Privlačna predstava s spornimi trenutki

Drugi primorski prvoligaški derbi v sezoni je sprožil precej čustev, tako zaradi privlačne nogometne predstave kot tudi sodniških odločitev, ki so zasenčile pozitivne stvari na obračunu med Gorico in Luko Koper.

Dogajanje na nedeljskem primorskem derbiju je večkrat 
dvignilo na noge obe klopi kot tudi tribune v športnem 
parku.  Foto: Leo Caharija
Dogajanje na nedeljskem primorskem derbiju je večkrat dvignilo na noge obe klopi kot tudi tribune v športnem parku.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Prav zanimivo je, kako jasno in glasno pritoževanje nad sodniki sproži učinek domin. Ko so Domžalčani po prvenstvenem dvoboju 16. kroga z Zavrčem zagnali vik in krik zavoljo domnevnih krivic, ki se jim bojda dogajajo na igrišču, so bili na povratni četrtfinalni tekmi slovenskega pokala na Bonifiki deležni darila. Sodniki so spregledali nedovoljeni položaj, Domžalčani pa so iz neregularne akcije dosegli gol, s katerim so izločili Koprčane. Trener Slavko Matić je v medijih naslednji dan negodoval nad sodniškim kriterijem na tekmi z Domžalami.

Tudi razplet preostalih obračunov 17. kroga prve SNL je šel na roko preostalima kandidatoma za naslov. Oslabljena Olimpija je lažje od pričakovanj v Velenju ugnala Rudar, zato pa je imel več težav Maribor, ki je strl odpor domače Krke šele v drugem delu tekme. Novomeščani so svoje priložnosti zamudili v prvem polčasu, ko so med ostalim zastreljali tudi enajstmetrovko. Razlika pred medsebojnim obračunom v Stožicah tako ostaja nespremenjena, njuni najbližji zasledovalci pa še naprej izgubljajo točke. Domžalčani doma nikakor ne morejo do zmage, proti Celjanom so komaj rešili remi v izdihljajih dvoboja. Zavrč pa je doma v končnici tekme ostal brez dveh točk, ki so mu jih odščipnili Krčani.

Naključje ali ne, sodniška tehtnica se je ob spornih odločitvah na nedeljskem primorskem obračunu nagnila na stran Koprčanov. Zlasti drugi razveljavljeni gol je razburkal strasti v goriškem taboru. Prosta sodniška presoja ob (ne)nevarni igri Mirana Burgića je očitno zelo raztegljiv pojem, a močno dvomimo, da bi še kateri delilec pravice sprejel enako odločitev kot Kranjčan Dragoslav Perić. Zmagoviti zadetek Koprčanov v izdihljajih tekme je le še zasolil goriške rane. Molk pri tem ni vedno najboljša rešitev.

Še preden so obelodanili dokončno odločitev Nogometne zveze Slovenije, da bo preložena tekma med Olimpijo in Mariborom odigrana 21. novembra, torej na dan, ko je na sporedu redni krog državnega prvenstva, je bilo po odzivih iz novogoriškega tabora moč razbrati nesprejemljivost takšnega scenarija. Le nekaj dni oziroma ur kasneje pa so dali soglasje k vsiljenemu datumu in si očitno naredili medvedjo uslugo. Novogoriški manevrski prostor je resda skrčen. Klub je v izrazito podrejenem odnosu z Nogometno zvezo Slovenije, ki vodi proces licenciranja, v katerem Novogoričani v zadnjih letih z različnimi akrobacijami le za las izpolnjujejo časovne roke in za silo pogoje. Tudi sodniških zmot oziroma krivic, ki se seveda zgodijo, si zaradi naštetih razlogov ne drznejo preveč poudarjati. Včasih pa se je, ne glede na posledice, treba postaviti zase, da ne bo prepozno.

Novogoričane čaka sedaj dolg, 15-dnevni tekmovalni premor, potem pa v razmaku treh oziroma štirih dni dve najtežji gostovanji, pri Mariboru in Olimpiji. Niz treh zaporednih porazov bi se kaj lahko podaljšal na pet in precej pokvaril jesensko sliko. Koprska dobiva po prvenstveni zmagi, na katero so čakali kar šest krogov oziroma vse od 23. septembra, ko so na Bonifiki s 4:0 ugnali Krško, svetlejše obrise. Tudi podoba na igrišču je spodbudnejša, čeravno so na trenutke v drugem polčasu komaj dohajali ritem Novogoričanov. Prvenstveni premor je prišel še kako prav za osvežitev in verjetno nadaljnjo prevetritev zasedbe. Po reprezentančnih akcijah Koprčane namreč čakata zaporedna domača obračuna z Zavrčem in Domžalami. Tudi sicer imajo do konca jeseni ugoden razpored. Na Bonifiki bodo odigrali pet od preostalih šestih tekem, gostovali pa bodo le v Krškem. ALEŠ SORTA


Najbolj brano