Proti Ukrajincem brez Roberta Berića

Včerajšnji zbor slovenske nogometne reprezentance pred tekmama dodatnih kvalifikacij za Euro 2016 proti Ukrajini je kljub zdravstvenim težavam nekaterih pomembnih članov minil v optimističnem vzdušju.

Valter Birsa: “Tekmeci, ki znajo igrati nogomet, nam ustrezajo.” Foto: Simon Maljevac
Valter Birsa: “Tekmeci, ki znajo igrati nogomet, nam ustrezajo.” Foto: Simon Maljevac

BRDO PRI KRANJU > Če so slovenski ljubitelji nogometa in člani strokovnega štaba slovenske reprezentance v preteklih dneh veselo prebirali novice o bravuroznih obrambah Samirja Handanovića in Jana Oblaka ter mojstrskih zadetkih Josipa Iličića in Milivoja Novakovića, pa so bili včeraj precej slabše volje ob novici o hujši poškodbi Roberta Berića. Slovenski reprezentančni napadalec jo je skupil na nedeljskem obračunu francoskega prvenstva med Lyonom in Saint Etiennom, tako da je selektor Srečko Katanec v tradicionalno bazo na Brdu pri Kranju po hitrem postopku povabil napadalca Rijeke Romana Bezjaka, ki je v zadnjih tednih v odlični strelski formi. Za dodatno skrb je poskrbela še novica o zlomljenem nosu povratnika v izbrano vrsto Miša Brečka, ki je v domovino pripotoval šele včeraj zvečer, v prihodnjih dneh pa bo poskusil trenirati s posebno zaščitno masko.

Preostali kandidati za tekmi z Ukrajino so na Katančevo veselje na Gorenjsko pripotovali zdravi, kljub občasnim težavam z ramo pa bo že za prvo tekmo povsem nared tudi prvi napadalec Milivoje Novaković, ki se zaveda, da je pot do Francije posuta s trni: “Dobro vemo, kaj nas čaka. Stopiti moramo skupaj in razmišljati pozitivno. Ukrajinci imajo prednosti in slabosti, možnosti pa so 50:50. Odločata dve tekmi, tako da moramo vztrajati do zadnje minute povratne tekme v Mariboru. V zadnjih tednih sem odigral dve tekmi v klubu in poškodba je za mano. Morda mi primanjkuje še nekaj moči in kondicije, a bom skušal to nadoknaditi z izkušnjami. Starejši igralci moramo mlade opozoriti, da gre za življenski tekmi, ki ju nikakor ne smemo vzeti prelahko. Sam se ne obremenjujem z vzdušjem okrog reprezentance, temveč raje razmišljam o naših prednostih.”

Za povratno tekmo dodatnih kvalifikacij za Euro 2016 proti Ukrajini, ki bo 17. novembra v Mariboru, je na voljo še približno 400 vstopnic. Približno 400 slovenskih navijačev pa naj bi si ogledalo prvi obračun v Lvovu.

Podobno razmišlja tudi vezist Bayerja iz Leverkusna Kevin Kampl, ki bo v reprezentančnem okolju skušal pozabiti na zadnje klubske neuspehe v bundesligi in ligi prvakov: “Trenutno sem z mislimi le pri reprezentanci. Že na prvi tekmi moramo iztržiti dober rezultat, ki nam bi dal dodatne možnosti za uspeh. Z Ukrajinci sem se pomeril v mladi reprezentanci, igral pa sem tudi proti nekaterim njihovim klubom. To bosta zagotovo moji najbolj zahtevni tekmi v izbrani vrsti. Vsak nogometaš sanja o igranju na tako velikem turnirju. Na določenih tekmah v kvalifikacijah smo pokazali, da znamo igrati. Morali bomo biti pazljivi, osebno pa pričakujem dve zelo izenačeni tekmi.”

Ob Andražu Struni, ki še vedno ne želi govoriti s predstavniki medijev, bo primorske barve ponovno zastopal tudi Valter Birsa, ki je bil eden od nosilcev igre ob uvrstitvi slovenske reprezentance na svetovno prvrenstvo v Južni Afriki. Birsa v dresu Chieva v italijanski serie A pridno zbira igralne minute, tako da je pred petkovim prvim obračunom v Ukrajini dobro razpoložen: “Dobro se spomnim zmage proti Ukrajini leta 1999 in sedaj imamo možnost, da uspeh ponovimo. Če bomo sami naredili malo napak in izkoristili napake tekmecev, bi se nam lahko izšlo. Ukrajinci imajo kakovostno prvenstvo, tako da številni njihovi reprezentanti igrajo doma. Ravno uigranost bi lahko bila njihova prednost, vendar podobno je bilo tudi pred tekmama z Rusijo pred šestimi leti. Tekmeci, ki znajo igrati nogomet, nam ustrezajo, saj se znamo dobro postaviti na igrišču.”

Po včerajšnjem popoldanskem treningu, na katerem še ni bilo vseh igralcev, bo reprezentanca do petkovega odhoda v Ukrajino trenirala enkrat na dan, večino treningov pa bo predvidoma opravila v dopoldanskem času.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano