Goriško razburjenje in koprska zmaga

Drugi primorski derbi v letošnji prvenstveni sezoni je postregel s privlačno predstavo in zmago nogometašev Luke Koper, ki so v športnem parku slavili še četrtič zapored. Zmagoviti zadetek za 2:1 je v zadnjih sekundah sodnikovega dodatka dosegel Jaka Štromajer. Gorica : Luka Koper 1:2 (1:1).

Blessing Eleke (z žogo) je proti Koprčanom dosegel deseti 
zadetek v tej sezoni. Foto: Leo Caharija
Blessing Eleke (z žogo) je proti Koprčanom dosegel deseti zadetek v tej sezoni. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Tako živahnega in odprtega primorskega derbija nismo spremljali že lep čas. Novosti je bilo opaziti že na prvi pogled. Več jih je bilo po pričakovanju na gostujoči strani. Koprčani so se predstavili z novim kompletom dresov, hrvaškim novincem Svenom Dedićem, rošadami v ekipi in po sistemu rotacije iz zadnjega obdobja tudi novim kapetanom Hysenom Memollo, ki je dosegel prvi zadetek na tekmi v 18. minuti. Do takrat se je na igrišču zgodilo že marsikaj vsebinskega. Tekma se je razvila v želeno smer.

Športni park, gledalcev, sodnik Perić (Kranj) 5,5, gledalcev 600. Strelca 0:1 Memolla (18), 1:1 Eleke (25), 1:2 Štromajer (93). Gorica: Sorčan 6,5, Škarabot 6 (od 40. Celcer 6), Jogan 6, Kavčič 6, Širok 6, Cvijanović 6,5, Johnson 6,5, Kotnik 6,5, Džuzdanović 6,5, (od 81. Nunić -), Eleke 6,5, Burgić 5,5. Trener: Miran Srebrnič. Luka Koper: Kahlina 6,5, Pavić 6, Hadžić 6, Šme 6, Andrejašič 6, Memolla 7, Guberac 6 (od 73. Posavac -), Štulac 6,5 (od 53. Lotrič 6), Dedić 6,5, Rahmanović 6 (od 59. Ivančić 6), Štromajer 6,5. Trener: Slavko Matić. Rumeni kartoni - Celcer; Lotrič, Pavić, Šimurina, Memolla.

Koprčani se niso odlikovali z agresivnostjo oziroma ostrino, pač pa z igrivostjo. Novogoričani jim niso ostali dolžni. Z nekdanjim Izolanom Andrejem Kotnikom, ki je prvič zaigral v udarni enajsterici, je moštvo dobilo nov odmerek ustvarjalnosti. Novogoriško-koprski dvoboji, ki so jih v zadnjih nekaj sezonah zaznamovale številne prekinitve, so dobili novo razsežnost, ob kateri so na svoj račun prišli predvsem gledalci. Videli so kup strelov, nevarnih poskusov oziroma priložnosti. Vznemirjenja ni manjkalo, pri čemer je bilo težko zabeležiti vse razburljive dogodke. Kakorkoli, po vodstvu Koprčanov je sledil hiter in učinkovit odgovor gostiteljev. Naveza Amel Džuzdanović-Blessing Eleke je uprizorila dve lepi akciji zapored. Po drugi se je nigerijski napadalec veselil desetega gola v prvenstvu. Rezultat se do odmora ni spremenil, čeravno priložnosti ni manjkalo.

Drugi polčas se je začel še bolj razburljivo, s protesti po razveljavljenem zadetku gostiteljev. Po podaji Džuzdanovića je žogo pred gol podaljšal Miran Burgić, žogo pa je v mrežo potisnil Tine Kavčič. Po ogledu posnetka je bilo videti, da je v nedovoljenem položaju Marshal Johnson, ki je sodeloval v akciji tik pred Kristijanom Kahlino. Koprski vratar je bil ob okrepljenem pritisku gostiteljev v dobršnem delu nadaljevanja na preizkušnji. Tudi Koprčani na drugi strani niso bili pasivni, zato je bilo spet veliko prometa v obe smeri.

Ritem je bil visok, postavitvi pa še naprej odprti in napadalni, kar je dopuščalo veliko manevrskega prostora. Nevarne akcije in streli so se vrstili. Razburljivi dogodki tudi. Novogoričanom so v 72. minuti še drugič razveljavili zadetek. Strel iz obrata Burgića se je izkazal kot asistenca za Džuzdanovića, ki je zatresel mrežo Kahline. Nedovoljenega položaja ni bilo, je pa glavni sodnik Perić razveljavil gol zaradi domnevno nevarne (?!) igre osamljenega Burgića. Gostitelji so bili še naprej podjetnejši, vloga osmoljenca pa je pripadla Burgiću, ki ni imel svojega strelskega dne. Tudi Marko Nunić se v končnici tekme ni izkazal kot as iz rokava, za popolni šok v domačem taboru, ki lahko žaluje za številnimi zamujenimi priložnostmi, pa je poskrbel Jaka Štromajer. Koprski napadalec se je znašel na pravem mestu po strelu Dedića, praktično prvem v goriški okvir vrat v drugem polčasu, ter dobrem posredovanju in odbitku Sorčana.

Plus: Eden najzanimivejših primorskih derbijev v zadnjem obdobju; malo prekinitev in veliko dogajanja ter priložnosti na igrišču. Minus: Škoda, ker je razplet privlačnega dvoboja skrojila tudi sporna sodniška odločitev.

Slavko Matić, trener Luke Koper: “Videli smo dobro in športno tekmo. Gorica je dobro vodena, ima odličnega trenerja. Kar težko nam je bilo, posebej po dramatični pokalni tekmi z Domžalami, ko ni šlo vse tako, kot bi moralo. Bili smo oškodovani. Danes smo bili vendarle pošteno nagrajeni za svojo igro. Fantje so trdo delali in bili ves čas disciplinirani, nekoliko pa se je poznalo, da smo utrujeni - ne toliko fizično kot čustveno. Sedaj bodo fantje imeli dva dni prosto, da si bodo lahko odpočili. Po tem pride na vrsto polnjenje energije za naslednje tekme, na katerih moramo čim prej zbrati toliko točk, da bomo lahko mirno nadaljevali sezono. Upam, da se bodo med premorom vrnili tudi nekateri poškodovani igralci. Doslej smo skoraj vsakič morali prisilno spreminjati zasedbo. Tudi danes so manjkali trije odlični nogometaši.”

Miran Srebrnič, trener Gorice: “Doživeli smo zelo nesrečen poraz po dobri tekmi. Žal smo zgrešili preveč priložnosti. Stalno smo pritiskali proti golu. Škoda, da nam je ob koncu popustila koncentracija v obrambi in izgubili smo že skoraj osvojeno točko. Za napako smo bili kaznovani. V igri smo sicer pokazali precej več od tekmeca. Tekaško smo bili na visoki ravni. Videli smo lepo pas igro in domiselne kombinacije. Odigrali smo večino tega, kar pričakujem od fantov, vendar je nogomet krut. Šteje le rezultat, pri njegovem doseganju pa je včasih treba imeti tudi srečo. Mi zadnje čase te nimamo niti pri nekaterih akcijah niti pri sodniških odločitvah. Reprezentančni premor bomo izkoristili, da nadaljujemo z ustvarjalno in ob tem bolj učinkovito igro. Upam, da se bosta medtem vrnila še rekonvalescenta Nagode in Gregorič.”

Miran Burgič (Gorica): “Toliko priložnosti, kot jih je bilo danes, nisem imel v prejšnjih petih tekmah skupaj. Ne vem, kaj naj rečem po taki tekmi, ko izgubiš v zadnji minuti. Žoga nas ni hotela. Priložnosti je bilo za nekaj zadetkov. Tekmo bi morali odločiti že precej pred končnico.”

Amar Rahmanović (Luka Koper): “Pozna se, da igra zaradi stalnih menjav zasedbe, ki jih povzročajo poškodbe, še ne teče prav natančno. Vendar se dobro razumemo in se poskušamo prilagajati menjavam sistemov. Danes smo bili nagrajeni za trdo delo, zmago smo zaslužili. Premor nam bo prišel zelo prav, da popolnimo svoje vrste.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano