• Foto: Sta

Prva nagrada je liga prvakov

četrtek, 14. september 2017, 17:14

Po dveh večerih nogometne lige prvakov je napočil čas tudi za tekme uvodnega kroga skupinskega dela evropske lige. Čeprav Slovenija nima svojega predstavnika, pa bo že drevi moč videti privlačne dvoboje tudi iz slovenskega in primorskega zornega kota.

NOVA GORICA > Z reformo elitnega klubskega tekmovanja, ki bo zaživela v prihodnji sezoni, bodo klubi iz manjših nogometnih držav ligo prvakov bržkone videli le še v sanjah. Bolj odprta bodo za slovenske predstavnike vrata evropske lige. Državni prvak, ki bo izpadel v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov, ne bo avtomatično končal evropske sezone kot doslej. Dobil bo drugo priložnost v boju za skupinski del evropske lige, ki bo v prihodnji sezoni na račun lige prvakov pridobila 50 milijonov evrov. Seveda največja nagrada ostaja neposredna vozovnica za ligo prvakov, ki jo prejme zmagovalec evropske lige.

Lovoriko iz pretekle sezone je tako zelo dobro unovčil Manchester United, ki z rezultati v angleškem prvenstvu ne bi videl elitnega klubskega tekmovanja. S precejšnjo gotovostjo lahko zatrdimo, da rdeči vragi v letošnji sezoni ne bodo branili lovorike, tako kot je lani ni trikratna zmagovalka Sevilla. Jose Mourinho bo s svojo družino skoraj gotovo nogometno pomlad dočakal v izločilnih bojih lige prvakov. V sezoni 2017/18 bomo torej dobili novega prvaka oziroma finalista, ki se bosta pomerila 16. maja v Lyonu. Ajaxu, ki se je preteklo pomlad prebil do zaključnega dvoboja z Unitedom, je letos šlo vse po zlu. Najprej je klecnil v kvalifikacijah lige prvakov in nato še v zadnjem predkrogu evropske lige.

Zanimivih križanj v dvanajstih štiričlanskih skupinah ne bo manjkalo. Nizozemski Vitesse, s Timom Matavžem v strelski formi, bo gostil odkritje začetka sezone v serie A Lazio. Domen Črnigoj bo z Luganom gostoval v Izraelu pri Hapoelu Beer Shevi, ki mu je Maribor preprečil preboj v ligo prvakov. Miho Mevljo pa z Zenitom iz St. Peterburga čaka za uvod vroče gostovanje pri skopskem Vardarju.

Rijeka Matjaža Keka se bo pred obiskom San Sira in tekme z Milanom, ki sledi čez dva tedna, doma pomerila z atenskim AEK. Zanimivo bo v Bergamu, kjer bo Atalanta Josipa Iličića in Jasmina Kurtića gostila Everton z Waynom Rooneyjem ... ASO


Povej naprej: