Prvaki s primorsko udeležbo?

Danes ob 15. uri se bo v zagrebški dvorani Bojan Stranić začel prvi slovenski polfinalni dvoboj združenega zaključnega turnirja najboljše moške in ženske četverice srednjeevrospke odbojkarske lige. Stvarne možnosti za naslov prvaka imata slovenska predstavnika ACH Volley in Calcit. V obeh je tudi primorsko zastopstvo.

V ženski vrsti Calcita je nepogrešljiva novogoriška odbojkarica Tina Grudina (2).  Foto: Igor Mušič
V ženski vrsti Calcita je nepogrešljiva novogoriška odbojkarica Tina Grudina (2).  Foto: Igor Mušič

ZAGREB > Zagrebški Dom odbojke Bojan Stranić bo danes in jutri gostil po štiri najboljše moške in ženske ekipe srednjeevropske lige, v kateri igrajo najboljši klubi iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske, Avstrije in Slovaške. V naštetih državah se - posebej v ženski konkurenci - soočajo z zelo neizenačeno ligo in z ugašanjem profesionalizma. Zato najboljšim klubom iz teh držav liga pomeni dobrodošel dodatek težkih tekem, ki ponujajo razvoj igralcem in dostojno pripravo za nastopanje v evropskih pokalih.

V denarno bogatejšem prejšnjem desetletju je imela tudi primorska klubska odbojka v tem tekmovanju pomembno mesto, saj so bila dekleta iz Nove Gorice (tedaj še pod pokroviteljstvom Hita) leta 2008 celo prvakinje. Nekoliko prej je v tem tekmovanju solidno nastopala vrsta Salonita Anhovo iz Kanala. Pred dvema desetletjema je bila celo druga.

Danes sta proračuna najboljših primorskih klubov bistveno nižja, a bo odbojkarska šola (iz tudi nekdanjega prvoligaša iz Prvačine) zastopana tudi na tokratnem zaključnem turnirju v Zagrebu.

Prvi današnji slovenski polfinale v Zagrebu bo ob 15. uri, ko se bosta v ženski konkurenci pomerila madžarski Linamar in mariborska NKBM s (sicer poškodovano) nekdanjo prvo organizatorko novogoriškega kluba iz zlatega Hitovega obdobja, Srbkinjo Aleksandro Milosavljević. Madžarke, ki so redni del končale na tretjem mestu, bodo težak tekmec Mariborčankam (druge v rednem delu), saj so se okrepile z rusko napadalko Irino Smirnovo in so se uvrstile celo v četrtfinale evropskega pokala CEV, v katerem so Štajerke obstale stopničko niže.

Ob 17.30 bo na vrsti moški polfinale med ljubljanskim ACH Volleyjem in zagrebško Mladostjo. Nepogrešljivi član prve postave Ljubljančanov je kanalski libero Jani Kovačič. ACH je kot vodilna ekipa rednega dela absolutni favorit tega dvoboja, saj je zbral kar deset točk več od Zagrebčanov in nabral veliko izkušenj v evropski ligi prvakov.

Današnje zadnje dejanje bo drugi ženski polfinale ob 20. uri, kjer se bosta za vstop v finale borila vodilni po rednem delu Calcit Ljubljana in četrta Mladost. Kakovostna razlika v prid Ljubljančank je velika, steber njihove igre pri mreži pa je novogoriška blokerka Tina Grudina,vse pogosteje pa s klopi na obrambne naloge prihaja njena someščanka Maja Pahor. Na morebitne minute bo čakala še koprska rezervistka Kaja Turk.

Pričakovati je, da bo jutrišnji moški finalni par (ob 17.30) ACH Volley : Tirol, ženski obračun (ob 20. uri) pa bi prav lahko bil kar slovenski - NKBM : Calcit. Presenečenja se sicer lahko zgodijo v obeh konkurencah. Pri moških sta bila v rednem delu Slovaška Nitra in avstrijski Tirol točkovno izenačena (Nitra druga, Tirol tretji). Avstrijci imajo več izkušenj s težkimi tekmami v pokalu CEV in ligi prvakov), Slovaki pa so se okrepili s prekaljenim ofenzivnim sprejemalcem Andrejem Grutom, ki je temelje za preboj v tujino pred osmimi leti zgradil v nekdanjem prvoligašu iz Prvačine.

Polfinalna poraženca čakata jutri (od 12.30 dalje) tekmi za tretje mesto. Slovenija je bila v rednem delu moške srednjeevropske lige zastopana še s Calcitom iz Kamnika, ki je sezono končal na šestem mestu. Zanj je redno igral kanalski sprejemalec Jure Okroglič, kot koristen rezervist pa se je nekajkrat izkazal tudi novogoriški organizator Jani Konjedic.

STA, IM


Najbolj brano