Prvi cilj je obstanek

S sinočnjo tekmo proti Nemčiji (začela se je ob 21. uri) je slovenska košarkarska reprezentanca do 20 let odprla nastope na evropskem prvenstvu, ki bo do 19. julija potekalo v italijanskem kraju Lignano Sabbiadoro.

Mladi slovenski reprezentanti upajo na uvrstitev v drugi krog 
evropskega prvenstva. Foto: Simona Maljevac
Mladi slovenski reprezentanti upajo na uvrstitev v drugi krog evropskega prvenstva. Foto: Simona Maljevac

LIGNANO >Mladi slovenski košarkarji so na prizorišču prvenstva od nedelje, prvič pa so tekmovalno dvorano, v kateri bodo potekali dvoboji skupine D, preizkusili v ponedeljek. “V dvorani je temperatura blizu 40 stopinj in take razmere gotovo niso primerne za tekme evropskega prvenstva U-20. Res pa je, da so razmere za vse enake. Mi smo pripravljeni, ne glede na to, kaj nas čaka,” je po preizkusu dvorane potarnal slovenski selektor Damjan Novakovič, ki je na seznam dvanajstih reprezentantov uvrstil tudi primorske košarkarje Leona Šantlja, Vlatka Čančarja, Jana Barbariča in Alekseja Nikolića. Zlasti slednji bo moral prevzeti dirigentsko palico na parketu, obetavne nastope na zadnjih pripravljalnih obračunih pa je prikazal Jan Barbarič, ki bi moral biti ob Nikoliću in Blažu Mesičku glavni strelski adut z zunanjih položajev. Bliže košu bosta igrala Čančar in Šantelj, ki bosta skušala pomagati centrski vrsti, ki se v pripravljalnem obdobju ni pretirano izkazala z učinkovitostjo. Novakovičevi varovanci so na dvanajstih pripravljalnih tekmah petkrat zmagali. Najvišjo zmago so zabeležili proti Črni gori (85:65), najvišji poraz pa so doživeli proti Franciji (46:80). “Po psihološki plati bo prvenstvo zelo zahtevno. Kot sem povedal že ob začetku priprav, iz divizije A ob koncu prvenstva izpade sedem reprezentanc. Skozi pogovore s kolegi in trenerji drugih reprezentanc, opažam, da imajo vsi le en cilj - izognitev bojem za obstanek. Na vsak način se bomo poskušali, v mogoče najtežji skupini na prvenstvu, uvrstiti v drugi krog prvenstva. Če nam to uspe, bomo zelo zadovoljni,” je dodal Novaković. O favoritih ni želel razpredati: “Glede na rezultate pripravljalnih tekem vseh reprezentanc, ki bodo nastopale v naši skupini, je zelo težko napovedati favorita naše skupine. Mi bomo preprosto igrali iz tekmo v tekmo, dan za dnem, in se ne bomo obremenjevali s tem, kdo je favorit.” Danes (16.30) čaka Slovence dvoboj proti nepredvidljivi Veliki Britaniji, jutri proti močnim Litovcem, v petek pa še proti Turkom. Iz vsake od štirih predtekmovalnih skupin, v katerih je skupno dvajset reprezentanc, v drugi del prvenstva napredujejo po tri ekipe, ostale pa čaka boj za obstanek.

V drugem delu prvenstva se najboljših dvanajst ekip razdeli v dve skupini, najboljše štiri iz vsake skupine pa napredujejo v izločilne boje.

SM


Najbolj brano