Prvič dvoboj vrha

Danes ob 17. uri bo dvorana v novogoriškem športnem parku prizorišče prvega ženskega odbojkarskega derbija sezone. Druga ekipa DP, Go Volley, bo gostila vodilno ekipo prvenstva, Luko Koper, ki letos še ni oddala niti niza!

Lanski uvodni derbi  so v Novi Gorici gladko dobile temno modre Koprčanke Foto: Leo Caharija
Lanski uvodni derbi so v Novi Gorici gladko dobile temno modre Koprčanke Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > V zgodovini samostojne Slovenije so se izmenjevala obdobja, ko so bile v vrhu Koprčanke in Novogoričanke. Letošnji derbi je prvi v omenjenem obdobju, ko tekmeca zasedata prvi mesti na lestvici resda okrnjene lige. Državne prvakinje iz Maribora in pokalne zmagovalke iz Kamnika, ki igrajo v srednjeevropski ligi, so namreč že neposredno uvrščene v skupino za prvaka.

Favorit je Luka Koper, ki je sezono začela izjemno, saj še ni oddala niti niza. Koprčanke v primerjavi z lanskimi primorskimi derbiji niso izgubile nobene nosilke igre, pridobile pa so izkušeni povratnici - ameriško organizatorko Amando Bible in donedavno sprejemalko kamniškega Calcita ter državno reprezentantko Saro Valenčič.

Iz novogoriških vrst se je od tedaj po 18 letih poslovila legendarna levoroka napadalka Katarina Spačal, prva podajalka Lucija Zavrtanik (obe konec kariere), najstarejša igralka Majda Čičić pa je sedla na trenersko klop. Go Volley je sicer vrzeli solidno zapolnil s hrvaško podajalko Antonijo Jurić, z nekdanjo madžarsko reprezentančno sprejemalko Anito Petho in s povratnico iz Calcita, sprejemalko Niko Mori. Z naštetimi dekleti je pridobil tudi na višini. Domača kapetanka Teja Kolbl je optimistka: “Trenirale smo dobro in večjih težav s poškodbami nimamo. Koprčanke so sicer favoritnje, a smo jih z našo maksimalno igro sposobne presenetiti.”

Rezultata lanskih sosedskih derbijev - Go Volley : Luka Koper 0:3, Luka Koper : Go Volley 3:1; v drugem delu DP se zaradi izpada Koprčank v skupino za obstanek tekmeca nista srečala; medsebojnih pokalnih derbijev lani ni bilo.

Ne glede na dosedanjo statistiko izrazitega favorita ni. Derbiji so marsikdaj posebna zgodba. Lani so bile Koprčanke na derbijih uspešnejše, čeprav so nato igrale celo v skupini za obstanek. Sprejemalka Luke Koper Marina Barič je pričakovanja pred tekmo strnila takole: “Računam na težko, napeto tekmo. Vanjo gremo neobremenjene. Smo v dobrem položaju. Če se bo kaj zalomilo, imamo kakovostne menjave, zato upam, da bomo osvojile nove tri točke.” Forma obeh ekip je solidna, saj sta v zadnjem krogu obe zmagali.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano