je na evropskem atletskem prvenstvu v Zürichu v finalu meta kopja zasedla šesto mesto in bila zelo razočarana Foto: STA
Martina Ratej je na evropskem atletskem prvenstvu v Zürichu v finalu meta kopja zasedla šesto mesto in bila zelo razočarana Foto: STA

ZÜRICH > Matija Kranjc se je uvrstil v nedeljski finale meta kopja. V kvalifikacijah je kot prvi Slovenec presegel 80 m in bil z državnim rekordom 80,46 m skupno šesti. Nekdanji olimpijski in svetovni prvak Primož Kozmus se je zanesljivo uvrstil v finale meta kladiva. Že v prvem metu je vrgel 75,87 metra in presegel avtomatično kvalifikacijsko normo (75 m) ter skupno po izidih končal kot peti. Sabina Veit je bila 22. v polfinalu na 200 m (23,99).

V prvem krogu kvalifikacij je bila 24. (23,72) in se je kot zadnja po času uvrstila v nadaljevanje, Kristina Žumer, druga slovenska predstavnica v tem teku, je prvenstvo končala z 31. izidom (24,24). Brat slednje, Jan Žumer, je bil v kvalifikacijah na 200 m 27. (21,47).

Ratejeva: Največji poraz v karieri

“Sploh ne vem, kaj se je dogajalo. To je moj največji poraz v karieri, saj sem bila v igri za medalje in ta je bila zaradi odsotnosti treh vrhunskih tekmovalk še bolj dosegljiva. Pa tudi zaradi razpleta in daljav, ki niso bile posebej dolge. Očitno sem pregorela v preveliki želji. Poskušala sem spreminjati zalet, vendar nisem imela pravega pospeška. Trener Andrej Hajnšek mi je dejal, da naj skrajšam korake in naredim hitrejši izmet. Tega nisem zmogla, sesula sem se,” je bila vidno razočarana Martina Ratej.

Brez težav se je s prvim izidom kvalifikacij uvrstila v finale, za kar je potrebovala le en met, finalni nastop pa je začela z zmajevanjem z glavo in 58 metri. V drugi je nato vrgla 61,58 m in napredovala na četrto mesto. Eno mesto je izgubila pred tretjim poizkusom, ko so ji namerili 60,78 m. Na petem mestu je ostala tudi po 59,45 in 61,58 m v četrti in peti seriji.

V predzadnji seriji je najprej Tatjana Jelača prevzela vodstvo s 64,21 m, takoj nato pa jo je prehitela Špotakova (64,41 m). Na tretjem mestu je bila Linda Stahl (63,91 m). Pred Ratejevo je bila še Latvijka Madara Palameika (62,04 m).

Belorusinja Tatjana Hladovič je z 61,66 m z zadnjim metom v šesti seriji prehitela slovensko rekorderko (67,16 m). Ratejeva je končala s 56,84 m, kar je več kot devet metrov manj, kot je letos že zmogla (66,13 m), ter se prijela za glavo. Za Špotakovo je druga v seštevku diamantne lige, izjemne sezone pa ni nadgradila na največji tekmi leta.

Šesto ali četrto mesto je vseeno

Njene najvišje uvrstitve so sedma mesta na OI v Londonu (2012), na SP v Daeguju (2011) in na EP v Barceloni (2010). “Šesto ali četrto mesto, to je vseeno glede na letošnjo sezono, ko sem na vsaki tekmi prebila mejo 64 m. To je to, poraz. Na ogrevanju sem se dobro počutila in metala okrog 60 m. Menila sem, da bo šlo v prvem metu okrog 63 m. Potem pa je bilo le 58 m. To me sicer ni zlomilo, vendar ni bilo prave energije za daljše mete. Čutila sem sicer, da se prebujam, vendar to ni bilo dovolj. O kolajni sicer nisem na glas govorila. Skušala sem se izogniti pritisku, vendar mi očitno ni uspelo. Vse letošnje dosežke in denarne nagrade bi zamenjala za medalje, ki se delijo le enkrat letno. Poleg tega se mi ni uspelo uvrstiti v reprezentanco Evrope za celinski pokal. Ostajata mi še dve tekmi diamantne loge, skušala se bom motivirati in še kaj pokazati v tej sezoni,” je sklenila Ratejeva.

Šutejeva s težavami v zadnjem delu zaleta

Tina Šutej je začela finale in podrla letvico na začetni višini 4,35 m, v drugi pa je bila še bolj oddaljena od cilja, saj je šla pod letvico, ki pa jo je zmogla v tretjem poskusu. Podobno je bilo na višini 4,45 m, vsaj na začetku. Letvico je prvič podrla, drugič je le stekla mimo, ker ni dobro zadela korita za palico, v tretjem poskusu pa je letvico podrla in končala tekmovanje. Za odličje je bilo dovolj 4,60 m, kar je deset cm več od letošnjega najboljšega dosežka Šutejeve, ki je na prostem skočila že 5,61 m.

“Na ogrevanju mi ni šlo, potem pa se je to nadaljevalo na začetni višini in na naslednji. Danes sem zelo slabo izvajala tekaški del skoka in potem tudi s palico nisem mogla nič narediti. Na koncu sem slabo obrnila korake in sem slabo odrinila. Kot vso sezono me muči zadnji del zaleta, ko se ne nagnem dovolj nazaj. Danes sem imela tudi težave, ker nisem prihajala na isto mesto pred odrivom, kar se mi običajno tudi ne dogaja. Zato sem bila še bolj zmedena. Sama sem si tudi naredila prevelik pritisk,” je finale opisala Šutejeva, nekdanja mladinska svetovna podprvakinja.

“Razočaranje je kar veliko. Pričakovala sem malo več, saj sem sposobna skočiti više. Fizično sem bolje pripravljena kot doslej. Morala pa bom izboljšati tehniko zadnjega dela zaleta. S prvenstva zato ne odhajam z najboljšim občutkom. Čez kakšen dan bom gotovo boljše volje. Težave so sicer imele tudi druge tekmovalke, saj razmere niso idealne. Imela sem lepo priložnost za precej dober izid, a je nisem izkoristila. Zdaj me čaka delo in odpravljanje napak, da se bom bolje pripravljena vrnila v naslednji sezoni,” je končala Ljubljančanka, udeleženka OI v Londonu, ki je bila leta 2009 peta na EP do 23 let.

STA


Najbolj brano