Prva slovenska slalomistka

Minuli konec tedna je bil v slovenskem alpskem smučanju uspešen predvsem za žensko reprezentanco. Svoje je k beri točk prvič v novi sezoni prispevala tudi Novogoričanka Ana Bucik s 26. mestom na slalomu v švedskem Areju.

Ana Bucik prevzema vlogo prve slovenske slalomistke. Foto: STA
Ana Bucik prevzema vlogo prve slovenske slalomistke. Foto: STA

ARE >Glavna junakinja včerajšnjega slaloma za svetovni pokal v tem švedskem mestu je bila zmagovalka, Slovakinja Petra Vlhova, saj ji je to v elitnem tekmovanju uspelo prvič. Dobro je izkoristila odsotnost poškodovane prve svetovne zvezdnice slaloma, Američanke Mikaele Shiffrin. Novogoričanka Ana Bucik (SK Gorica) je potrdila napovedi, da bo v sezoni, ko tekmovalno miruje Tina Maze, lahko prevzela vlogo prve slovenske slalomistke. Tokrat je bila med našimi edina finalistka. Tekmo je končala na 26. mestu in tako dobila pet točk, za Vlhovo pa je vendarle zaostala za kar izdatne štiri sekunde.

Druga je bila Švedinja Frida Hansdotter s petimi desetinkami sekunde zaostanka in tretja Norvežanka Nina Loeseth s šestimi desetinkami zaostanka. Druga Slovenka, članica Radovljice Katarina Lavtar, je zaradi komaj 36. časa izpadla že po prvi vožnji.

Na mednarodnih tekmah nižje ravni so nase opozorili še nekateri primorski članski alpski smučarji. Na FIS slalomu v norveškem Geilu je šesto mesto osvojil Idrijčan pri ljubljanskem Novinarju Jani Kavčič. Na istem prizorišču je med dekleti slavila Celjanka Eli Plut. Z 12. časom se je izkazala postojnska smučarka Živa Otoničar. Na FIS veleslalomu v avstrijskem St. Lambrechtu je prvič v tej sezoni solidno uvrstitev - 19. mesto - dosegla Ajdovka Andreja Slokar (SK Dol).

V skupnem seštevku svetovnega pokala v vodstvu ostaja Američanka Lindsey Vonn s 400 točkami, ki se je na vrhu utrdila v soboto, ko je niz zmag nadaljevala z veleslalomsko v Areju. S finalom sta se izkazali dve Slovenki. Ana Drev (SK Dvornik, Sl. Gradec) je zasedla 12., Tina Robnik (Luče) pa 15. mesto. Kazalo je še bolje, saj je bila Drevova po prvem teku osma. Zelo zadovoljna je bila v cilju Robnikova, ki je bistveno popravila uvrstitev iz prvega teka (21. mesto) in na koncu dosegla rezultat kariere. Na progo se je v prvem teku pognala tudi Ana Bucik, a ni zdržala do cilja.

Za slovensko smučanje se je dobro iztekel tudi sobotni moški veleslalom v francoskem Val d' Isereju, kjer sicer na vrhu ni bilo presenečenj. Zmagal je Avstrijec Marcel Hirscher, ki je za več kot sekundo ugnal Nemca Felixa Neureutherja in še za dodatno sekundo domačina Victorja Jeandeta. Luč upanja za naš dolgo časa žalosten veleslalom je z 12. mestom in zaostankom dveh sekund in šestih desetink dal član ljubljanskega Novinarja Žan Kranjec.Včerajšnji slalom je dobil Norvežan Henrik Kristoffersen pred Avstrijcem Marcelom Hirscherjem in Nemcem Felixom Neureutherjem. Matic Skube se je kot 25. uvrstil v finale, kjer pa je odstopil.

STA, IM


Najbolj brano