Primož Roglič svetovni podprvak v vožnji na čas

Slovenija slavi še en športni uspeh. Odlično sezono slovenskih cestnih kolesarjev na velikih etapnih dirkah je včeraj s srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu v kronometru zaokrožil Primož Roglič. Zelo dobro je vožnjo na čas odpeljal tudi Idrijčan Jan Tratnik, ki je bil deseti.

Primož Roglič se je na svetovnem prvenstvu razveselil 
srebrne medalje. Foto: Ntb Scanpix
Primož Roglič se je na svetovnem prvenstvu razveselil srebrne medalje. Foto: Ntb Scanpix

BERGEN > Nosilec prve slovenske medalje na svetovnih prvenstvih (SP) v elitni kategoriji Andrej Hauptman je torej dočakal svojega naslednika na zmagovalnih stopničkah. Slovenski selektor je osvojil bron na cestni dirki leta 2001, Primož Roglič pa je po zmagi na kraljevski etapi dirke po Franciji dosegel še en izjemen uspeh. Vlogo favorita je sicer upravičil zmagovalec letošnjega Gira Tom Dumoulin. Nizozemec, ki se je na 31-kilometrski progi edini spustil pod mejo 45 minut, je zanesljivo ugnal vso konkurenco. Mojstrsko pa je z uro resnice opravil tudi Roglič, ki je v boju za drugo mesto med ostalimi ugnal tudi Britanca Chrisa Frooma. Zmagovalec letošnjih dirk po Franciji in Španiji je z bronom osvojil sploh prvo medaljo na svetovnih prvenstvih.

Kronometer v slikoviti norveški kulisi pred množico gledalcev je bil res spektakularen. Slovenski dan v Bergnu je napovedal Jan Tratnik, ki se je s startne klančine pognal že v drugi skupini kot 19. V tehnično zahtevnem delu je stopnjeval ritem in se preudarno izognil vsem pastem. V strmi klanec je tako kot velika večina favoritov zagrizel s kolesom za kronometer in ob svojih znanih odlikah potrdil odlično formo. Idrijčan je očitno tudi dobro razporedil moči, saj je dosegel absolutno četrti čas na dobre tri kilometre dolgem vzponu z naklonom, ki se je približal desetim odstotkom. Ko je prečkal ciljno črto, je prevzel vodstvo, tudi v nadaljevanju pa je le redkim uspelo premagati Tratnika.

Izidi elitne kategorije svetovnega prvenstva v kronometru: 1. T. Dumoulin (Niz) 44.41, 2. P. Roglič (Slo) + 0.57, 3. C. Froome (VBr) 1.21, 4. N. Oliveira (Por) 1.28, 5. V. Kirjenka (Blr) 1.28, 6. G. Moscon (Ita) 1.29, 7. W. Kelderman (Niz) 1.34, 8. R. Dennis (Avs) 1.37, 9. T. Martin (Nem) 1.39, 10. J. Tratnik (Slo) 1.43 ...

Tik pred 27-letnega Idrijčana se je uvrstil branilec lovorike in štirikratni svetovni prvak v kronometru Tony Martin. Težo Tratnikovemu dosežku daje tudi dejstvo, da je bil najbolje uvrščeni kolesar, ki ne tekmuje za prvorazredno ekipo World Toura. Boj za odličja se je razvnel v peti skupini. Portugalca Nelsona Oliveiro, Belorusa Vasila Kirjenko in Italijana Giannija Moscona je ločila vsega slaba sekunda. V zadnji deseterici, ki se je podala na start kronometra, pa sta za številne zasuke poskrbela tudi dež in spolzko cestišče. Eni so preveč upočasnili ritem, drugi pa preveč tvegali in padli. Roglič je očitno našel pravo mero. Pred zaključnim vzponom pa je kot edini v skupini favoritov zamenjal kolo in uprizoril gorsko poskočnico, s katero je v boju za medaljo proti vrhu nadomeščal dragocene sekunde v primerjavi s tekmeci. Postavil je najboljši čas zaključnega klanca in se razveselil srebra. “Z menjavo kolesa sem izzival usodo, a zakaj ne bi izkoristil ponujene priložnosti. Tudi tako je bilo težko, a mi je uspelo,” je povedal 28-letni slovenski slavljenec v cilju.

Danes je v Bergnu prost tekmovalni dan, opravili pa bodo volitve (novega) predsednika mednarodne kolesarske zveze. ASO


Najbolj brano