Prva tekma, prva točka

V obdobju čudnih zadev v slovenskem nogometnem prostoru, povezanih z Ankaranom, pač ne zveni pretirano čudno dejstvo, da je Ankaran svojo prvo prvoligaško tekmo v zgodovini odigral na Koroškem, pa še brez prisotnosti občinstva.

Ankarančani (v belih dresih) so v soboto osvojili prvo prvoligaško točko. Foto: Sandi Jerman
Ankarančani (v belih dresih) so v soboto osvojili prvo prvoligaško točko. Foto: Sandi Jerman

DRAVOGRAD > O razlogih za to smo tudi v Primorskih novicah že veliko pisali. Ko sta se maja Ankaran in Triglav na koprski Bonifiki zadnjič pomerila kot drugoligaša, je bil scenarij, da ju bomo oba videli tudi v prvi ligi, dokaj realen. A nihče ni pomislil, da v takšnih okoliščinah in že kar takoj na začetku prvenstva. Niti v sanjah pa si ni nihče predstavljal, da se bo to zgodilo v Dravogradu

Oba kluba sta pod taktirko primorskih trenerjev osvojila točko. Kranjčani so se v prvo SNL uvrstili po treh letih, Ankarančani pa sploh prvič. Igra je pretežno potekala med obema kazenskima prostoroma in brez izrazitih priložnosti na obeh straneh.

Ankaran : Triglav Kranj 0:0

Športni center, brez gledalcev, sodnik Obrenović (Ljubljana) 7,5.

Ankaran: Paal 7, Cerovec 6 (od 92. Mate-), Pahor 6, L. Badžim 6, Dautović 6, Gliha 6, Delgado 6,5, Primc 6, Lukanc 6 (od 57. Dodlek 6), Klapan 6,5 (od 82. Vodeb-), Kidrič 6,5. Trener: Vlado Badžim.

Triglav Kranj: Džafić 6,5, Arh-Česen 6, Zec 6, Gvardjančič 6, Šmit- (od 17. Kuhar 6), Udovič 6 (od 71. Gajić-), Krcić 6,5, Robnik 6, Poplatnik 6, Majcen 6,5, Đurković 6 (od 63. Bukara 6). Trener: Anton Žlogar.

Rumeni kartoni: Dodlek, Delgado; Krcić.

Prvič so nekoliko resneje zagrozili gostitelji v 18. minuti, žoga pa je po strelu Gala Primca z desne strani končala mimo vrat kranjskega vratarja Elvisa Džafića. Le minuto kasneje so zapretili tudi Gorenjci, strel Luke Majcna pa je eden od domačih branilcev izbil v kot. Bolj živahna je bila druga polovica prvega polčasa, a poskusi Roka Kidriča in Jana Pahorja na domači ter Mateja Praprotnika na gostujoči strani niso bili dovolj natančni.

V začetku drugega polčasa so bili podjetnejši izbranci gostujočega trenerja Antona Žlogarja, še najbolj nevarni pa so bili v 55. minuti, ko je Majcen lepo prodrl po levi strani, njegov strel z roba kazenskega prostora pa je zaustavil domači vratar Matej Paal. V vetrovnih razmerah za igro so Kranjčani imeli jalovo pobudo, a si izrazitih priložnosti za zadetek niso priigrali. Gostitelji do 71. minute niso imeli nobene omembe vredne akcije, nato pa sta se v obetavnih priložnostih znašla Primc in Mihovil Jeronim Klapan, vendar je bil Džafić na pravem mestu. V 75. minuti se je po grobi napaki Jerneja Gvardjančiča pred golom znašel Kidrič, a je streljal prek vrat.

Plus: Pozitivno je bilo že to, da je bila tekma - ob vseh polenih pod nogami - sploh odigrana

Minus: Brez svežih, a izkušenih moči bo Ankaran težko držal korak z izkušenimi prvoligaškimi tekmeci.

V končnici so bili znova aktivnejši Kranjčani, ki so si priigrali štiri obetavne priložnosti, najlepšo je znova zapravil Majcen v 83. minuti. Po napaki domače obrambe se je sam znašel pred Paalom, a njegov lob ni bil natančen.

“Tekma je bila naporna, toda za nami je tako ali tako že dolgo naporno obdobje. Moramo biti zadovoljni, kajti če pogledamo razvoj dogodkov na igrišču, so se ti obračali v prid ene in druge strani. Moji fantje so delovali dokaj utrujeni, veliko kilometrov na poti smo bili prisiljeni narediti v zadnjem času. Na koncu je rezultat realen. Taktično in tehnično nam še veliko primanjkuje, precej igralcev ni bilo še prav dobro pripravljenih. Rabimo še kakšnega izkušenega igralca, predvsem v zvezni vrsti, ki bi znal povezati niti igre,” je bil realen trener Ankarana Vlado Badžim.

“V prvem krogu se še vse ekipe iščejo, saj ni jasno, v kakšni formi so, pa tudi vse zasedbe še nimajo dokončne podobe. V drugem polčasu smo bili boljši. Žal svojih priložnosti nismo realizirali, videl pa sem precej dobrih stvari, seveda pa tudi nekaj napak. Ko smo v drugem polčasu igrali z dvema napadalcema, smo ustvarili več pritiska na njihovo obrambno vrsto. V prvi ligi ni lahkih tekem,” je ugotovil Izolan na klopi Triglava Anton Žlogar.

STA, RM


Najbolj brano