Proti Hajduku bo treba pokazati več

Vikingur je preteklost, na vrsti je Hajduk. Koprčani so izpolnili osnovni cilj in izenačili lanski uspeh s prebojem v drugi krog tekmovanja. A letošnji ima večjo težo, saj so se morali zanj krepko potruditi.

Super Palček ali Palčo, kot ga kličejo soigralci -  zadetek 
Mateja Palčiča  je Koprčane obdržal v Evropi. V ozadju se  za 
glavo drži kapetan Vikingurja Igor Tasković. Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Super Palček ali Palčo, kot ga kličejo soigralci - zadetek Mateja Palčiča je Koprčane obdržal v Evropi. V ozadju se za glavo drži kapetan Vikingurja Igor Tasković. Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > Ob trojnem žvižgu romunskega sodnika Istvana Kovacsa, ki je imel diametralno nasproten kriterij kot njegov škotski kolega Andrew Dallas pred tednom dni na Islandiji, na Bonifiki ni bilo evforije, pač pa bolj olajšanje. Koprski tekmec pač ni bil druščina ribičev, natakarjev in naključnih nogometašev, kot je morda kdo mislil. Res, da so bili Koprčani neprepričljivi kot že dolgo ne, a so bili Islandci tokrat boljši tekmec. Zato je bilo na koncu pomembno le to, da se je Luka Koper prebila v drugi krog evropske lige in da bo na drugi strani tekmec splitski Hajduk. Tudi Splitčanom je šlo v četrtek zvečer v prvem polčasu že pošteno za nohte, v drugem pa so z mladostno razigranostjo napolnili mrežo Estoncev.

Hrvaška javna radiotelevizija HRT se je še pred koncem prvega kroga že začela pogovarjati z vodstvom koprskega kluba za prenos tekme iz Kopra. Koper in Hajduk bosta zato srečanje začela v četrtek ob 19. uri. Ob 21. uri bo namreč HTV prenašala evropski nastop Rijeke. V igri za nakup pravic je sicer še Sportklub. Koprčani naj bi s prodajo pravic zaslužili 12.000 evrov.

Koprčani so v zadnjih treh tekmah največ pokazali v superpokalu proti Mariboru, manj pa proti Vikingurju, še posebej na domači tekmi, kjer so si gostje ustvarili kar nekaj lepih priložnosti za zadetke in bili blizu napredovanja. Če bi šla v mrežo še njihova tretja žoga, bi potem morali Koprčani zadeti še dvakrat, kar je bila v četrtek misija nemogoče. Koprska obramba je plavala bistveno bolj kot smo vajeni v Vanolijevem obdobju, precej se je lovil Miha Blažič, ki je vstopil kot zamenjava za obolelega Denisa Halilovića. Težko je verjeti, da lahko samo odsotnost enega igralca res tako zamaje ekipo. “Res je Blažo občasno zamujal, ampak kljub temu je odigral dobro tekmo. Pozna se, da ga kar nekaj čas ni bilo na igrišču,” je branilca v bran vzel trener Rodolfo Vanoli, ki je dodal: “V tednu dni smo odigrali tri težke tekme, ki so nam nocoj odrezale noge. Fantom lahko le čestitam, saj so kljub slabši igri izpolnili zadani cilj. Zdaj bomo imeli nekaj več časa, da se pripravimo na nasprotnika.”

Ob Mariboru, ki bo svojo evropsko pot proti ligi prvakov začel prihodnji teden z Astano, so Koprčani edini “preživeli” slovenski klub v evropski ligi. V kvalifikacijah evropske lige so igrali tudi Domžalčani in Celjani, oboji pa niso bili uspešni. Domžale so na gostovanju v Beogradu proti Čukaričkem iztržile neodločen rezultat (0:0) in izpadle z izidom 0:1, medtem ko so Celjani tudi drugič izgubili proti poljskemu Slasku (1:3) in se poslovili s skupnim rezultatom 1:4.

V 92. minuti bi se lahko za gostitelje zgodil črni scenarij, ko nihče ni pokrival ustvarjalca igre Rolfa Tofta, a ponujene priložnosti glavni igralec gostov, sicer podajalec za drugi gol dvojnega strelca Ingija Kristinssona, ni uspel izkoristiti. Vikingur je imel dvakrat več strelov v okvir vrat kot kanarčki (8:4). Koper se je torej kljub brezkrvni in neorganizirani igri ter mučenju sebe in občinstva izvlekel, Islandci pa bodo prvo zmago v evropskih tekmovanjih ter napredovanje v drugi krog iskali naslednjič. “Imeli smo res veliko priložnost, da nam v Kopru uspe podvig in zato sem še posebej žalosten, Dvakrat smo zadeli v mrežo, enkrat v vratnico in imeli še nekaj lepih priložnosti za odločilen zadetek. Dobro smo igrali in naše napredovanje ne bi bilo nezasluženo,” je bil vidno razočaran eden od dveh trenerjev Vikingurja Miloš Milojević, ki je igralcem potem dovolil, da včeraj zjutraj pred vrnitvijo na sever tudi skočijo v morje.

Včeraj so iz FC Koper na sedež Uefe v Nyon naslovili prošnjo za uporabo montažnih tribun za golom v evropskih nastopih, kjer sicer ne dovolijo obiska gledalcev na montažnih objektih. Tokrat gre tudi za vprašanje varnosti, saj je organizirane privržence Hajduka Torcido nemogoče namestiti na del glavne tribune in jih ustrezno ločiti od ostalih navijačev. Gostom sicer uradno pripada približno 250 vstopnic.

Koprčane sta v igri držala oba Mateja, Pučko in Palčič. Prlek je po dolgem postu proti Islandcem dvakrat zadel, v gosteh in doma, oba gola sta bila približno enaka. “Očitno mi zdaj bolj ležijo taki streli z razdalje, ampak potrebno bo zadeti tudi iz drugih priložnosti,” je povedal z nasmeškom. Palčo je postal neke vrste odrešitelj - odločil je superpokal in v četrtek potrdil koprsko napredovanje v Evropi.

Veliko dela je imel vratar Vasja Simčič: “Čeprav smo vedeli, da so Islandci dobra ekipa, so nas vnovič presenetili. Navkljub našemu zgodnjemu vodstvu niso obupali in se vračali v igro. Na koncu šteje le rezultat, vse ostalo pa bo kmalu pozabljeno. Zdaj se moramo dobro pripraviti na Hajduk, ki smo ga januarja brez težav ugnali, a to bo povsem drugačna tekma.”

ROK MAVER


Najbolj brano