Prvo žensko zlato v Francijo, Malijevi izid kariere

Francozinja Marie Dorin Habert je nova svetovna biatlonska prvakinja v sprintu. Na prvenstvu v Kontiolahtiju je ob zgrešenem strelu za 9,6 sekunde ugnala Poljakinjo Weroniko Nowakowsko Zemiak, ki je zadela vseh deset strelov in za 19,7 sekunde Ukrajinko Valj Semerenko, ki si je prav tako privoščila eno napako na strelišču.

Andreja Mali Foto: STA
Andreja Mali Foto: STA

KONTIOLAHT > Za najboljšo uvrstitev v sezoni in najboljšo posamično uvrstitev na svetovnih prvenstvih v karieri pa je z osmim mestom poskrbela Andreja Mali, ki je ob enem kazenskem krogu za zmagovalko zaostala 1:01,9 minute.

“Vesela sem, da se je vse izšlo. Zame je to kot zmaga. Celo sezono sem čakala tak izid, nekajkrat sem ga pokvarila z napakami pri streljanju stoje. Pred sezono sem vedela, da sem dobro pripravljena, zato sem bila tudi že malo jezna. Razmere so bile težke, a danes mi je uspela še tista strelska ničla stoje,” je vesela razlagala Kamničanka.

Malijeva se je z mislimi ozrla tudi že na nedeljsko tekmo: “Na zasledovanju bo streljanje v leže najbolj pomembno. Tam moram biti umirjena in streljati tako kot danes, tudi če je vetrovno. Moram biti pogumna, nimam kaj izgubiti. Imam rezultat, s katerim sem pomirjena, konec koncev pa se tudi dobro počutim.”

Urška Poje je zgrešila štiri strele, Anja Eržen pa kar sedem od desetih in obe sta zaostali za 60. mestom, ki vodi v nedeljsko zasledovanje. Prva je bila na koncu 78., druga pa 85. Zelo solidno se je odrezala tudi zamejka Dunja Zdouc, ki je v dresu Avstrije osvojila 17. mesto.

O zmagovalki je tokrat odločal zadnji krog, kjer je imela Francozinja več moči od Poljakinje in v zadnjem krogu prišla do prvega mesta. Osemindvajsetletna Dorin Habertova je bila tudi presenečenje tekme, saj je prišla do prvega naslova v karieri in to potem, ko je šele septembra rodila hčerko Adele, biatlonski karavani pa se je spet priključila januarja. Že v četrtek se je s štafeto veselila tudi srebra.

Značilnost današnje tekme so bile tudi številne napake najboljših in tako sta se favorizirani Belorusinja Darja Domračeva in Finka Kaisa Mäkäräinen uvrstili šele na 25. oz. 35. mesto, saj sta morali v kazenski krog kar po petkrat.

STA


Najbolj brano