Prvaki ostajajo prvaki

Končan je redni del sezone v prvi slovenski nogometni ligi. Podaljšek čaka še Novogoričane, ki bodo jutri na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij gostili Aluminij. Premor bo kratek. Nova sezona se začenja 18. julija.

  Za nogometaše Gorice (v modrih dresih) ta teden še ne bo 
počitnic. Jutri bodo doma v prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za 
prvoligaški obstanek gostili Aluminij. Foto: Jure Batagelj
Za nogometaše Gorice (v modrih dresih) ta teden še ne bo počitnic. Jutri bodo doma v prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za prvoligaški obstanek gostili Aluminij. Foto: Jure Batagelj

NOVA GORICA > Na domači ligaški sceni se ni zgodilo veliko novega, vsaj kar zadeva vrh lestvice. Tam še naprej kraljuje Maribor, tako kot v domala sleherni sezoni pa se izmenjujejo najbližji zasledovalci. Če so se lani v vlogo najresnejših izzivalcev postavili Koprčani in Velenjčani, so jo letos prevzeli Celjani in Domžalčani. Slednji so zaznamovali prvo četrtino prvenstva, v dobršni meri pa tudi jesen z agresivnim pristopom in granitno obrambo, ki bi ju lahko povzeli z geslom: “Manj je več.” Celjani so se na drugi strani lahko pohvalili z dolgim nizom neporaženosti, dinamičnimi predstavami, v orbito pa so izstrelili nogometaša z dodano vrednostjo, Benjamina Verbiča.

Iz vijoličastega zornega kota je bila podoba prvakov tudi v prvenstvu evropska.

Nenazadnje je tudi Olimpija prikazala nekaj všečnih predstav, v katerih so prišle do izraza sposobnosti Andraža Šporarja, Mihe Zajca in mlajših soigralcev. Mariborčani, ki so živeli evropske sanje v ligi prvakov, so domala na vseh tekmah jesenskega dela z neposrednimi tekmeci jeseni potegnili krajši konec. Slika se je spremenila spomladi, ko so se državni prvaki okrepili, konkurenca pa oslabila oziroma se je soočala z notranjimi trenji. Prvaki so jih, če ne drugega, dobro prikrili z rezultati. Igre so bile daleč od spektakularnih. Mariborski pristop je bil pragmatičen, igra pa nadzorovana, brez večjega tveganja. Iz vijoličastega zornega kota je bila podoba prvakov evropska oziroma zrela.

Predstave so torej stvar okusa, statistika pa vsaj v slovenskem merilu govori v prid Mariborčanov. S 74 goli so bili z naskokom najučinkovitejša ekipa, v svojih vrstah pa so imeli tudi najboljšega strelca Marcosa Tavaresa, ki ga je trener Ante Šimundža pogosto rotiral. Podobno kot povratnika Daliborja Volaša, ki je nosil mariborski dres le v spomladanskem delu in pri tem zabil deset golov. Z razpletom oziroma evropsko vozovnico so zadovoljni tudi v taboru Celjanov in Domžalčanov, zdaj jih čaka težji del: tekmovalna potrditev oziroma nadgradnja. Praksa zadnjih let kaže slabe rezultate. Sodelujoči v evropskih pokalih so zaradi takšnih in drugačnih razlogov doživeli občuten zdrs na domači ligaški sceni, o čemer pričajo dosežki Rudarja, Luke Koper in Gorice. Ni pa pravila.

Olimpija denimo se že drugo sezono zapored ne more prebiti v evropske pokale, pri čemer je denar za razliko od večine drugih klubov še najmanj pereča težava. Poseben primer je Zavrč, kjer bi brez lokalnega samodržca klub bržkone ugasnil. Tudi Novomeščani imajo močan hrvaški pridih, a drugačno klubsko strukturo, v kateri glavna vloga pripada nekdanjemu hajdukovcu Mariu Careviću. Prvenstveni sezoni Koprčanov in Novogoričanov smo se in se še bomo posvečali. Učinek je bil slab. Ne pomnimo, kdaj sta bili v desetčlanski ligi obe ekipi uvrščeni tako nizko. Pomenljivo je tudi, da so Koprčani in Novogoričani pri dnu lestvice tudi po številu obiskovalcev domačih tekem.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano