Prvi vrhunec z Rogličem

Danes bo za cestne kolesarje v Dohi na sporedu prvi tekmovalni vrhunec. S kronometrom elitne kategorije bodo sklenili prvi del svetovnega prvenstva, v katerem so v središču pozornosti specialisti za vožnjo na čas. Med njimi je tudi slovenski adut Primož Roglič.

Bi se lahko Primož Roglič približal najboljši slovenski uvrstitvi 
na svetovnih prvenstvih v kronometru, ki jo s petim mestom 
drži Jani Brajkovič (na fotografiji)? Foto: STA
Bi se lahko Primož Roglič približal najboljši slovenski uvrstitvi na svetovnih prvenstvih v kronometru, ki jo s petim mestom drži Jani Brajkovič (na fotografiji)? Foto: STA

DOHA > Najboljši dosežki slovenskega kolesarstva v vožnji na čas so vezani na Janija Brajkoviča. Belokranjec je v svojih najboljših letih v tej disciplini dosegel nekaj vrhunskih izidov. Na svetovnem prvenstvu je leta 2004 med mlajšimi člani osvojil zlato medaljo, v absolutni konkurenci pa je pet let pozneje segel do petega mesta, kar je še vedno najboljša slovenska uvrstitev na svetovnih prvenstvih od leta 1994, ko so se kolesarji prvič potegovali za odličja v kronometru. Rezultatska krivulja Brajkoviča, ki je leta 2012 na olimpijskih igrah osvojil deseto mesto v vožnji na čas, je nato začela padati.

Kazalo je, da Slovenija še lep čas ne bo imela kolesarja, ki bi se lahko približal dosežkom Belokranjca v vožnji na čas. Vse dokler ni v letošnji sezoni v kronometru eksplodiral Primož Roglič. Le malo je manjkalo, pa bi nekdanji smučarski skakalec po uvodni vožnji na čas presenetljivo oblekel rožnato majico najboljšega na Giru. Da rezultat ni bil naključen, je potrdil že v deveti etapi dirke po Italiji, v kateri je dobil posamični kronometer. Na olimpijskih igrah v Riu je v najmočnejši konkurenci izenačil Brajkovičev dosežek iz Londona, deseto mesto. Bi utegnil tokrat ponoviti dosežek Belokranjca iz švicarskega Mendrisia izpred sedmih let? Težko.

Včeraj so se za medalje v kronometru potegovali tudi mladinci. Z devetim mestom se je izkazal David Primožič, ki je za zmagovalcem, Američanom Brandonom McNultyjem, zaostal minuto in 53 sekund. Drugi izbranec selektorja Andreja Cimpriča,Nik Čemažar, je bil 19.

Konkurenca resda ne bo popolna. Manjkala bosta, denimo, zlati in bronasti iz Ria. Švicar Fabian Cancellara, ki je s štirimi naslovi svetovnega prvaka najbolj trofejni kolesar v tej disciplini, je zaključil športno pot, Britanec Chris Froome pa je po Vuelti končal sezono. Sodeč po letošnjih rezultatih bi lahko vloga prvega favorita pripadla Nizozemcu Tomu Dumoulinu, v najožji krog kandidatov za zmagovalni oder pa sodijo še osmoljenec z olimpijskega kronometra, Avstralec Rohan Dennis, trikratni zaporedni svetovni prvak (2011-2013) Nemec Tony Martin, branilec lovorike Belorus Vasil Kirjenka, morda tudi aktualni evropski prvak, Španec Jonathan Castroviejo, čeprav mu pretežno ravninska trasa ni ravno pisana na kožo. Tako kot tudi ne Rogliču, ki pa bo imel še nekaj tekmecev v boju za mesta med deseterico. Portugalec Nelson Oliveira, Američan Taylor Phinney, Poljak Maciej Bodnar, Luksemburžan Bob Jungels, Britanec Alex Dowsett so povečini vsi po vrsti prekaljeni specialisti vožnje na čas.

Seveda sta v končnici naporne sezone ob dnevni formi pomembni spremenljivki tudi splošna pripravljenost in motivacija. Na 40-kilometrski preizkušnji v Dohi pa velja upoštevati še vročino in veter ter tehnično zahteven zadnji odsek dolg 15 kilometrov.

ASO


Najbolj brano