Rad tekmuje in zmaguje

Nejc Žnidarčič je tudi v pretekli sezoni potrdil, da sodi v sam vrh (sprint) spusta na divjih vodah. Redni zbiralec medalj s svetovnih prvenstev bo poskušal svojo zbirko odličij obogatiti tudi v letu 2015.

Nejca Žnidarčiča čakata v novi sezoni tekmi svetovnega pokala  na Soči Foto: Kajakaška Zveza Slovenije
Nejca Žnidarčiča čakata v novi sezoni tekmi svetovnega pokala na Soči Foto: Kajakaška Zveza Slovenije

TOLMIN > Kajakaš Soških elektrarn Nejc Žnidarčič je torej vsakovrstnih priznanj že vajen. Nedavno mu ga je na prireditvi v Tolminu podelila tudi Kajakaška zveza Slovenije, za najboljšega športnika leta pa je bil nominiran tudi v okviru svetovnih veslaških nagrad. “Ponosen sem na nominacijo. Toliko bolj, ker sem edini spustaš med osmerico v vseh kajakaških disciplinah. Lepo je, da v svetovnih športnih krogih cenijo tvoje dosežke oziroma 12 medalj s svetovnih prvenstev v spustu,” je pojasnil Nejc Žnidarčič, ki se tudi v pretekli sezoni ni izneveril tradiciji osvajanja odličij na največjih tekmovanjih.

V zadnjih šestih letih ni bil nikdar slabši kot drugi na svetovnih prvenstvih (SP) v sprint spustu. Srebrno odličje med posamezniki je osvojil tudi letos v Valtellini. ”Če bi bil zlat, bi bila sezona popolna. Večja napaka mi je odnesla prvo mesto, tako da sem bil v igri stotink zelo zadovoljen tudi s srebrnim odličjem,” je pojasnil Žnidarčič, ki je bil z reprezentančnimi kolegi na SP najboljši v ekipni tekmi, osvojil pa je tudi skupni seštevek svetovnega pokala. Visoke cilje bo zasledoval tudi v novi sezoni. Tekmovalce v spustu čaka zelo zgoščen program s praktično vsemi tekmami v juniju. Odprli ga bodo z evropskim prvenstvom, nadaljevali s preizkušnjami evropskega pokala in štirimi tekmami - dve od teh bodo na Soči - svetovnega pokala. Vrhunec pa bo svetovno prvenstvo na Dunaju.

“Koledar je prilagojen reprezentancam z drugih celin oziroma nižanju stroškov. Tudi zato bodo vse štiri tekme svetovnega pokala zapored v štirih dneh. Tekmovalnega premora do svetovnega prvenstva pa skoraj ne bo. Nekateri favoriti si bodo v tako zgoščenem razporedu verjetno privoščili nekaj kalkulacij oziroma izpustili kakšno tekmo svetovnega pokala, da bi ohranili svežino na svetovnem prvenstvu. Progo naslednjega SP sem sicer že preizkusil lani v okviru svetovnega pokala. Je kratka, zavita in zelo atraktivna. Ko spoznaš njene značilnosti, je pravi užitek tekmovati,” je pojasnil Žnidarčič, ki namerava še nekaj časa uživati v tekmovanju in zmagovanju. Kot sam pravi, mu je spust pisan na kožo.

“Vezani smo na naravne reke, tako da sezono končamo najkasneje v prvi polovici julija, ko so vodostaji rek še dovolj visoki. Meni takšen razpored ustreza, saj konec sezone nastopi poleti, ko je pred slalomisti še vrhunec tekmovalnega leta. Zavoljo olimpijskih iger sem se preizkusil tudi na mirnih vodah, a sem odnehal. Vsakič sem mukoma šel na trening. V spustu uživam, uspehov pa se ne naveličaš nikoli. Dokler mi bo zdravje služilo, bom tudi vztrajal v tem športu,” je pojasnil 30-letni kajakaš solkanskega kluba.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano