Profesionalci so premočni

Včeraj so imeli udeleženci šahovske olimpijade na Norveškem po petem krogu počitek. Slovenci so zasedali 44. , Slovenke pa 35. mesto. V izraziti premoči so ekipe z naturaliziranimi in profesionalnimi šahisti.

Primorski moški   šah na olimpijadi zastopa Jure Borišek Foto: Leo Caharija
Primorski moški šah na olimpijadi zastopa Jure Borišek Foto: Leo Caharija

TROMSO > Mesto na severu Norveške do 14. avgusta gosti šahovsko olimpijado, na kateri čaka udeležence še šest izmed skupno enajstih krogov. Velikih presenečenj ni. V ospredju so države z bogato preteklostjo šahovskih uspehov. Med moškimi so bili pred današnjim šestim krogom na vrhu s po devetimi točkami Azerbajdžan, Srbija in Kazahstan. Krog favoritov je precej širši, saj je osem točk ali več doseglo še 24 reprezentanc - seveda so med njimi tudi favoriti Rusi.

Slovenija, ki je z moško ekipo na olimpijado prišla z 28. seštevkom ratingov reprezentantov, po petih krogih zaostaja za pričakovanji, saj zaseda 44. mesto med 177 državami. Pozna se, da v moštvu ta čas ni udarnega profesionalca.

Našim najboljšim (z izjemo Beljavskega) po osvojitvi velemojstrskih naslovov skromne materialne okoliščine narekujejo dokončanje študija, zaposlitev in amatersko igranje. V zares globalni konkurenci z vseh celin tako posebej visoko ni mogoče priti. V petem krogu je Slovenija izgubila z drugo ekipo Norveške z 1,5 : 2,5. Solkanskega velemojstra Jureta Boriška je premagal mednarodni mojster Hansen. Borišek je sicer igral v vseh petih krogih, kar štiri dvoboje pa je dobil - enega tudi s kakovostnim, a premagljivim Iranom, s katerim so Slovenci izgubili, odpravili pa so Madagaskar, Kirgizijo in Urugvaj.

Moško ekipo sestavlja velemojstrska peterica Luka Lenič, Aleksander Beljavski, Jure Borišek (tretji med našimi po ratingu), Matej Šebenik in Marko Tratar.

V ženski konkurenci po petih krogih vodi Kitajska pred Madžarsko in Rusijo. Vse ekipe imajo po deset točk. Nizozemska, Poljska in Srbija zaostajajo za točko. Slovenke med 136 državami zasedajo 35. mesto, kar je približno v skladu z ratingom igralk (37. med udeleženkami). V 5. krogu so naša dekleta izgubila z nižje rangiranimi Estonkami z 1,5:2,5.

Primorski velemojstrici sta dosegli polovičen uspeh. Ana Srebrnič je iz izgubila z nižje rangirano tekmico, Jana Krivec pa je premagala mednarodno mojstrico Ciganovo. Članici ŠK Nova Gorica sta sicer nosilki reprezentance, v kateri so še mojstrice FIDE Špela Kolarič, Laura Unuk in Ksenija Novak. Naša dekleta so uvodoma premagala Japonsko, Finsko in Kanado. Nepričakovan poraz so doživela s Hrvaško. Obe Primorki sta po enkrat počivali in sta tako odigrali štiri kroge. Srebrničeva je zbrala zmago, dva remija in poraz. Krivčeva je zbrala dve zmagi in dva poraza.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano