Prvaki proti osmerici

Četrtfinalni obračun na dve dobljeni tekmi proti aktualnim prvakom iz Novega mesta bo za košarkarje Portoroža lepa nagrada za uspešne nastope v rednem delu sezone. Drevišnji prvi dvoboj v dolenjski prestolnici (19.00) bo že ponudil odgovor, ali lahko ladjarji Krki vsaj malce otežijo pot do polfinala.

Jure Besedič bi pod obročema vsekakor potreboval tudi 
pomoč izkušenega Stipeta Modrića (oba v beli opremi). Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Jure Besedič bi pod obročema vsekakor potreboval tudi pomoč izkušenega Stipeta Modrića (oba v beli opremi). Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LUCIJA > Zaključne boje letošnje prvenstvene sezone v portoroškem taboru pričakujejo brez pretiranih ambicij, še posebej, ker so v zadnjih tednih poškodbe močno zdesetkale njihov igralski kader. Odstotnost kapetana Saša Ožbolta in vsestranskega Mihe Markiča je močno oslabila branilsko vrsto, ob dlje časa neaktivnemu Alenu Katonarju pa je večino aprila na bolniški preživel veteran Stipe Modrić. Tako bo tudi na centrskih položajih izbor močno okrnjen. Strategu Konstantinu Subotiću je ostalo na razpolago vsega osem zdravih košarkarjev, ki se bodo favoriziranim Novomeščanom skušali zoperstaviti po najboljših močeh, morebitna Modrićeva vrnitev pa bi Subotiću vsaj malce razširila možnost za rotacijo igralcev. Na zunanjih položajih bodo glavno breme na svoja pleča prevzeli Jure Močnik, Alen Hodžić in Vjeko Petrović, ki jim bosta na pomoč priskočila še mlada upa Jan Barbarič in Sebastijan Borse, medtem ko se bodo z močnimi dolenjskimi centri ruvali Nejc Buda, Jure Besedič in Dejan Čigoja.

V lanskem četrtfinalu je Krka hitro opravila s Portorožem, ki je zablestel predvsem v prvem polčasu druge tekme v domači dvorani, v letošnjih prvenstvenih obračunih pa sta si tekmeca razdelila izkupiček. Dolenjci so novembra doma slavili s 70:59, Portorožani pa so jim sredi februarja zagrenili življenje z zmago s 74:70. Sredi tretje četrtine je edina primorska košarkarska prvoligaška zasedba povedla že za 21 točk, nato pa je v tesni končnici zadržala prednost in prišla do prestižne zmage. Z njo je potrdila, da se ob dobrem dnevu portoroški košarkarji lahko enakovredno kosajo z večino tekmecev. Krkaši so si v rednem delu prvenstva privoščili kar nekaj spodrsljajev in na koncu celo trepetali za uvrstitev v ligo za prvaka, odločilne tekme pa so vendarle odigrali na pričakovani ravni.

Sicer pa so se Dolenjci letos že veselili pokalne lovorike in tudi najboljšega izhodišča pred začetkom končnice. Večino tekem prvega dela domačega prvenstva je zaradi osredotočenosti na regionalno ligo izpustil motor ekipe Malcolm Armstead, ki mu trener Aleksandar Džikić maksimalno zaupa. V povprečju je dosegal nekaj manj kot deset točk na tekmo. V izločilnih bitkah bo njegov prispevek zagotovo bogatejši, saj ima v primerjavi z branilci konkurenčnih ekip vsaj eno “prestavo” več. V branilski vrsti je opazen tudi prispevek Koprčanov Nebojše Joksimovića (8,5 točke, 3,3 skoka in 3,2 podaje na tekmo) in Mateja Rojca (8,3 točke, 3,1 skoka in 2,7 podaje), medtem ko se ajdovski center Tomaž Bolčina zaradi težav s poškodbami in močne konkurence Aleksisa Wangmeneja ter Chrisa Bookerja ni pretirano naigral. Džikić bo imel v četrtfinalu v primerjavi s Subotićem na razpolago zelo dolgo klop, tako da bodo njegovi košarkarji bržkone že od prve sekunde drevišnje tekme “grizli parket”, saj želijo vprašanje polfinalista rešiti že v dveh tekmah in si v zgoščenem razporedu prihraniti čim več moči. A svojo računico imajo vendarle tudi njhovi izzivalci iz Portoroža ...

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano