Primorski primanjkljaj

Zadnji jesenski krog v prvi slovenski nogometni ligi je prinesel nekaj več razlogov za dobro voljo tudi v primorska tabora. Hkrati sta se veselila polnega izkupička, kar se je v letošnji prvenstveni sezoni zgodilo le izjemoma.

Novogoriška obramba na čelu z vratarjem Simčičem se je izkazala na zadnji jesenski tekmi v Novem mestu. Foto: Simon Maljevac
Novogoriška obramba na čelu z vratarjem Simčičem se je izkazala na zadnji jesenski tekmi v Novem mestu. Foto: Simon Maljevac

NOVA GORICA > Dvojno primorsko zmago je prinesel le še 14. krog. Luka Koper je tedaj doma ugnala Zavrč, Gorica pa v gosteh Radomlje. Tudi ta statistični podatek ponazarja, da se primorska prvoligaška predstavnika to jesen ne moreta pohvaliti z izkupičkom. Za primerjavo enakega lanskega obdobja pa je najtehtnejši dejavnik lestvica. Koprčani so lansko jesen sklenili s 36 točkami in delitvijo drugega mesta. Novogoričani so bili s točko manj po 20. krogu četrti. Zaostanek za vrhom je bil minimalen. Mariborčani so imeli, sicer s tekmo manj, na prvem mestu 38 točk. Letošnjo jesen je Luka Koper sklenila na sedmem mestu s 25 točkami v sredini lestvice, osmouvrščeni Novogoričani z 18 točkami pa so precej bliže nevarnemu območju boja za obstanek.

V pretekli sezoni sta bila Luka Koper in Gorica ob velenjskem Rudarju edini ekipi, ki nista menjali trenerja. Koprčani so letos rošado na klopi opravili že konec avgusta, Novogoričani pa dober mesec kasneje po porazu na primorskem derbiju na Bonifiki. V prvem delu sezone, v katerem so prvega moža stroke menjali le še pri Krki, se je na novogoriški klopi zvrstil še tretji trener. Po tem merilu so neslavni jesenski rekorderji v prvi slovenski nogometni ligi, kjer ostaja edina stalnica med vodilno četverico Maribor. Za serijske državne prvake se domača jesen skoraj ne bi mogla razplesti bolje. Vrh še vedno zasedajo Domžale, ki imajo sicer tri točke, a tudi tekmo več od vijoličastih. Mariborčani bodo kljub porazoma v medsebojnih dvobojih in rekordnem nizu Domžalčanov v prvi četrtini prvenstva imeli lepo spomladansko izhodišče za nov naslov prvaka.

Naziv jesenskega odkritja so v zadnjem obdobju prevzeli Celjani, ki so po dveh porazih v uvodnih dveh krogih nanizali kar 18 pozitivnih izidov, od tega enajst zmag. Med temi sta tudi dva uspeha nad Mariborčani, ki so komaj izvlekli domači remi z Olimpijo. Drugi medsebojni obračun z Ljubljančani je preložen na pomlad. Mariborčani so torej točke osvajali z ekipami iz sredine in spodnjega dela lestvice, kar je praviloma tudi pot do naslova.

Na vrh lestvice strelcev se je z desetim golom prav v zadnjem jesenskem krogu zavihtel Marcos Tavares, ki je tako prehitel soigralca Luko Zahovića in Benjamina Verbiča (oba 9 golov). Od igralcev iz primorskih klubov je najvišje goriški napadalec Luka Majcen, ki s šestimi goli deli šesto mesto na lestvici strelcev. Najučinkovitejša v koprskih vrstah sta Mitja Lotrič in Matej Pučko s štirimi goli.

Še dve točki so jim odščipnili zadnjeuvrščeni Radomljani, ki so se edinih dveh zmag veselili prav s Koprčani. Na rumeno-modre se veže še ena statistična posebnost. V 20 tekmah so zabeležili en sam remi, in sicer v 13. krogu na gostovanju pri Celjanih. V dolgem zimskem premoru se lahko marsikaj spremeni. Mariborčani so v načrtovanju novega evropskega pohoda v zadnjih letih še najbolj dejavni v januarskem prestopnem roku. Zanimivega materiala na slovenski sceni je kar nekaj, z zaslužkom iz evropske sezone pa so taki cilji za vijoličaste zlahka dosegljivi. Drugi klubi imajo precej bolj zvezane roke in bodo zadovoljni že, če bodo zadržali obstoječi kader. To ne velja za Zavrč, ki bo očitno prevetril zasedbo, spomladi pa bo ob zagotovljenem obstanku in prenovi stadiona največ stavil na vrnitev v domače okolje. Neznanka ostaja Gorica. Tako po igralski kot po upravljalski plati. Kdo bo zraven in koga ne bo več na igrišču, a tudi v pisarnah, je glavno vprašanje, potem ko se vrstijo ugibanja o odhodih, a tudi prihodih novih pokroviteljev oziroma partnerjev.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano