Prvenstvena lestvica (ne) laže

Lestvica in bilanca zadnjih medsebojnih obračunov s Celjani v vlogo izrazitega favorita postavljata nogometaše Gorice, ki bi z današnjo zmago odebelili točkovni izkupiček pred prvenstvenim premorom.

Blessing Eleke (z žogo v modro belem dresu) bo zaradi 
kartonov izpustil današnji obračun s Celjani.   Foto: Leo Caharija
Blessing Eleke (z žogo v modro belem dresu) bo zaradi kartonov izpustil današnji obračun s Celjani.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Celjani v športnem parku niso slavili skoraj devet let, na lestvici pa zasedajo zadnje mesto. V 12 krogih so zbrali le sedem točk. Lani so bili odkritje sezone, letos sodijo med razočaranja. Vir težav ni težko odkriti. Najdemo ga v skromnem napadalnem učinku. Celjani so le sedemkrat zatresli mrežo tekmecev. Najboljši strelec je Ivan Firer, ki je edini dosegel dva gola. Oba je zvezni igralec, ki je v pretekli sezoni branil barve velenjskega Rudarja, zabil v prvih treh krogih. Po dva gola so Celjani dosegli proti Gorici in Zavrču v šestem krogu, ko so tudi tudi vknjižili edino ligaško zmago.

Nogometaši Gorice bodo tudi med prvenstvenim premorom ostali v tekmovalnem ritmu. Pomerili se bodo z zahtevnejšim tekmecem, ki so ga morda pogrešali ob prejšnji reprezentančni akciji. V športnem parku bodo v petek gostili novega italijanskega prvoligaša Carpi, za katerega je lani igral Pirančan Aljaž Struna, letos pa njegove barve brani občasni reprezentančni vratar Vid Belec.

Nato je napočil strelski post, ki je trajal kar pet prvenstvenih krogov oziroma več kot 540 minut. Celjani so ga namreč prekinili šele pred tednom dni, ko je Enis Đurković dosegel izenačujoči zadetek proti Koprčanom globoko v sodnikovem podaljšku tekme.

Med celjske strelce se je vpisalo pet igralcev, pri čemer sta največja dolžnika nigerijski napadalec Sunny Omoregie in albanski ofenzivni nogometaš Valon Ahmedi.

Primanjkljaj v golih in asistencah, ki jih je v pretekli sezoni prispeval Benjamin Verbič, je težko nadomestljiv, Celjani pa so v napadu ostali tudi brez Gregorja Bajdeta. Trener Simon Rožman in športni direktor Ambrož Krajnc sta odstopila pred dobrim mesecem. Na klop Celjanov je sedel Iztok Kapušin, ki je strnil obrambne vrste, na prvo zmago pa še čaka. Za kadrovanje je po novem zadolžen Sebastjan Gobec, ki je ob koncu pretekle sezone, ko je končal igralsko pot, zbral 488 nastopov v dresu Celja. Novi športni direktor je ta teden že povlekel prve poteze. Podpisal je profesionalno pogodbo z mladim Janezom Piškom in jo razdrl s Karlom Težakom.

Položaj Novogoričanov na lestvici je bistveno ugodnejši in udobnejši, z zmago proti Krki pa so prekinili niz treh zaporednih porazov in tudi strelski post, ki pa je bil bistveno krajši kot pri Celjanih. Razplet dvoboja z Novomeščani pa je vendarle pustil nekaj grenkega priokusa. Najboljši strelec prvenstva Blessing Eleke je prejel četrti rumeni karton v sezoni in bo moral izpustiti današnji obračun. Večje breme v domačem napadu bodo morali tako prevzeti Miran Burgić, ki je s tremi goli na zadnjih petih tekmah očitno ujel strelsko formo, ter Amel Džuzdanović in Marko Nunić, ki sta zrežirala zmago na prvi medsebojni tekmi na celjskem stadionu Arena Petrol.

“Lepo bi bilo, če bi se na prvenstveni premor podali z zmago, ne bo pa lahko. Celjani so sicer zadnji, a še vedno premorejo dobre posameznike, ki igrajo dober nogomet. Prej ali slej se jim bo odprlo tudi v napadu. Potrebovali bomo zavzeto predstavo od začetka in tudi podporo navijačev,” je povedal trener Gorice Miran Srebrnič, ki ima več pomislekov okoli sestave udarne enajsterice kot sicer. Sprožila sta jih zdravstveni karton oziroma viroza, ki razsaja v goriškem taboru. Ob kaznovanem Elekeju v ekipi gotovo ne bo Mihe Gregoriča, ki bo z vadbo pričel predvidoma prihodnji teden, načeta pa sta tudi Matija Škarabot in Uroš Celcer.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano