Prvič na stopničke?

Najboljša slovenska gorska kolesarka, Primorka Tanja Žakelj, si je že ogledala progo, kjer bo danes finale svetovne ga pokala v krosu. Tam bo napadala stopničke za najboljše.

Tanja Žakelj Foto: Igor Mušič
Tanja Žakelj Foto: Igor Mušič

COMMEZZADURA >To italijansko gorsko letovišče v sloviti smučarski dolini Val di Sole bo danes s pričetkom ob 11. uri gostilo finale svetovnega pokala gorskih kolesark v olimpijskem krosu. Prvo slovensko ime na dirki bi morala biti Tanja Žakelj, ki bo imela gotovo številno navijaško podporo iz domačih, šest ur vožnje oddaljenih Ledin nad Idrijo.

Tanja je po slabem začetku sezone vse bolje razpoložena. Lov na prvi vrhunec (četrto mesto na EP) se ji je dokaj dobro posrečil, sedaj pa je na vrsti lov na glavni dogodek, septembrsko svetovno prvenstvo v Vallnordu v Andori. Nedavno 6. mesto na svetovnem pokalu v ameriškem Windhamu, kjer je bila 17 sekund prepočasna za bron, kaže, da se njena forma spet dviga.

Po ogledu proge je Tanja (sicer zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala pred dvema letoma) povedala: “Ogled proge je pokazal kar nekaj sprememb v poteku na sicer znanem prizorišču, kar si bo treba zapomniti. Težavnost sicer ni večja, bo pa treba računati s spolzko podlago. Želim si uvrstitve na stopničke, kar bi moralo biti ob dobri dnevni formi dosegljivo. Konkurenca je vse hujša in moj prvi cilj je voziti hitro in zanesljivo. Če mi bo to uspelo tudi kakšno mesto nižje od tretjega ne bo razočaranje.”

Tanja ima na Val di Sole lepe spomine. Tam je pred dvema letoma ubranila skupno zmago v svetovnem pokalu, leta 2008 pa je postala svetovna prvakinja med mlajšimi članicami.

V skupnem seštevku je Primorka na sedmem mestu že predaleč od najboljše trojice, v kateri so Švicarka Jolanda Neff, Norvežanka Gunn Rita Dahle Flesjaa in Kanadčanka Catharine Pendrel. Vsaka uvrstitev med osem najboljših v Val di Sole bo tako za Tanjo kot za Gorenjko Blažo Klemenčič (10. v Windhamu, 20. skupno) dobrodošla pri pridobivanju točk za nacionalno olimpijsko kvoto dveh kolesark v Riu 2016. Z dvema kolesarkama bo nastopilo osem najboljših držav. IM


Najbolj brano